Acerola

w proszku, dla dzieci, cena

Acerola – Witamina C

Odkrywając naturalne źródła witamin na Ziemi, należy zatrzymać się na dłużej w Ameryce Środkowej. Tutaj bowiem znajdują się tereny, obfitujące w rośliny z kręgu superfoods. Pod określeniem super żywności kryją się wszelkie naturalne produkty, bogate w odżywcze dla organizmu ludzkiego komponenty, które należy uwzględnić w prawidłowo zbilansowanej diecie. Jedną z takich roślin jest acerola, będąca doskonałym źródłem witaminy C oraz kwasu askorbinowego. Pomimo swojego niepozornego wyglądu, stanowi ona bogactwo składników odżywczych, dlatego zyskała ona dużą popularność na Karaibach, w Ameryce Północnej i Południowej, gdzie panują najlepsze warunki do jej uprawy, jak i na całym świecie, w wielu krajach zyskując swoiste nazwy: West Indian Cherry, Jamajka Cherry, Ameruco, czy AzarolloMalpighia gabra, Malpigia Granatolistna, Nadgwiazdka Granatolistna swoim wyglądem przypomina owoce wiśni i rośnie przez cały rok lub w okresie od maja do grudnia, jeśli zdecydujemy się na jej uprawę w chłodniejszym klimacie i sztucznych warunkach. Wiśnia z Barbados nie jest wymagającą rośliną, dlatego każdy może zafundować sobie naturalne źródło witaminy C we własnym domu. Pierwsze owoce pojawiają się po 3-4 latach. Warto jednak poczekać, ponieważ acerola ma szerokie zastosowanie i wspomaga prace całego organizmu.

Nazwa rośliny swoją etymologię wywodzi z języka arabskiego: az-zou’roûr lub az-zucrur. Istotny dla rozpowszechnienia aceroli był wiek XIX/XX, kiedy działania kolonizatorskie przyczyniły się do odkryć i badań z zakresu chemii i botaniki. Egzotyczne tereny były intensywnie eksplorowane, a rośliny o unikatowych i szerokich zastosowaniach eksportowane do Europy. Według legendy pewna Brazylijka przemyciła nasiona aceroli, które zostały zasadzone w ogrodach Uniwersytetu Federalnego w Pernambuco. Floryda była pierwszym miejscem w USA, gdzie zaczęto uprawiać roślinę. Wiśnia z Barbados trafiła tam z Kuby w XIX wieku, a później, dzięki swoim cennym właściwościom, rozprzestrzeniła się na Karaiby i resztę Ameryki Północnej oraz Południowej. W 1945 roku na uniwersytecie w Puerto Rico odkryto bogate złoża kwasu askorbinowego, obecnego w aceroli. Wtedy też rozpoczęła się intensywna uprawa rośliny w Jamajce, Wenezueli, Gwatemali, Ghanie, Indiach, Filipinach, Australii, czy też Izraelu. W sklepach acerola pojawiła się w formie tabletek, syropu, pastylek oraz proszku, przeznaczonego do zażywanie z różnymi koktajlami. Owoce rośliny są małe (1- 3 cm), jasne i czerwone, podzielone na „płaty”, segmentujące owoc na 3 części. Acerola łatwo się psuje, szybko ulegając procesowi fermentacji.

Działanie i właściwości

Najbardziej popularne formy aceroli to sok albo susz owocowy. Niezależnie od tego, w jaki sposób wprowadzimy ją do swojej codziennej diety, zawsze możemy korzystać z drogocennych właściwości tej rośliny, gdyż acerola jest nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, ale także innych substancji, które pozytywnie oddziałują na ludzki organizm.

Acerola w proszku

Suplement przyczynia się do łatwej przyswajalności żelaza, prawidłowego działania układu nerwowego. Redukuje także poczucia znużenia, zwiększając energię i polepszając koncentrację. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga system odpornościowy. Środek stanowi dobry dodatek do jogurtów, musli lub innych przekąsek. Można go także rozpuścić w letniej wodzie. Zalecana dzienna dawka to ¼ lub ½ miarki.

Acerola tabletki

Środek dostępny jest w jako suplement do połknięcia lub ssania. 1 tabletka dziennie, stosowana rano, zapewnia dobowe zapotrzebowanie organizmu na acerolę. W szczególnych wypadkach (np. chorobach), zalecane jest spożycie maksymalnie 3 tabletek dziennie. Należy zachować ostrożność i stosować się do zaleceń producenta, zawartych na ulotce. Tabletki nie zawierają sztucznego słodzika, dlatego mogą je stosować również osoby, zmagające się z cukrzycą.  Suplement zawiera ok. 125 mg witaminy C, odpowiedzialnej za właściwą strukturę kości oraz dobre funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Acerola sok

Ekstrakt świetnie sprawdza się w problemach z anemią, zwiększając przyswajalność żelaza. Odpowiada również za właściwą pracę wątroby, tworząc dla niej swoistą barierę ochroną przed szkodliwymi substancjami, osłabiającymi jej strukturę. Dodatkowo, sok powstrzymuje procesy starzenia się, korzystnie wpływając na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Podobnie, jak porzeczki, owoce dzikiej róży oraz pietruszka, acerola stanowi bogactwo drogocennych związków. Przewaga aceroli dotyczy jednak jej nieskomplikowanej przyswajalności. Tak więc, nasz organizm pozyskuje z niej o wiele więcej pozytywnych substratów niż z innych naturalnych produktów. Zawarty w nim beta-karoten skutecznie zwalcza trądzik i opóźnia procesy starzenia się skóry, dodatkowo uszczelniając naczynia krwionośne. Acerola ma zatem różnorodne zastosowanie w kosmetyce, dlatego wiele kremów, dostępnych na rynku, zawiera w swoim składzie tę roślinę.

Witamina C w aceroli

Acerola, dzięki swojej wewnętrznej konfiguracji komponentów zwiększa ilość pochłanianej witaminy C w odcinku jelita cienkiego, przeprowadzone testy i badania wskazują, że jest to 60-90%. Oznacza to, że roślina jest nie tylko naturalnym producentem tego cennego związku organicznego, ale samoistnie pomaga organizmowi w celu uzyskania jak najlepszych efektów z jego pozyskania. Żaden inny owoc nie wykazuje tak intensywnych właściwości, jak acerola, dlatego jej obecność w diecie stanowi istotne zagadnienie. Wiśnia z Barbados zalecana jest osobom, które zmagają się z niewłaściwą pracą układu odpornościowego, wspomagając odpowiednie funkcjonowanie organizmu w okresie rekonwalescencji. Naturalna witamina C, zawarta w roślinie jest lepiej przyswajalna niż ta, występująca w innych suplementach. Związek ten uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu w komórkach naszego organizmu. To bardzo ważne, ponieważ białka te są odpowiedzialne za właściwą kondycję skóry oraz odpowiednią pracę więzadeł, ścięgien i stawów, zapobiegając dokuczliwym zwyrodnieniom. Acerola jest szczególnie istotna dla osób, które nie mogą uporać się z krwawiącymi dziąsłami i siniakami. Dodatkowo, skutecznie redukuje brak apetytu, przywracając organizmowi właściwą równowagę i wspomagając pracę układu pokarmowego. Witamina C wspomaga również produkcję krwinek, dlatego stanowi istotny element w walce z anemią, a osoby dotknięte tą chorobą powinny mieć dobraną właściwą dietę, bogatą w acerolę, gdyż wspomaga ona przyswajalność żelaza przez organizm. Roślina jest naturalną barierę ochronną przeciwko przeziębieniom, dzięki eskalowaniu detoksykacji. Uczestniczy w odbudowie witaminy E, niweluje stres oksydacyjny oraz zapewnia odpowiedni metabolizm energetyczny. W medycynie ludowej była stosowana w zwalczaniu biegunki i dolegliwościach wątroby. Pomocna okazywała się w terapii przewodu pokarmowego, dzięki leczniczym właściwościom kwasu jabłkowego. Acerola zalecana jest również osobom, które dużo pracują, ponieważ zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia koncentrację. Ponadto odpowiada za właściwą pracę układu nerwowego i psychologicznego. Uczestniczy również w produkcji  niezbędnych dla właściwej pracy organizmu hormonów, odpowiedzialnych za procesy biochemiczne i fizjologiczne. Zwalcza procesy utleniania lipidów, wpływających niekorzystnie na pracę ludzkiego serca. Dzięki dużej zawartości kwasu askorbinowego, acerola chroni organizm przed chorobami przewlekłymi, taki jak nowotwory. Zielone owoce Wiśni z Barbados zawierają dwa razy więcej witaminy C niż te dojrzałe. Acerola świetnie wpływa na działanie układu krążenia, zwalczając kłopoty z miażdżycą oraz niwelując zagrożenie wystąpienia udaru mózgu. Funkcjonuje podobnie jak inne naturalne antyoksydanty – przeciwzapalnie, odtruwająco oraz przeciwwysiękowo.

Witamina C

Acerola jest doskonałym źródłem kwasu askorbinowego, czyli  witaminy C – związku chemicznego, koniecznego dla właściwego funkcjonowania organizmu. Substancja wykazuje również właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Kwas askorbinowy, zawarty w aceroli, cechuje się łatwą przyswajalnością, tak więc ludzki organizm może czerpać z niego tyle właściwości odżywczych, ile w danej chwili jest mu potrzebne. Witamina C polepsza przyswajalność żelaza i jest ważnym elementem struktury tkanki łącznej. Dzięki niej możemy zapobiec chorobie próchnicy zębów. Odpowiada także za odporność na wszelkie traumatyczne doznania i stabilizuje psychiczną równowagę umysłu. Witamina C chroni także organizm przed dokuczliwym objawom przeziębienia.

Acerola dla dzieci

Acerola jest również bardzo ważnym składnikiem pożywienia dzieci, których układ pokarmowy niekorzystnie reaguje na sztuczne suplementy lub inne formy kwasu askorbinowego. Produkt, jako dodatek do posiłków lub zamiennik słodyczy, okazuje się niezastąpiony, wspomagając właściwą pracę ich organizmu. Mogą go spożywać dzieci w każdym wieku. Dostępna jest pod różnymi postaciami, tak by każdy rodzic mógł dobrać najlepszą formę dla swojej pociechy (sok, tabletki). Można stosować go bezpośrednio lub używać jako dodatek do innych pokarmów. Starsze dzieci powinny zażywać 1 tabletkę dziennie.

Wartości odżywcze

100 g świeżych owoców aceroli zawiera 1,4-2,5 grama witaminy C. Roślina jest doskonałym rozwiązaniem na wzbogacenie codziennej diety w kwas askorbinowy (1400-2500mg/100 g). Aby osiągnąć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, wystarczy zjeść ok. 4 gram Wiśni z Barbados (1-2 owoce). Roślina jest także bogata w witaminy B1, B2, B3. Stanowi źródło 17 związków karotenoidowych, redukujących aktywność wolnych rodników tlenowych. Przeprowadzone testy i liczne badania potwierdziły, iż w 100 g soku z aceroli znajduje się 371-1881 mg tych drogocennych związków. Najliczniejsze są beta-karoteny, stanowiące 75% ogólnej liczby opisywanych substancji. Dzięki prowitaminie A, zawartej w aceroli, nasza skóra lepiej reaguje na promienie słoneczne, a zdolności wzrokowe ulegają znacznej poprawie.

Suplement powinien być uwzględniony w diecie starszych osób, gdyż zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej, co często jest fundamentalną przyczyną ślepoty. Dodatkowo substrat wspomaga pracę serca i wzmacnia system immunologiczny.  Roślina zawiera również antocyjany, naturalne barwniki, występujące w żywności, które wpływają na prawidłową pracę naczyń krwionośnych.

Wartości odżywcze w 100g soku z aceroli

(według:USDA National Nutrient Database for Standard Reference)

Wartość energetyczna – 32/23 kcal
Białko ogółem – 0.40/0.40 g
Tłuszcz – 0.30/0.30 g
Węglowodany – 7.69/4.80 g
Błonnik – 1.1/0.3 g

Witaminy (w 100g soku z aceroli)

  • Witamina C – 1677.6/1600.0 mg
  • Tiamina – 0.020/0.020 mg
  • Ryboflawina – 0.060/0.060 mg
  • Niacyna – 0.400/0.400 mg
  • Witamina B6  – 0.009/0.004 mg
  • Kwas foliowy –  14/14 µg
  • Witamina A – 767/509 IU
  • Witamina K – 0/1.4 µg
  • Witamina E – 0/0.18 mg

Minerały (w 100g soku z aceroli)

  • Wapń – 12/10 mg
  • Żelazo – 0.20/0.50 mg
  • Magnez – 18/12 mg
  • Fosfor – 11/9 mg
  • Potas – 146/97 mg
  • Sód – 7/3 mg
  • Cynk – 0.10/0.10 mg

Kwasy tłuszczowe (w 100g soku z aceroli)

  • nasycone – 0.068/0.068 g
  • jednonienasycone – 0.082/0.082 g
  • wielonienasycone – 0.090/0.090 g

Dawkowanie

Acerola jest suplementem diety, jednak należy zadbać, aby jej zawartość w ludzkim organizmie była odpowiednio zbilansowana, bowiem jej przedawkowanie grozi trwałym uszkodzeniem nerek i wątroby. Kwas askorbinowy nie jest wytwarzany samoistnie przez ludzki organizm, dlatego witaminy C nie można przyjmować na zapas. Należy podkreślić jej znaczenie w produkcji białych krwinek i limfocytów w okresie rekonwalescencji, jednak jest to w zasadzie jedyny okres, kiedy zaleca się przyjmowanie większej dawki tego związku organicznego. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy nasza codzienna dieta uboga jest w witaminę C, wówczas należy uwzględnić w swoim jadłospisie częstsze przyjmowanie aceroli. Również osoby chore na nowotwór przyjmują większą dawkę tego związku organicznego, który w istotny sposób wpływa na ich system immunologiczny.

Produkt należy przyjmować według zaleceń producenta:

  • Sok z miąższem bez cukru – 2 razy dziennie po 5 ml
  • Acerola w postaci sproszkowanej – ½ płaskiej łyżeczki rozpuszczonej w wodzie
  • Acerola w tabletkach – 1 tabletka, a w okresach zwiększonego zapotrzebowania – do 3 tabletek dziennie

Wątpliwości i obawy

Jeśli zdecydujemy się na przyjmowanie suszonych owoców  aceroli w formie sproszkowanej, trzeba pamiętać o możliwych problemach układu pokarmowego, spowodowanych dużą zawartością błonnika. Jedynie przeciwwskazania do przyjmowania produktu dotyczą nadwrażliwości na konkretny składnik suplementu albo komplikacji, związanych z zaburzoną przemianą witaminy C w organizmie. Poza tym, acerola nie ma zbyt przyjemnego smaku, dlatego warto dobrać najbardziej właściwy dla siebie sposób przyjmowania, aby zniwelować niemiłe odczucia. Należy również pamiętać, że decydując się na wzbogacenie diety w ten suplement, trzeba korzystać ze sprawdzonych źródeł i rzetelnych dystrybutorów.

Rodzaje aceroli

W Polsce acerola w swojej naturalnej postaci jest trudno dostępne, dlatego na rynku występują liczne substytuty. Największym producentem Wiśni z Barbados jest Brazylia, jednak owoce szybko tracą swoje drogocenne właściwości, szczególnie antyoksydacyjne, dlatego najczęściej acerolę możemy dostać w formie tabletek lub proszku. Popularny jest także sok z jej owoców – 2 łyżeczki zapewniają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Trzeba jednak uważać, by nie stracić właściwości aceroli, dlatego zaleca się przechowywanie wyrobu 21 dni po otwarciu w lodówce. Sok najlepiej komponuje się z wodą, należy jednak chronić go przed kontaktem z wysoką temperaturą, bowiem pod jej wpływem witamina C ulega rozkładowi.

Kupując acerolę w formie sproszkowanej, można przygotować odżywczy koktajl albo dodać ją do potrawy. Roślina często występuje w postaci „pulpy”. Jest to produkt, uzyskany w procesie zmiażdżenia naturalnego surowca. Forma ta najbardziej przypomina acerolę, rosnącą w swoich naturalnych warunkach. Można ją wykorzystać przy tworzeniu różnych koktajli, smoothie lub jako dodatek do innych potraw.

Opinie

Osoby, które stosowały acerolę, podkreślają, iż nie ma lepszego produktu, które równie skutecznie uzupełniałby niedobór witaminy C. Wiele z nich docenia rolę suplementu w zwalczaniu stresu oksydacyjnego. Acerola poprawiła również ich odporność, zmniejszając częstotliwość występowania przeziębień w okresie jesienno-zimowym.

Cena / Gdzie kupić

Suplement jest produktem dostępnym w większości aptek, jednak, by być pewnym jego prawidłowego zastosowania, należy korzystać ze sprawdzonych źródeł internetowych lub zaufanych producentów, którzy podają pełne i szczegółowe informacje, dotyczące zażywania substancji. Korzystając ze strony biopunkt.pl, można kupić 60 kapsułek tego związku za około 60 zł. Acerola jest najlepszym źródłem witaminy C i kwasu askorbinowego. Stanowi również naturalny magazyn innych cennych dla naszego organizmu produktów i trudno znaleźć drugą roślinę o zbliżonych właściwościach.

Acerola – Witamina C
5 (100%) 1 vote

Udostępnij:

Grzegorz Sędkowski

Jeden z twórców sklepu biopunkt.pl. Informatyk z wykształcenia, miłośnik zdrowego odżywiania i sportów ekstremalnym. Od rozpoczęcia przygody ze zdrowym żywieniem katar leczy we współpracy z matką naturą. Po antybiotyki nie sięgnął od ponad 10 lat (wówczas nie był świadomy możliwości matki natury ;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.