Odkrywając naturalne źródła witamin na Ziemi, należy zatrzymać się na dłużej w Ameryce Środkowej. Tutaj bowiem znajdują się tereny, obfitujące w rośliny z kręgu superfoods. Pod określeniem super żywności kryją się wszelkie naturalne produkty, bogate w odżywcze dla organizmu ludzkiego komponenty, które należy uwzględnić w prawidłowo zbilansowanej diecie. Jedną z takich roślin jest acerola, będąca doskonałym źródłem witaminy C oraz kwasu askorbinowego. Pomimo swojego niepozornego wyglądu, stanowi ona bogactwo składników odżywczych, dlatego zyskała ona dużą popularność na Karaibach, w Ameryce Północnej i Południowej, gdzie panują najlepsze warunki do jej uprawy, jak i na całym świecie, w wielu krajach zyskując swoiste nazwy: West Indian Cherry, Jamajka Cherry, Ameruco, czy Azarollo. Malpighia gabra, Malpigia Granatolistna, Nadgwiazdka Granatolistna swoim wyglądem przypomina owoce wiśni i rośnie przez cały rok lub w okresie od maja do grudnia, jeśli zdecydujemy się na jej uprawę w chłodniejszym klimacie i sztucznych warunkach.
Działanie i właściwości
Najbardziej popularne formy aceroli to sok albo susz owocowy. Niezależnie od tego, w jaki sposób wprowadzimy ją do swojej codziennej diety, zawsze możemy korzystać z drogocennych właściwości tej rośliny, gdyż acerola jest nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, ale także innych substancji, które pozytywnie oddziałują na ludzki organizm.
Acerola w proszku
Suplement przyczynia się do łatwej przyswajalności żelaza, prawidłowego działania układu nerwowego. Redukuje także poczucia znużenia, zwiększając energię i polepszając koncentrację. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga system odpornościowy. Środek stanowi dobry dodatek do jogurtów, musli lub innych przekąsek. Można go także rozpuścić w letniej wodzie. Zalecana dzienna dawka to ¼ lub ½ miarki.
Acerola tabletki
Środek dostępny jest w jako suplement do połknięcia lub ssania. 1 tabletka dziennie, stosowana rano, zapewnia dobowe zapotrzebowanie organizmu na acerolę. W szczególnych wypadkach (np. chorobach), zalecane jest spożycie maksymalnie 3 tabletek dziennie. Należy zachować ostrożność i stosować się do zaleceń producenta, zawartych na ulotce. Tabletki nie zawierają sztucznego słodzika, dlatego mogą je stosować również osoby, zmagające się z cukrzycą. Suplement zawiera ok. 125 mg witaminy C, odpowiedzialnej za właściwą strukturę kości oraz dobre funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Acerola sok
Ekstrakt świetnie sprawdza się w problemach z anemią, zwiększając przyswajalność żelaza. Odpowiada również za właściwą pracę wątroby, tworząc dla niej swoistą barierę ochroną przed szkodliwymi substancjami, osłabiającymi jej strukturę. Dodatkowo, sok powstrzymuje procesy starzenia się, korzystnie wpływając na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Podobnie, jak porzeczki, owoce dzikiej róży oraz pietruszka, acerola stanowi bogactwo drogocennych związków. Przewaga aceroli dotyczy jednak jej nieskomplikowanej przyswajalności. Tak więc, nasz organizm pozyskuje z niej o wiele więcej pozytywnych substratów niż z innych naturalnych produktów. Zawarty w nim beta-karoten skutecznie zwalcza trądzik i opóźnia procesy starzenia się skóry, dodatkowo uszczelniając naczynia krwionośne. Acerola ma zatem różnorodne zastosowanie w kosmetyce, dlatego wiele kremów, dostępnych na rynku, zawiera w swoim składzie tę roślinę.
Witamina C w aceroli
Acerola, dzięki swojej wewnętrznej konfiguracji komponentów zwiększa ilość pochłanianej witaminy C w odcinku jelita cienkiego, przeprowadzone testy i badania wskazują, że jest to 60-90%. Oznacza to, że roślina jest nie tylko naturalnym producentem tego cennego związku organicznego, ale samoistnie pomaga organizmowi w celu uzyskania jak najlepszych efektów z jego pozyskania. Żaden inny owoc nie wykazuje tak intensywnych właściwości, jak acerola, dlatego jej obecność w diecie stanowi istotne zagadnienie. Wiśnia z Barbados zalecana jest osobom, które zmagają się z niewłaściwą pracą układu odpornościowego, wspomagając odpowiednie funkcjonowanie organizmu w okresie rekonwalescencji.
Witamina C
Acerola jest doskonałym źródłem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – związku chemicznego, koniecznego dla właściwego funkcjonowania organizmu. Substancja wykazuje również właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Kwas askorbinowy, zawarty w aceroli, cechuje się łatwą przyswajalnością, tak więc ludzki organizm może czerpać z niego tyle właściwości odżywczych, ile w danej chwili jest mu potrzebne. Witamina C polepsza przyswajalność żelaza i jest ważnym elementem struktury tkanki łącznej. Dzięki niej możemy zapobiec chorobie próchnicy zębów. Odpowiada także za odporność na wszelkie traumatyczne doznania i stabilizuje psychiczną równowagę umysłu. Witamina C chroni także organizm przed dokuczliwym objawom przeziębienia.
Acerola dla dzieci
Acerola jest również bardzo ważnym składnikiem pożywienia dzieci, których układ pokarmowy niekorzystnie reaguje na sztuczne suplementy lub inne formy kwasu askorbinowego. Produkt, jako dodatek do posiłków lub zamiennik słodyczy, okazuje się niezastąpiony, wspomagając właściwą pracę ich organizmu. Mogą go spożywać dzieci w każdym wieku. Dostępna jest pod różnymi postaciami, tak by każdy rodzic mógł dobrać najlepszą formę dla swojej pociechy (sok, tabletki). Można stosować go bezpośrednio lub używać jako dodatek do innych pokarmów. Starsze dzieci powinny zażywać 1 tabletkę dziennie.
Wartości odżywcze
100 g świeżych owoców aceroli zawiera 1,4-2,5 grama witaminy C. Roślina jest doskonałym rozwiązaniem na wzbogacenie codziennej diety w kwas askorbinowy (1400-2500mg/100 g). Aby osiągnąć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, wystarczy zjeść ok. 4 gram Wiśni z Barbados (1-2 owoce). Roślina jest także bogata w witaminy B1, B2, B3. Stanowi źródło 17 związków karotenoidowych, redukujących aktywność wolnych rodników tlenowych. Przeprowadzone testy i liczne badania potwierdziły, iż w 100 g soku z aceroli znajduje się 371-1881 mg tych drogocennych związków. Najliczniejsze są beta-karoteny, stanowiące 75% ogólnej liczby opisywanych substancji.
Wartości odżywcze w 100g soku z aceroli
(według:USDA National Nutrient Database for Standard Reference)
Wartość energetyczna – 32/23 kcal
Białko ogółem – 0.40/0.40 g
Tłuszcz – 0.30/0.30 g
Węglowodany – 7.69/4.80 g
Błonnik – 1.1/0.3 g
Witaminy (w 100g soku z aceroli)
- Witamina C – 1677.6/1600.0 mg
- Tiamina – 0.020/0.020 mg
- Ryboflawina – 0.060/0.060 mg
- Witamina E – 0/0.18 mg
- Niacyna – 0.400/0.400 mg
- Witamina B6 – 0.009/0.004 mg
- Kwas foliowy – 14/14 µg
- Witamina A – 767/509 IU
- Witamina K – 0/1.4 µg
Minerały (w 100g soku z aceroli)
- Wapń – 12/10 mg
- Żelazo – 0.20/0.50 mg
- Magnez – 18/12 mg
- Fosfor – 11/9 mg
- Potas – 146/97 mg
- Sód – 7/3 mg
- Cynk – 0.10/0.10 mg
Kwasy tłuszczowe (w 100g soku z aceroli)
- nasycone – 0.068/0.068 g
- jednonienasycone – 0.082/0.082 g
- wielonienasycone – 0.090/0.090 g
Dawkowanie
Acerola jest suplementem diety, jednak należy zadbać, aby jej zawartość w ludzkim organizmie była odpowiednio zbilansowana, bowiem jej przedawkowanie grozi trwałym uszkodzeniem nerek i wątroby. Kwas askorbinowy nie jest wytwarzany samoistnie przez ludzki organizm, dlatego witaminy C nie można przyjmować na zapas. Należy podkreślić jej znaczenie w produkcji białych krwinek i limfocytów w okresie rekonwalescencji, jednak jest to w zasadzie jedyny okres, kiedy zaleca się przyjmowanie większej dawki tego związku organicznego. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy nasza codzienna dieta uboga jest w witaminę C, wówczas należy uwzględnić w swoim jadłospisie częstsze przyjmowanie aceroli. Również osoby chore na nowotwór przyjmują większą dawkę tego związku organicznego, który w istotny sposób wpływa na ich system immunologiczny.
Produkt należy przyjmować według zaleceń producenta:
- Sok z miąższem bez cukru – 2 razy dziennie po 5 ml
- Acerola w postaci sproszkowanej – ½ płaskiej łyżeczki rozpuszczonej w wodzie
- Acerola w tabletkach – 1 tabletka, a w okresach zwiększonego zapotrzebowania – do 3 tabletek dziennie
Wątpliwości i obawy
Jeśli zdecydujemy się na przyjmowanie suszonych owoców aceroli w formie sproszkowanej, trzeba pamiętać o możliwych problemach układu pokarmowego, spowodowanych dużą zawartością błonnika. Jedynie przeciwwskazania do przyjmowania produktu dotyczą nadwrażliwości na konkretny składnik suplementu albo komplikacji, związanych z zaburzoną przemianą witaminy C w organizmie. Poza tym, acerola nie ma zbyt przyjemnego smaku, dlatego warto dobrać najbardziej właściwy dla siebie sposób przyjmowania, aby zniwelować niemiłe odczucia. Należy również pamiętać, że decydując się na wzbogacenie diety w ten suplement, trzeba korzystać ze sprawdzonych źródeł i rzetelnych dystrybutorów.
Rodzaje aceroli
W Polsce acerola w swojej naturalnej postaci jest trudno dostępne, dlatego na rynku występują liczne substytuty. Największym producentem Wiśni z Barbados jest Brazylia, jednak owoce szybko tracą swoje drogocenne właściwości, szczególnie antyoksydacyjne, dlatego najczęściej acerolę możemy dostać w formie tabletek lub proszku. Popularny jest także sok z jej owoców – 2 łyżeczki zapewniają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Trzeba jednak uważać, by nie stracić właściwości aceroli, dlatego zaleca się przechowywanie wyrobu 21 dni po otwarciu w lodówce. Sok najlepiej komponuje się z wodą, należy jednak chronić go przed kontaktem z wysoką temperaturą, bowiem pod jej wpływem witamina C ulega rozkładowi.
Opinie
Osoby, które stosowały acerolę, podkreślają, iż nie ma lepszego produktu, które równie skutecznie uzupełniałby niedobór witaminy C. Wiele z nich docenia rolę suplementu w zwalczaniu stresu oksydacyjnego. Acerola poprawiła również ich odporność, zmniejszając częstotliwość występowania przeziębień w okresie jesienno-zimowym.
Cena / Gdzie kupić
Suplement jest produktem dostępnym w większości aptek, jednak, by być pewnym jego prawidłowego zastosowania, należy korzystać ze sprawdzonych źródeł internetowych lub zaufanych producentów, którzy podają pełne i szczegółowe informacje, dotyczące zażywania substancji. Korzystając ze strony biopunkt.pl, można kupić 60 kapsułek tego związku za około 60 zł. Acerola jest najlepszym źródłem witaminy C i kwasu askorbinowego. Stanowi również naturalny magazyn innych cennych dla naszego organizmu produktów i trudno znaleźć drugą roślinę o zbliżonych właściwościach.