Chlorella to zielona alga, rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, która składa się z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój głęboki, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5%). Poza tym to jedna z najlepszych substancji spożywczych, ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu, dzięki czemu stanowi kompleksowe źródło pożywienia. Należy do grupy superfoods (superżywności), czyli produktów, które posiadają niezwykłe wartości odżywcze.
Chlorella charakteryzuje się także czynnikiem wzrostu (chlorella growth factor – CGF), dzięki czemu co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. CGF jest substancją złożoną i wyjątkową, znajdującą się tylko w chlorelli. Składa się z kwasów nukleinowych, szeregu witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein, enzymów i glykoprotein. Dzięki niemu jest możliwy podział chlorelli z zawrotną prędkością 40 cykli na dobę. Po spożyciu przez człowieka, błyskawicznie przyspiesza tempo regeneracji tkanek, dzięki czemu przywraca im utracone funkcje, przyśpieszając m.in. gojenie się ran. W medycynie alternatywnej chlorellę uważa się za pierwszorzędną substancję detoksykującą. Współczesna fitoterapia poleca ją, by oczyścić organizm, a przede wszystkim wątrobę. W 1973 roku japońscy naukowcy poinformowali, iż zażywanie 8 g chlorelli dziennie trzykrotnie zwiększa wydalanie kadmu z kałem i siedmiokrotnie z moczem. Inni naukowcy wykazali, że pomaga ona zneutralizować szkodliwe ilości uranu, ołowiu, rtęci i arszeniku.
Chlorella wartości odżywcze
(według: nutritiondata.self.com) wartości odżywcze na 100g
Wartość energetyczna – 410 kcal
Białko ogółem – 58.4 g
Tłuszcz – 9.3 g
Węglowodany – 23.2 g
Błonnik – 0.3 g
Witaminy
Witamina C – 10.4 mg
Tiamina – 1.7 mg
Ryboflawina – 4.3 mg
Niacyna – 23.8 mg
Witamina B6 – 1.4 mg
Witamina B12 – 0.1 µg
Kwas foliowy – 94 µg
Witamina A – 51300 IU
Witamina E – 1.5 mg
Kwas pantotenowy – 1.1
Minerały
Wapń – 221 mg
Żelazo – 130 mg
Magnez – 315 mg
Fosfor – 895 mg
Cynk – 71 mg
Witamina B12 i chlorella
Chlorella cechuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy B12. Przyjmując codziennie średnio 2-3 gramy suplementu, dostarczamy organizmowi ponad 3 razy więcej zalecanej dziennej dawki. Brak witaminy może upośledzić sprawność intelektualną i wywołać zaburzenia neurologiczne. Jej niedobór narasta latami. Witamina ta jest jednym z ważniejszych składników diety, którego poziom spada wraz z wiekiem. Dzieje się tak, gdyż w miarę upływu lat, zmniejsza się wydzielanie przez żołądek kwasu solnego, pepsyny i tzw. intrisic factor – białka, wiążącego cząsteczki witaminy B12 z pożywienia. Oprócz starzenia się i związanej z tym obniżającej się asymilacji substancji odżywczych, najczęstszymi przyczynami braku witaminy B12 są: chroniczny nieżyt żołądka, nadużywanie alkoholu czy chroniczne zapalenie nerwów. Brak witaminy B12 daje o sobie natychmiast znać. Niszczone są czerwone krwinki, co skutkuje osłabieniem krwi jak i szybkim przemęczaniem się. Mogą również wystąpić zaburzenia systemu nerwowego, jak np. brak koordynacji mięśniowej (skurcze, drgawki).
Witamina B12 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Homocysteina jest szkodliwym dla układu sercowo-naczyniowego aminokwasem łatwo poddającym się utlenianiu. Wówczas staje się źródłem wolnych rodników. Wysoki poziom homocysteiny zatruwa mózg – następuje pogorszenie nastroju, spada sprawność intelektualna, występują depresje i zaburzenia pamięci.
W tym miejscu zachęcamy do zapoznania się z właściwościami korzenia maca.
Chlorella właściwości
Przyjęcie chlorelli przed spożyciem nawet dużej ilości alkoholu może zapobiec kacowi. Tak twierdzi dietetyk Nikki Ostrower z NAO Nutrition (USA). Substancja zadziała jednak wtedy, gdy zostanie przyjęta co najmniej dwie godziny przed spożyciem alkoholu. Chlorella uzupełnia niedobór wszystkich składników odżywczych, które są wypłukiwane z organizmu. Alga zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dowodzi tego wiele badań. Jedno z nich przeprowadzili naukowcy z Republiki Czeskiej i Słowacji. Ich zdaniem Chlorella pyrenoidosa może zapobiegać rozwojowi raka piersi. Badania były przeprowadzone in vivo i in vitro. Z kolei naukowcy z Korea Institute of Science and Technology przekonują, że Chlorella ellipsoidea i Chlorella vulgaris mogą zapobiec rozwojowi raka jelita grubego. Alga wzmacnia układ odpornościowy. stymulując produkcję białych komórek krwi (leukocytów) i komórek NK (z ang. natural killer – naturalni zabójcy), które pełnią ważą funkcję w obronie organizmu (m.in. wspierają go walce z bakteriami i wirusami).
Chlorella i fibromialgia
Alga świetnie sprawdza się w walce z fibromialgią. Według naukowców z Virginia Commonwealth University (USA) chlorella łagodzi objawy choroby. W ich badaniu wzięło udział 20 osób zmagających się z fibromialgią – chorobą charakteryzującą się uporczywymi bólami mięśniowo-stawowymi oraz bolesnością w określonych miejscach. Badani codziennie przez 2 miesiące spożywali 10 g suplementu chlorelli w tabletkach i 100 ml w postaci płynu. Po dwóch miesiącach odnotowano średnio 22-procentowe zmniejszenie natężenia bólu. Mimo obiecujących badań chlorelli nie można uważać za lek na różne choroby. To jedynie suplement diety, ale jego spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na stan zdrowia.
Odznacza się niespotykanie dużą zawartością białka – na 100 g przypada aż 58 g tego cennego składnika odżywczego. Jego udział jest większy od zawartości białka w mięsie. Dla porównania – wołowina zawiera ok. 25-30 g białka, a kurczak ok. 24 g. Białko zawarte w chlorelli jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego. W związku z tym chlorella zalecana jest w diecie wegetariańskiej, a także osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć ilość mięsa w diecie (np. w chorobach nerek).
Zachęcamy również do zapoznania się z właściwościami najzwyklejszej kaszy jaglanej. Sprawdźcie jak i dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety.
Chlorella występowanie
Chlorella jest dostępna w formie sproszkowanej, w tabletkach lub w płynnych wyciągach. Zaleca się dodawać ją do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów czy domowych ciasteczek. Optymalna dawka to od 3 g (mała łyżeczka) do 5 g (duża łyżka) dziennie. Taka dawka dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Chlorellę można przyjmować niezależnie od posiłków i należy popić ją szklanką wody, aby zawartość kapsułki dobrze rozpuściła się w żołądku. Wiele źródeł sugeruje, że aby suplement był skuteczny, powinien mieć rozerwaną ścianę komórkową. Rzeczywiście ma to sens, gdyż chlorella, jako roślina, posiada ścianę komórkową zbudowaną z celulozy.
Celuloza do strawienia potrzebuje enzymu celulazy, którego organizm człowieka nie wytwarza. Ściana komórkowa pozostaje więc nienaruszona, a składniki aktywne zawarte w komórce nie wydostają się z niej. Rozrywanie ścian komórkowych w procesie produkcji suplementu może zwiększyć jego przyswajalność do 80%, a uszkodzone ściany komórkowe ciągle wykazują zdolność wiązania toksyn w przewodzie pokarmowym. Mechaniczne rozrywanie ścian komórkowych, np. poprzez ucieranie w moździerzu może być mało skuteczne ze względu na mikroskopijne rozmiary komórek chlorelli. Istotne może też być źródło pochodzenia chlorelli. Te pozyskiwane z otwartych basenów wodnych są bardziej narażone na obecność toksyn – pestycydów i metali ciężkich. Warto kupować suplementy w aptece i sprawdzać, czy dany produkt został przebadany na obecność niepożądanych substancji.
Chlorella – przepis na koktajl
Przygotuj 1 łyżeczkę chlorelli, 1 zielone kiwi, 1 plasterek świeżego ananasa ok. 1-2 cm grubości, 1/2 banana, 2 łyżki jagód goji i 250 ml wody. Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze przez minutę do uzyskania ciemnozielonego koktajlu.
Chlorellę można kupić za 16 zł. Korzystne są także oferty, zawierające większą ilość suplementu. Na stronie internetowej sklepu biopunkt.pl można dostosować odpowiednie zestawienie preparatu, dzięki różnorodności i atrakcyjnej formie. Preparaty są w pełni ekologiczne i stanowią idealne źródło beta-karotenu. Co ważne, substancja nie jest nieprzyjemnym lekiem. Przeciwnie, stosując chlorellę, można przygotować nie tylko pożywne, ale również smaczne koktajle.
Co jak co, ale jestem wielkim fanem naturalności, szczególnie jeżeli ma to rywalizować z lekami. O ile przyjemniej zrobić taki koktajl i zdrowiej niż kupić lek i się faszerować.
Chyba, że już trzeba wspierać się medycznymi produktami to wtedy patrzmy na skład. Produkt produktowi nie równy i niewiele producentów naprawdę dba o nas konsumentów 🙂