Jagody Acai uzyskiwane są z drzewa palmowego, a ich ojczystym terenem są tropikalne lasy Ameryki Południowej. Właściwa nazwa rośliny to Euterpe oleracea, popularne jest także określenie jagoda palmy brazylijskiej. Jej owoce stanowią źródło pożywienia ludności dorzecza Amazonki, swoim wyglądem przypominają winogrona, jednak są nieco mniejsze. We wnętrzu jagody znajduje się pestka, której jednak nie jest jadalna. Przeznaczona do spożycia część, stanowi jedynie 10-15% całej jagody. Drzewo dwa razy w roku wytwarza od kilku do kilkunastu skupisk, zawierających 500-900 jagód. Ich miąższ stosowany jest w tradycyjnej kuchni Brazylijczyków. Mieszkańcy dżungli amazońskiej traktują owoce acai jako fundamentalny składnik swojej diety. Stanowią one 42% ogólnego pożywienia. W południowej Brazylii jagody spożywa się z granolą, a potrawa określana jest jako açaí na tigela. Sok z owoców rośliny stosowany jest w produkcji napojów alkoholowych. Od lat 90. XX wieku wyroby z jagód acai stały się popularne na całym świecie, szczególnie w USA.
Właściwości i działanie
Acai jagody to bogactwo naturalnych związków organicznych, wspomagających codzienną pracę ludzkiego organizmu. Są źródłem białek, tłuszczy, witamin, tiaminy, wapnia, fosforu oraz żelaza. Jagody zawierają także wiele polifenoli, będących syntezą ognisk tlenowych i wodorowych, wykazujących działania przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Związki te odpowiadają za właściwe działania układu krwionośnego, hamując często rozwój szkodliwych wirusów. Owoce acai oczyszczają organizm z różnorodnych toksyn. Dzięki zdolnościom przeciwutleniającym suplement uważany jest za produkt zwalczający choroby wysokościowe i problemy niedokrwistości serca. Związki organiczne, odpowiedzialne za kolor owoców, od dawna były wykorzystywane przez naszych przodków. Również dzisiaj znajdują one szerokie zastosowanie farmakologiczne, korzystnie wpływając na ludzki organizm.
Błonnik, zawarty w jagodach acai, ułatwia trawienie i poprawia ogólną kondycję przewodu pokarmowego, szczególnie w odcinku okrężnicy, narażonej na liczne dolegliwości i nieprawidłowości. Owoce rośliny odpowiadają za dobrą pracę układu sercowo-naczyniowego. Będąc naturalnym źródłem polifenoli, hamują produkcję szkodliwej substancji której nadwyżka powoduje chorobę wieńcową oraz miażdżycę. Jagody palmy brazylijskiej zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, zapewniające odpowiedni poziom cholesterolu. Przeprowadzone badania wykazały, iż jagody w znacznym stopniu redukują ryzyko wystąpienia raka skóry, płuc oraz piersi. Ponadto, wspomagają one również pracę układu pokarmowego, pełniąc kluczową funkcję w leczeniu refluksu żołądkowo-przełykowego. Odżywcze składniki owoców chronią oraz odbudowują zwieracz dolny przełyku, uszkodzony najczęściej w wyniku cofania kwasów żołądkowych.
Odchudzanie
Owoce są termogenikami, dzięki czemu podwyższają temperaturę ludzkiego ciała, czerpiąc energię z tkanki tłuszczowej, co znacznie przyśpiesza proces odchudzania. Oczyszczając organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, wpływają na redukcję masy ciała, nie powodując efektu jo-jo. Dodatkowo, jagody regulują procesy trawienne i powodują zmniejszenie apetytu. Przeprowadzone eksperymenty dowiodły, iż, będąc źródłem witamin A, B2, B2, B3,C oraz E, owoce zabezpieczają organizm przed wyjałowieniem w czasie odchudzania. Decydując się na zakup odpowiedniego suplementu, można stracić od 4 do 7 kg., stosując preparat przez 30 dni.
Wartości odżywcze
Owoce określane są jako superfoods, zajmując pierwsze miejsce wśród najzdrowszych pokarmów świata. Są one źródłem wielu witamin, minerałów, potrzebnych ludzkiemu organizmowi pierwiastków oraz aminokwasów. Sok z tych niepozornych jagód to według naukowców cud odżywczy. Testy i badania wykazują, iż owoce acai nie tylko zwalczają choroby, ale wykazują ogólne pozytywne działania dla właściwej pracy całego organizmu. Jagody te zawierają 29 nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega 6 i Omega 9; 18 aminokwasów.
Roślina zawiera również dużo związków organicznych (m.in. kwas elagowy), wykazujących działanie antyoksydacyjne, dlatego owoce te znalazły się na liście Oxygen Radical Absorbance Capacity, obejmujących produkty o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Skuteczność działania związków, zawartych w acai, specjaliści ocenili na ok. 161 400 μmol w jednej uncji (ok. 29 gram).
Zawartość składników odżywczych w 100 g owoców:
- Białko 13 g.
- Tłuszcze 48 g.
- Blonnik 16,9 g.
- Niacyna 0,4 mg.
- Witamina C 9 g.
- Witamina B1 0,36 mg.
- Cynk 7 mg
- Żelazo 1,5 mg
Rodzaje
Acai jagody (acai berry) w Polsce są dostępne w postaci kapsułek, proszku lub jako gotowy sok. Na rynku występują również kosmetyki z wyciągu owoców. Poza granicami naszego kraju sprzedawany jest także mrożony miąższ z jagód, który spożywa się z koktajlami odżywczymi lub puddingami.
Dawkowanie
Decydując się na przyjmowanie acai w formie tabletek, należy zażywać 2 kapsułki na dobę. W przypadku soku, zalecana dawka to 2 łyżki stołowe dziennie.
Opinie
Amerykańska firma Pierce Mattie z Los Angeles określiła jagody acai jako fundamentalne składniki w zabiegach, zapobiegających procesom starzenia. Dlatego owoce te cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Eksperymenty, przeprowadzone przez specjalistów z Korei Południowej, wykazały, iż suplement działa ochronnie w przypadku dokuczliwych oparzeń, powstałych na skutek promieniowania UV. Co więcej, jagody acai uelastyczniają cerę, stanowiąc niejako barierę ochronną przed szkodliwym działaniem słońca oraz zapewniają jędrność skóry. Amerykański dermatolog wykazał także, iż suplement zwalcza dolegliwości serca. Dr Lyle Mason utrzymuje, iż jagody to bogactwo drogocennych dla organizmu związków, witamin oraz minerałów. Osoby, które zdecydowały się na kurację odchudzającą z wykorzystaniem ekstraktu, zauważyły po pierwszym tygodniu spadek masy ciała o 2kg, w następnych – nawet o 6 kg.
Obawy i wątpliwości
Nie ma szczególnych przeciwwskazań do stosowania jagód acai, należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek, bowiem spożycie nadmiernej ilości może spowodować dokuczliwe problemy żołądkowo-jelitowe w postaci m.in. biegunki. Ponadto, owoce te wywołują czasem uczulenie w postaci wysypki skórnej oraz trudności w oddychaniu. Przed ich spożyciem należy zatem wykonać próbę alergiczną.
Cena/Gdzie kupić
60 kapsułek z ekstraktu acai to koszt około 60 zł. Na rynku dostępne są również inne formy tego odżywczego produktu – 330 ml soku kosztuje około 20 zł, a balsam do ciała z wyciągiem tych owoców to koszt około 14 zł. Aby móc w pełni cieszyć się pozytywnym oddziaływaniem suplementu na nasz organizm, należy zamawiać go u zaufanych dystrybutorów. Sklep internetowy biopunkt.pl oferuje różnorodne formy tego produktu, podając szczegółowe informacje na temat ich składu i stosowania. Ważne, by korzystać ze źródeł, dzięki którym możemy znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania, dotyczące konkretnego suplementu, bowiem każdy środek należy stosować z równowagą i umiarem. Jagody acai nie są przeznaczone jedynie dla osób, zmagających się z nadwagą i chorobami przewlekłymi. Dzięki swoim uniwersalnym właściwościom powinny stanowić one element codziennej diety każdego człowieka.