Jagody goji są handlową nazwą azjatyckiej rośliny „kolcowuj chiński” (Lycium chinese) albo „kolcowuj pospolity’ (Lycium barbarum). Ich naturalnym środowiskiem są doliny i wzgórza Tybetu, Mongolii, Chin oraz Himalajów, gdzie występują w swojej najzdrowszej postaci, ponieważ gleba, na której rosną jest nieskażona substancjami szkodliwymi. Owoce uprawiane są także w Japonii, Korei oraz wielu krajach Azji i Europy, jednak cechuje je mniejsza wartość odżywcza. Nie mają one również tak szerokiego zastosowania w medycynie. Swoim wyglądem przypominają czerwone jagody, a krzew, na którym rosną osiąga do 3 m. wysokości. Należą do Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i spośród ośmiu tysięcy roślin ziołowych, uznawane są za najzdrowsze i najbardziej wartościowe dla ludzkiego organizmu.
Zagorzałym zwolennikiem goji jagody był Li Qing Yen. Legenda głosi, iż, mając 11 lat, spotkał on trzech mędrców, którzy przekazali mu innowacyjną wiedzę na temat sekretu długowieczności. Od tamtego dnia, zaczął on stosować dietę, opartą na owocach goji i innych ziołach. Gdy miał 50 lat, spotkał człowieka, za sprawą którego codzienne spożywał zupę z jagód. Chińska legenda głosi, że Li Qing Yen przeżył 252 lata.
Spis treści
- Jagody Goji uprawa
- Właściwości i działanie
- Suszone jagody goi
- Właściwości lecznicze
- Odchudzanie
- Wartości odżywcze
- Goji Jagody kalorie
- Zastosowanie
- Dawkowanie
- Przeciwwskazania
- Rodzaje
- Cena/Gdzie kupić
Jagody Goji uprawa
Goji jagody z powodzeniem można uprawiać w Polsce, ponieważ roślina nie potrzebuje specjalnych warunków. W sklepach ogrodniczych można kupić nasiona lub sadzonki rośliny. Owoce są w stanie rozwinąć się, pomimo trudno warunków glebowych, w zasadzie wymagają jedynie delikatnie kwaśnego odczynu podłoża. Nie wykazują one tolerancji na tereny podmokłe i gliniaste. By móc w pełni korzystać z różnorodnych właściwości rośliny, należy zadbać o jej odpowiednie nasłonecznienie. Pierwsze owoce pojawiają się po 1-2 latach od momentu posadzenia. Jagody są bardzo odporne. Świetnie radzą sobie w czasie mrozów, jak i okresie suszy. Pędy krzewu w swojej naturalnej formie przybierają lekko wygięty, łukowaty kształt. Jagody goji w okresie rozkwitu, często dotyka mączniak prawdziwy, będący chorobą grzybową, objawiającą się w postaci białego osadu na liściach. Aby uniknąć jej wystąpienia, należy przycinać mocno zagęszczone miejsca krzewu. Z dwuletniej rośliny można pozyskać 2 kg owoców.
Właściwości i działanie
Goji jagody zawierają wiele związków aktywnych biologicznie, takich jak witamina C, E, B. Są również źródłem barwników o właściwościach antyoksydacyjnych. Owoce stanowią bogactwo selenu, żelaza, wartościowego białka, błonnika, steroli roślinnych, cynku, potasu oraz wapnia, dzięki czemu wpływają na odpowiednią pracę organizmu. Należy jednak pamiętać, iż krzew, na którym rosną jagody, jest trujący. Również owoce, zjedzone w postaci niedojrzałej, stanowią szczególne zagrożenie dla człowieka, dlatego w Korei i Tybecie są one spożywane dopiero po obróbce termicznej.
Suszone jagody goi
Owoce często można spotkać w formie suszonej jako rodzynki. Stanowią świetny dodatek do musli, jogurtów, koktajli, kaszy albo ryżu. Z dodatkiem orzechów i innych nasion są bogactwem wielu cennych składników odżywczych, dlatego ważne, by owoce znalazły się w codziennej diecie. Popularny jest również napar z dodatkiem suszonych jagód. Owoce cechują duże walory smakowe, dlatego też świetnie komponują się z mięsem. Mieszkańcy Europy i Stanów Zjednoczonych spożywają bardzo wiele jagód w formie suszonej. W naszym kraju owoce te ciągle są jeszcze nowością, która jednak bardzo zyskuje na popularności, dlatego w wielu sklepach można je spotkać jako produkt gotowy do spożycia. Chińczycy uważają, iż suszone jagody goji zwalczają problemy serca, wątroby płuc oraz nerek. Kwasy tłuszczowe oraz polisacharydy, zawarte w owocach, biorą udział w wytwarzaniu kolagenu, niezbędnego w budowaniu odpowiedniej struktury kości i stawów.
Właściwości lecznicze
Owoce od wieków służyły mieszkańcom Azji w medycynie naturalnej, dzięki różnorodnym właściwościom. Pomagały w walce z reumatyzmem i problemami systemu immunologicznego. Co więcej, witaminy, i inne substancje odżywcze, zawarte w jagodach, odpowiadają za właściwą pracę serca oraz utrzymanie stabilnego ciśnienia krwi, dlatego określane są jako „czerwone diamenty Wschodu”. Owoce powinny znaleźć się w diecie diabetyków, ponieważ pomagają obniżyć nadmierną ilość glukozy w organizmie.
Chińczycy są przekonani, iż wpływają one korzystnie na cykl miesiączkowy, dobre widzenie oraz właściwą kondycję skóry. Owoce są źródłem 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiadających za produkcję hormonów i pracę układu nerwowego. Jagody zaliczane są do produktów „superfoods”, wspomagających codzienną pracę organizmu i jego ogólną kondycję. Dzięki obecności polisacharydów, skutecznie zwalczają objawy nowotworowe oraz wykazują działania antyoksydacyjne. Przeprowadzone eksperymenty wykazały, iż jagody powstrzymują postęp komórek raka płuc, okrężnicy, żołądka, gruczołu krokowego i piersi w organizmie. Polisacharydy wykazują również właściwości przeciwbiałaczkowe.
Badania i jagody goji
Badania hipoglikemiczne na zwierzętach udowodniły, iż związki zwalczają cukrzycę, zapewniając odpowiedni poziom cukru we krwi i obniżając oporność organizmu na wpływ insuliny. Cyperon, zawarty w owocach, skutecznie wpływa na właściwą pracę serca i ciśnienie tętnicze. Jagody goji stanowią także doskonałe źródło witaminy C (2500mg/100g). Ponadto, w wyniku przeprowadzonych na gryzoniach eksperymentach, odkryto, iż obniżają one poziom złego cholesterolu w organizmie oraz aktywnie wpływają na produkcję tego korzystnego dla ludzkiego zdrowia. Kartenoidy w owocach goji wpływają na ich czerwony kolor, a ponadto, stanowią skuteczną barierę przed szkodliwym działaniem promieni UV, niszczącymi strukturę oka.
Jagody goji – przeciwutleniacze
Warto jeść owoce goji, by zminimalizować ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka. Poza tym, aktywnie wpływają one na właściwe funkcjonowanie siatkówki oka. Naukowcy potwierdzili, iż jagody odpowiadają za procesy trawienne, oczyszczając wątrobę ze szkodliwych substancji, zapobiegając jej dotkliwym uszkodzeniom i schorzeniom. Owoce są źródłem przeciwutleniaczy, dlatego chronią one skórę przed szkodliwym promieniowaniem. Wspomagają produkcję nowych struktur komórkowych organizmów, chronią DNA przed uszkodzeniami oraz spowalniają procesy starzenia. Zaleca się również ich spożywanie palaczom, gdyż niwelują one szkodliwy wpływ dymu tytoniowego na płuca człowieka. Kolagen, zawarty w owocach, chroni organizm przed osteoporozą. Wiele osób twierdzi, iż owoce goji są remedium na problemy z płodnością. Będąc źródłem żelaza, wpływają na produkcję białka, zawartego w erytrocytach. Zażywanie jagód jest bardzo ważne w przypadku dzieci, które zmuszone są walczyć z obniżoną odpornością. To także ważny element diety osób, pracujących w stresujących warunkach.
Odchudzanie
Jagody nie wykazują bezpośredniego działania w walce z nadwagą, stanowią one jednak ważny element diety w procesie redukcji wagi. Dzięki zawartości błonnika i innych związków odżywczych, zapewniają one poczucie sytości i zmniejszają potrzebę łaknienia. W przeciwieństwie do wielu owoców, jagody nie wpływają na duży wzrost glukozy we krwi. Świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek lub lekka przekąska między codziennymi treningami, będąc wartościowym substytutem innych produktów, zawierających szkodliwe tłuszcze i węglowodany. Jagody w zauważalny sposób zmieniają życie osób, które zdecydowały się wprowadzić produkt do codziennej diety. Owoc intensywnie wpływa na redukcję kilogramów i zbędnej tkanki tłuszczowej. Efekty są zaskakująco dobro. Osoby, dzięki spożywaniu jagód, schudły od 10 do 20 kilogramów.
Wartości odżywcze
30 gramów jagód goji zapewnia organizmowi 50% dziennego zapotrzebowanie na witaminę A. Owoce są także źródłem cynku, wapnia, fosforu, miedzi, selenu, żelaza oraz witaminy C, B1, B2, B6 i E. Naukowcy ze Szwajcarii wykazali, że to właśnie te substancje, zapewniają produktowi właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo, jagody są doskonałym źródłem białka i innych minerałów. Zawierają wiele aminokwasów i karotenoidów. Stanowią również bogactwo kwasów tłuszczowych. Podsumowując, owoce są źródłem:
- 6 witamin
- 11 mikroelementów
- 22 pierwiastków śladowych istotnych w procesie odchudzania: Potas (1132 mg), Fosfor (203 mg ), Magnez (130 mg), Wapń (112.5 mg), Żelaza (9 mg), Cynk (2 mg), Mangan (1.3 mg), Niemcy (124 g), Chrom (79 g), Selen (80 g).
- 18 aminokwasów
- 8 polisacharydów
- 6 monosacharydów
- 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych
- 5 kartenoidów: Alfa-karoten (101 mg) i Zeaksantyny (122 mg), Luteina (0,6 mg), Betacryptoxanthine (10 mg), Likopen (1,4 mg).
- Pigmentów fenolowych
Ponadto:
Wapń (112mg/100g)
Potas (1.13 mg/100g)
Żelazo (9mg/100g)
Cynk (2mg/100g)
Selen (50 mikrogramów/100g)
Ryboflawinę (1.3mg/100g)
Witaminę C (148mg/100g).
Goji Jagody kalorie
1 porcja (8 g)
Wartość energetyczna 29,60 kcal
Białko 0,96 g
Węglowodany 5,44 g
Tłuszcz 0,8 g
Dagody Goji zastosowanie
Jagody goji można spożywać jako suszone owoce w postaci rodzynek. Mają nieco cierpki i ziołowy smak. Mieszkańcy Chin gotują je przed ich spożyciem. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do ryżu, warzyw oraz potraw mięsnych. Na Wschodzie popularny jest napar z owoców, do którego często dodaje się kwiat chryzantemy. W Europie suszone jagody stosuje się jako dodatek do czerwonej herbaty. Owoce używa się do produkcji soków, wina oraz nalewek. Znalazły również zastosowanie w medycynie, dlatego na rynku jest wiele suplementów w postaci proszku lub tabletek.
Dawkowanie jagód goji
Regularne spożywanie 5-15 g. suszonych owoców ma korzystny wpływ na codzienne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Należy jednak pamiętać, iż niedojrzałe owoce nie są jadalne, a ich spożycie może negatywnie wpłynąć na zdrowie człowieka.
Przeciwwskazania
Owoce mają wiele właściwości, pozytywnie oddziałujących na człowieka, należy jednak uważać, by nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki suszonych jagód. Co ważne, osoby zażywające środki przeciwzakrzepowe, powinny unikać produktu. Także inne osoby, zażywające leki, przed wprowadzonej owocu do codziennej diety, powinny skonsultować się ze swoim lekarzem. W Polsce zagrożenie spożycia niedojrzałych owoców jest niskie, ponieważ na rynku dostępne są one w formie suszonej. Jeśli jednak zdecydujemy się na uprawę rośliny, należy zachować szczególną ostrożność.
Rodzaje jagód goji
Jagody goji można jeść jako świeże lub suszone owoce. W każdej postaci smakują dobrze, jako dodatek do potraw i przekąsek. Są składnikiem herbat i soków bez konserwantów.
Gdzie kupić jagody Goji
Należy upewnić się, że nie ma przeciwwskazań do spożywania owoców, dlatego powinno się je kupować jedynie u sprawdzonych producentów i dystrybutorów. Koszt 100 g produkt, za pośrednictwem sklepu internetowego www.biopunkt.pl to jedyne 12 zł. Na stronie znaleźć można różne formy tego produktu tak, by każdy mógł znaleźć najkorzystniejszy dla siebie suplement – np. jagody goji w surowej czekoladzie kosztują 12,20 zł. Nie trzeba wiele, by zapewnić sobie to bogactwo składników odżywczych, który wielkie cywilizacje wykorzystują do dziś. Zalecane są one nie tylko osobom z problemami nadwagi, cukrzycy i innymi schorzeniami, ale wszystkim, którzy pragną cieszyć się dobrym samopoczuciem i świetną kondycją całego organizmu.
Również spożywam Jagody Goji od jakiegoś czasu. Codziennie rano wsypuję garść do jogurtu i odstawiam na pół godziny do lodówki, żeby w tym czasie rozmiękły. W połączeniu z mango rzeczywiście dały pewnego rodzaju kopa mojemu organizmowi. Bardzo słodkie, wręcz za słodkie, dlatego sugeruję wszystkim mycie zębów zaraz po każdej takiej rozkoszy 🙂
A do sklepu zaraz zajrzę! 🙂
Fajnie, że umieściłaś informację o przeciwwskazaniach. To ważne dla osób z zaburzeniami krzepliwości krwi. Wiele osób o tym zapomina.
Potwierdzam, spożywam od jakiegoś czasu i zauważyłam znaczne polepszenie się samopoczucia;D