Kasza jaglana

właściwości i wartości odżywcze

Kasza jaglana – jagły

Kasza jaglana – jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Jej nazwa pochodzi od prasłowiańskiego słowa „jagły” co oznacza „proso”. Te małe, charakterystyczne jasnożółte ziarenka otrzymywane są łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. W poniższym artykule postaram się opisać zastosowanie kaszy jaglanej, jej historie oraz wartości odżywcze. Mam nadzieję, że po jego przeczytaniu wprowadzicie kaszę jaglaną do swojej codziennej diety. Na pewno wyjdzie to Wam na zdrowie!

 
Kasza jaglana sklep
 

Spis treści


  1. Kasza jaglana – wstęp
  2. Historia kaszy jaglanej
  3. Zastosowanie kaszy jaglanej
  4. Właściwości kaszy jaglanej
  5. Wartości odżywcze
  6. Jak ugotować kaszę jaglaną
  7. Kasza jaglana cena
  8. Kasza jaglana gdzie kupić

 

Kasza jaglana – wstęp


Kasza jaglana jest idealną alternatywą dla „oklepanych” ziemniaków lub mało pożywnego ryżu. Na nasze szczęście powoli zaczyna wracać do łask. I bardzo dobrze! Przecież jest zdrowa, smaczna i do tego tania. Polacy chyba zapomnieli o kaszy jaglanej. Całe szczęście, że trend zdrowego żywienia wymusił poszukiwanie zamienników „obiadowych”. Dzięki temu kasza jaglana zagościła na naszych stołach. Wystarczy ją tylko dobrze ugotować i można podawać z wieloma składnikami. Sama w sobie nie posiada charakterystycznego smaku, dzięki czemu nadaje się na słono bądź słodko. Jaglanka nie bez powodu została okrzyknięta królową kasz. Miano to zawdzięcza dzięki dobrodziejstwo wartości odżywczych i leczniczych, jakie posiada. Przechowywana dość długo lubi jełczeć, a to za sprawą zawartych w niej tłuszczów, wtedy właśnie robi się dość gorzka. Pochłania też wilgoć i inne zapachy, więc trzymajmy ją szczelnie zamkniętą, najlepiej w słoiku z wieczkiem.

kasza jaglana
 

Historia kaszy jaglanej


Mimo że nazwa kaszy jaglanej wywodzi się z polskiego języka starosłowiańskiego, to nie Polska jest jej ojczyzną. Proso najprawdopodobniej przywędrowało do nas z Chin, gdzie obok ryżu, soi, pszenicy i żyta było jednym z najczęściej uprawianych zbóż (tworząc tym samym pięć świętych chińskich zbóż). Jaglankę bardzo łatwo uprawiać, gdyż jest bardzo mało wymagająca. Dzielnie rośnie nawet w jałowej glebie, przy suchym klimacie, dlatego uprawiana jest również w Afryce czy Indiach.  O chlebie jaglanym pojawiły się wzmianki w Starym Testamencie, w Księdze Ezekiela.

W obecnych czasach najwięcej uprawia się jej w Indiach i Chinach. W Europie prym wiodą Ukraina i Rosja, lecz większość z tych upraw trafia do paszy dla zwierząt, lub przeznaczana jest do produkcji alkoholi. W Polsce również uprawia się kaszę jaglaną, głównie w województwie lubuskim i świętokrzyskim.

O kaszy jaglanej przypomnieliśmy sobie ze względu na choroby cywilizacyjne. Schorzenia układu pokarmowego czy nietolerancja glutenu. To tylko nieliczne przykłady.

 

Zastosowanie kaszy jaglanej


Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna, nadaje się świetnie jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy innych ciężej strawnych kasz. Może być zdrowszym urozmaiceniem nudnych obiadów. Kasza jaglana potrafi być bardzo sycąca, więc szczególnie polecana jest dla osób będących na diecie, a także dla wszystkich osób dbających o zdrowy tryb życia. Bardzo łatwo można ją przygotować, potrzebujemy na to kilkanaście – kilkadziesiąt minut, w zależności od rodzaju ziarna. To, w jaki sposób przechowujemy kaszę jaglaną, też ma spore znaczenie podczas gotowania.

Kasza jaglana bio 400g

No dobrze, ale jak ją dobrze wykorzystać? Najlepiej oczywiście w kuchni. Kaszę jaglaną można podać na bardzo wiele sposobów. Przede wszystkim, to dodatek do dań głównych, idealnie komponuje się z mięsem lub rybą i bukietem warzyw na obiadowym talerzu, ale także wspaniale smakuje przyrządzona na słodko z rodzynkami, jabłkami i cynamonem. Cudownie smakują pieczone pulpeciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, podane choćby z sosem pomidorowym. Jaglanką można nafaszerować paprykę czy cukinię, dodając do nich ulubione warzywa, zapiekając całość w piekarniku. Idealnie nadaje się do sałatek, zup, wszelakich placuszków czy omletów. Gotując kaszę jaglaną na mleku, stworzymy pyszne, zdrowe i rozgrzewające śniadania, wystarczy dodać do niej świeże sezonowe owoce, lub mielone ziarna czy orzechy, płatki migdałów albo wiórki kokosowe. Inwencja leży po naszej stronie.

 

Właściwości kaszy jaglanej


Wielką zaletą kaszy jaglanej jest fakt, iż nie posiada glutenu, więc nie uczula. Dlatego szczególnie polecana jest osobom chorującym na celiakię. Jest lekkostrawna, a dzięki temu idealnie nadaje się dla osób z problemami układu pokarmowego. W takich sytuacjach sprawdza się w formie kleiku, który nadaje się również dla niemowląt w okresie rozszerzania diety. Posiada sporo białka, które jest niezbędne dla rozwoju i wzrostu. Kasza jaglana polecana jest po 5 miesiącu życia.

Główne zalety kaszy jaglanej to:

  • wspomaga trawienie,
  • przyspieszając metabolizm,
  • wyrównuje poziom kwasów żołądkowych,
  • pomaga zwalczać zgagę,
  • wzmacnia pracę jelit dzięki bogactwu witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B6,
  • posiada także bardzo dużo żelaza i miedzi.
  • skutecznie obniża poziom złego cholesterolu,
  • jako jedyna kasza jest zasadotwórcza, co jest bardzo ważne, gdyż większość produktów spożywczych zakwasza nasz organizm.

Kasza jaglana zawiera duże ilości witaminy E oraz lecytyny. Mają one pozytywny wpływ na koncentracje i pamięć.

Tym samym kasza jaglana jest polecana dla osób starszych i pracujących umysłowo.

kasza jaglana właściwości

Kasza jaglana ma działanie zapobiegające rozwojowi komórek rakowych. Jest bogata w żelazo, dlatego poleca się ją osobą cierpiącym na anemię.

Kasza jaglana pomocna jest przy przeziębieniu, zwalcza katar, ponieważ usuwa nadmiar śluzów z organizmu. Wykazuje również działanie ocieplające, dlatego warto sięgać po nią zwłaszcza jesienią i zimą. Spożywanie kaszy jaglanej wpływa pozytywnie na urodę, czym powinny zainteresować się szczególnie kobiety. Zamiast sięgać po suplementy diety, wystarczy wdrożyć do naszej diety kaszę jaglaną, która ma w sobie krzemionkę, ta natomiast poprawia kondycję włosów, paznokci i cery, a także zapobiega odwapnianiu kości. A to wszystko za niewiele ponad kilka złotych.

Podsumowanie właściwości kaszy jaglanej

  • Lekkostrawna i sycąca
  • Kaszę jaglaną zaleca się osobą z problemami układu pokarmowego
  • Idealna dla niemowląt
  • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm
  • Oczyszcza i odkwasza organizm
  • Obniża poziom złego cholesterolu
  • Wspomaga koncentrację i pamięć
  • Działa antyoksydacyjnie
  • Zwalcza katar i kaszel, jest pomocna przy przeziębieniu
  • Poprawia jakość cery, włosów i paznokci

 

Wartości odżywcze


Kasza jaglana zawiera białko, zdrowe węglowodany (błonnik), tłuszcze nasycone kwasy tłuszczowe i nienasycone – w tym kwasy omega 3 i omega 6. Posiada również witaminę B (B1 – tiamina, B2 – ryboflawina, B3 – niacyna, B6). Jest bogata w fosfor, magnez, wapń, potas, a także żelazo i cynk.

 

Jak ugotować kaszę jaglaną


Gotowanie kaszy jaglanej nie zajmie nam dużo czasu. Najlepiej przepłukać ją w zimnej wodzie, dzięki czemu nie będzie miała gorzkiego posmaku (gdy mimo tego czujemy goryczkę, to znak, że źle wypłukaliśmy kaszę, lub zbyt długo „oddychała”. Należy zatem pamiętać, by przechowywać ją niezbyt długo, najlepiej w zakręcanym słoiczku) Kaszę należy gotować na małym ogniu w proporcji 2:1. Gdy chcemy, by była sypka, czyli potrzebujemy dwa razy więcej wody niż kaszy. By kasza była kleista i bardziej delikatna możemy dodać mleka lub po prostu ugotować ją w nim, wtedy proporcje zwiększamy do 3:1.

 

Kasza jaglana cena


Kasza jaglana to samo zdrowie, a jej cena to koszt około 6 zł za opakowanie półkilogramowe, oraz około 12 zł za kilogram. Jest to jeden z powodów, dla którego warto choćby spróbować kaszy jaglanej. Przystępna cena i wspaniałe właściwości odżywcze.

kasza jaglana cena
 

Kasza jaglana gdzie kupić


Kasza jaglana jest dostępna w większości sklepów spożywczych, pamiętajmy tylko by wybierać tę z certyfikatem BIO. Gwarantuje nam to jakość upraw i pewność, że nie będziemy dodatkowo obciążani chemią. W tym miejscu zapraszam oczywiście do naszego sklepu ze zdrową żywnością biopunkt.pl. Kasza jaglana oczywiście stoi na naszych półkach. Ze względu jednak na koszt dostawy zakupy te będą miały sens jak planujemy nabyć coś jeszcze poza samą kaszą.

Kasza jaglana BIO 1kg

 

Pomóż nam się rozwijać


Jeżeli artykuł był pomocny będziemy wdzięczni za udostępnienie go dalej i ocenę w postaci przyznania gwiazdek. Bardzo pomoże nam to w rozwoju bloga i niewątpliwie również sklepu. Wszystkich, którzy mają jakiekolwiek uwagi bądź pytania zachęcamy do komentowania, bądź kontaktu mailowego lub telefonicznego.

Pozdrawiamy
Zespół Biopunkt.pl

Kasza jaglana – jagły
5 (99.18%) 122 votes

Udostępnij:

Agnieszka Sędkowska

Od kilku lat fanka zdrowego odżywiania. Przeciwniczka wszelkich sportów, dumnie głosząca hasło "każdy wysiłek fizyczny prowadzi do kalectwa" ;) Wyjątek zrobiła dla roweru, bez którego nie wyobraża sobie życia :)

5 komentarzy

  1. polecam kasze jaglaną! U nas w domu już od lat jest stałym elementem w kuchni 🙂

  2. Zwykła kasza jaglana a tyle zalet. Przetestuje na sobie wraz z olejem lnianym. pozdrawiam

  3. Bardzo jestem rada, że świadomość zdrowego odżywiania rośnie w społeczeństwie. Dziękuje Pani Agnieszko za ten artykuł. Bardzo dobra robota. Życzę całemu zespołowi wytrwałości w tworzeniu kolejnych wpisów. Pozdrawiam serdecznie.

  4. Świetny artykuł. Świetny blog! Czekam na więcej 🙂
    Kasza jaglana jest już stałym elementem mojej diety.

  5. Czytam artykuł za artykułem, jestem pełna podziwu jak rzetelnie są przygotowane. Zdecydowanie polecę bloga dalej!

Dodaj komentarz