Komosa ryżowa znana jest także jako quinoa. Jej nasiona są źródłem skrobi oraz wielu składników odżywczych cennych dla naszego zdrowia. Wiele osób mylnie traktuje komosę jako zboże. Quinoa była składnikiem codziennej diety Inków, stanowiąc ich „złote ziarno”. Wierzono, że dodaje ona sił witalnych. Obecnie roślina cieszy się ogromną sławą w Europie, USA i Indiach. Skutecznie zwalcza ona problemy z alergią oraz wirusami. Inna odmiana rośliny to komosa biała.
Rok 2013 został uznany przez ONZ rokiem quinoi. Uczczono w ten sposób mieszkańców Andów, dzięki którym odkryto zdrowy wpływ rośliny na ludzki organizm. Uważa się, że komosa może okazać się kluczowa w walce z głodem dla mieszkańców biednych krajów.
Nie można pominąć jej roli w zwalczaniu problemów z komórkami rakowymi. Komosa łagodzi także reakcje alergiczne, niszczy szkodliwe wirusy i bakterie. Wzmacnia odporność człowieka, chroniąc organizm przed szkodliwym wpływem otoczenia. Wiele osób mylnie traktuje komosę jako zboże. Quinoa zawiera jednak wiele enzymów, które redukują ilość rodników w ludzkim organizmie.
Warzywo podobne jest do szpinaku oraz boćwiny, a zatem można spożywać jego nasiona oraz liście. Często stosuje się je w kuchni, jako dodatek do gulaszów i sałatek.
Komosa rośnie w ciepłym klimacie, gdzie jest dużo słońca. Osiąga wysokość około 1,5 m, a jej liście są trójkątne. Kwiaty komosy mają różowy odcień. Roślina dobrze znosi suszę, gdyż potrzeba niewiele wody do jej uprawy. W południowych rejonach Ameryki uprawia się wiele odmian komosy: dolinową, górską i tropikalną. Rosną one w okolicach Jeziora Titicaca, Boliwii oraz Chile. Najbardziej znany gatunek ma jasne nasiona. Pierwotna ojczyzną komosy jest Peru. Codzienna dieta powinna obfitować w dania z użyciem warzywa. Trudno znaleźć bowiem inne zboże tak cenne dla ludzkiego zdrowia.
Komosa ryżowa wartości odżywcze
(według USDA)
- Białko ogółem – 4,40 g
- Tłuszcz – 1,92 g
- Cukry – 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
- Błonnik – 2,8 g
- Tiamina – 0,107 mg
- Ryboflawina – 0, 110 mg
- Niacyna – 0.412 mg
- Witamina B6 – 0,123 mg
- Witamina E – 0,63 mg
- Kwas foliowy – 42 μg
- Wapń – 17 mg
- Żelazo – 1,49 mg
- Magnez – 64 mg
- Fosfor – 152 mg
- Potas – 172mg
- Sód – 7 mg
- Cynk – 1,09 mg
Komosa ryżowa jest źródłem białka cennego dla człowieka. Niewiele roślin zawiera ten ważny składnik, dlatego warto zadbać o obecność rośliny w codziennej diecie. To istotna wiadomość dla osób, które nie jedzą mięsa – białka komosy i zwierząt mają tę samą wartość. Ludzie, walczący z nadmiarem szkodliwych tłuszczów w komórkach, powinni często spożywać quinoę. Co ciekawe, komosa ma niską zawartość glutenu. Komosa zwalcza chorobę trzewną, jednak może zaszkodzić osobom, cierpiącym na celiakię.
Quinoa jest bogactwem zdrowych tłuszczy, dzięki czemu jej spożycie obniża stężenie lipidów we krwi oraz chroni organizm przed miażdżycą. Komosa dostarcza komórkom energii, będąc źródłem cukrów prostych, co ułatwia spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Komosa wspomaga właściwą budowę mięśni oraz kości. Błonnik, zawarty w ziarnach, hamuje apetyt człowieka.
Komosa jest ponadto antyoksydantem. Dzięki niej nasze ciało zyskuje młody i zdrowy wygląd. Świetnie wpływa ona na samopoczucie człowieka, redukując wszelkie zaburzenia nerwowe. Obecność wielu składników odżywczych spowalnia proces starzenia się, dlatego komosa w ostatnim czasie zyskała tak dużą popularność.
Quinoa dla dzieci i kobiet w ciąży
Obecność komosy w codziennej diecie jest ważna dla kobiet w ciąży, które powinny przyjmować kwas foliowy. Co ciekawe, warzywo zawiera więcej wapnia niż mleko, dlatego zaleca się jej spożycie także dzieciom.
Komosa ryżowa indeks glikemiczny
Komosa normuje poziom cukru we krwi. Pomaga w walce z nadwagą i cukrzycą. Jej indeks glikemii wynosi IG 35. Wielu dietetyków zaleca jej spożycie osobom, które walczą z nadwagą i otyłością. Składa się ona w większości z cukrów złożonych, a nie prostych, dzięki czemu komosa nie tylko dostarcza cennych składników, ale zaspokaja nasz głód.
Komosa ryżowa jak gotować
Warto zadbać, by przed podaniem komosy, dokładnie umyć jej ziarna, ponieważ na ich powierzchni znajduje się związkiem chemiczny, które nadaje im gorzkiego smaku. Pomocne może okazać się sitko o małych oczkach. Komosę gotuje się podobnie jak ryż, przez 12 minut, wsypując do garnka 1 szklankę ziaren i wlewając 500 ml wody. Można wcześniej podgrzać je na patelni, aby wzbogacić ich aromat i smak. Komosę można przechowywać przez około trzy dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w lodówce. Jej zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. To świetny dodatek do wielu gulaszów i smaczny odpowiednik ryżu oraz kaszy.
Smak komosy bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem i botwiną, dlatego wiele przepisów opartych jest na połączeniu tych właśnie warzyw. Warzywo można spożywać o każdej porze dnia. Jako poranny posiłek zapewni energię do pracy na cały dzień. Dużą popularność zyskały w ostatnim czasie ciasteczka i różnorodne słodkie wypieki na bazie komosy. Przeglądając internet, nietrudno znaleźć wiele ciekawych receptur. Prawdziwym hitem są jednak sałatki z dodatkiem warzywa, które każda osoba, dbająca o swoje zdrowie powinna wypróbować.
Komosa ryżowa sałatka
Przygotuj:
- 125 gram komosy
- Ogórki
- Pomidory
- Młodą cebulę
- Oliwki
- Ziarna sezamu
Sos:
- Sok ze świeżej cytryny
- Czosnek
- Sól oraz pieprz
- Oliwę z oliwek
Przygotowanie
Ziarna komosy należy umyć, a następnie podgrzać je na suchej patelni przez kilka minut. Następnie trzeba wrzucić je do garnka z wodą lub bulionem. Zaleca się pokroić warzywa i oliwki w drobną kostkę i wymieszać całość z komosą. Warto dodać do sałatki chleb lub grzanki.
W przypadku sałatek z dodatkiem komosy nie ma jednego przepisu. Możemy dodawać nasze ulubione dodatki, ponieważ warzywo świetnie komponuje się z innymi składnikami. Sugerujemy jednak, by wybrane warzywa lub owoce wzmacniały korzystne właściwości komosy. Na przykład kolendra niweluje stres i poprawia samopoczucie, podobnie jak quinoa, dlatego ta kompozycja jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Sałatki z komosą są świetnym uzupełnieniem codziennej diety, co więcej, bardzo dobrze oddziałują rownież na cerę. Do ich przygotowania można użyć nie tylko nasion rośliny, ale również kiełków. Należy uprzednio namoczyć je w wodzie przez kilkanaście godzin, a potem odstawić na 24 godziny do kiełkowania. Można użyć ich nie tylko do sałatek, ale także nabiału.
Quinoa kalorie
1 porcja komosy (100g) zawiera około 120 kalorii.
Komosa ryżowa cena
1 kg komosy ryżowej to koszt około 23 złotych. Można również zamówić 500 g „złotego ziarna Inków” za jedyne 12 zł. Wybór zależy od własnych potrzeb i sposobu użycia.
Komosa ryżowa gdzie kupić
Komosa ryżowa jest źródłem wielu cennych składników. Jako produkt uprawny, musi być ona jednak objęta właściwą kontrolą, która zapewnia dobrą jakość zakupu. Warto ją zamawiać ze strony biopunkt.pl. Produkt z tego źródła nie zawiera szkodliwych związków. Wszystkie rodzaje komosy mają ponadto atest zdrowego rolnictwa.