Ksylitol z zaczyna swoją historię na początku XIX wieku. Jednak dopiero w następnym stuleciu naukowcy z Francji i Niemiec podjeli skuteczną próbę s tworzenia ksylitolu w postaci syropu. Szybki rozwój badań nad cukrem brzozowym przyniosła Druga Wojna Światowa, kiedy to brak cukru wytworzył potrzebę szukania innych substancji słodzących.
Źródło ksylitolu
Najlepszym źródłem z którego producenci pozyskują ksylitol jest kora fińskiej brzozy. Jednak nie jest to jedyna możliwość. Cukier brzozowy odnaleźć możemy szczególnie w okresie letnim w niektórych owocach. Spore ilości mają śliwki, gruszki, truskawki, maliny, jagody, a także w grzybach i kolbach kukurydzy.
Ksylitol właściwości
Ksylitol stanowi w pełni naturalny, zdrowy wariant dla cukru. Osoby będące na dietach i uważające na ilość kalorii powinien zaciekawić fakt, że cukier brzozowy ma ich aż o 40% mniej w stosunku do zwykłego cukru i ma o wiele mniejszy indeks glikemiczny. Ponadto, zwiększa wchłanianie wapnia przez układ kostny co powoduje przywrócenie seniorom większej gęstości kości likwidując tym samym zagrożenie złamaniami. Również dzieci i młodzież powinny sięgnąć po ksylitol ponieważ, w tym okresie kształtuje się ich układ kostny.
Cukier brzozowy przyczynia się do mniejszego rozwoju bakterii i drożdżaków. Dobry jest szczególnie dla osób walczącymi z chorobami na tle bakteryjnym oraz grzybiczym.
Co ciekawe, prowadzone badania wykazują, że przyczynia się do wzrostu poziomu kolagenu (który z wiekiem ulega redukcji). A więc niweluje on oznaki starzenia się skóry, zachowując jej jędrność, a nawet spłycając zmarszczki.
Indeks glikemiczny ksylitolu
Cukier brzozowy jest substancja słodzącą pierwotnie przeznaczoną dla diabetyków. Należy on do grupy polioli, cukrów które są powoli pochłaniane w przewodzie pokarmowym. Dużym plusem jest to, że bardzo wolno podnosi poziom glukozy we krwi, ponieważ jego metabolizm odbywa się w sposób niezależny od insuliny. W porównaniu do cukru (indeks glikemiczny 70) ksylitol jest o wiele zdrowszym zamiennikiem gdyż wynosi zaledwie IG= 8. Właśnie dlatego cukier brzozowy zalecany jest przede wszystkim dla cukrzyków i osób które mają problem z tolerancją glukozy.
Ksylitol zamiennik culru
Ksylitol inaczej nazywany cukrem brzozowym zarówno wyglądem jak i smakiem nieróżni się od białego cukru. Można go stosować w codziennej diecie jako zamiennik cukru,tym bardziej że jest o wiele zdrowszą opcją dla naszego organizmu, ponieważ zawiera znacznie mniejszą ilość kalorii i nie zawyża poziomu cukru we krwi. Idealnie sprawdza się na przykład przy wypiekach oraz w produktach przeznaczonych dla osób które z różnych powodów muszą ograniczać zawartość cukru w diecie.
Ksylitol a próchnica i przeziębienie
Według naukowców z „Journal of American Dental Association” cukier brzozowy wykazuje dobry wpływ na stan zdrowia jamy ustnej, pomagając zabiegać próchnicy zębów. Jedną z przyczyn tworzących próchnicę są bakterie. Powodują one uszkodzenie płytki nazębnej, a to prowadzi do złego stanu zębów i zapalenia dziąseł. Do wzrostu tych bakterii przyczynia się zawarta w jedzeniu glukoza, natomiast ksylitol pozostaje obojętny. Dodatkową zaletą jest przywracanie poprawnego poziomu PH śliny co powoduje ochronę zębów przed niekorzystnym działaniem kwasów. Zastępując cukier ksylitolem w codziennej diecie można zauważyć poprawę stanu zdrowia zębów ( próchnica i ubytki) od 30% aż do 85%.
Ksylitol a osteoporoza
O osteoporozie mówi się, że jest chorobą wieku dojrzałego. Zdaża się jednak, że atakuje dużo wcześniej. Choroba polega na odwapnieniu kości, a to w konsekwencji prowadzi do ich osłabienia i zwiększonego ryzyka ich łamliwości. W związku z powyższym niezmiernie istotne jest dbanie o właściwą dietę. Jednym z zaleceń dietetycznych jest ograniczenie stosowania cukru zwykłego w codziennym menu, który zubaża organizm o sole mineralne w tym właśnie wapń. Lepszym wyjściem jest ksylitol który przyczynia się do zwiększonego wchłaniania wapnia przez kości i odnawia utraconą z upływem lat gęstość kości.
Ksylitol na odporność
Dla osób mających niską odporność organizmu cukier brzozowy jest nadzwyczaj korzystny. Wyrównuje on poziom kwasowo – zasadowy organizmu, co w efekcie skutkuje hamowaniem wzrostu bakterii i drożdżaków. Stosować go powinny osoby dotknięte problemami na tle bakteryjnym oraz grzybiczym.
Cukier w jamie ustnej powoduje rozwój bakterii, które często atakują narządy słuchu i układ oddechowy. Stosując w codziennej diecie ksylitol zamiast cukru zmniejszamy ryzyko infekcji, zapalenia ucha, które często dotyka najmłodszych.
Czy ksylitol jest szkodliwy
Ksylitol oprócz niewątpliwych zalet stosowany w zbyt dużej ilości może powodować zaburzenia w pracy układu trawiennego. Nie należy przekraczać dawki 15 gramów czyli trzy niewielkie łyżeczki. Dietetycy zalecają aby stopniowo włączać tę substancję do codziennej diety. Zbyt szybkie podanie dużych ilości może wywołać skutki uboczne. Oto kilka z nich: nadmierna ilość gazów w jelitach, biegunki lub skurcze żołądka. Według badań w pierwszym okresie brania ksylitolu organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości enzymów potrzebnych do strawienia substancji. Po kilku dniach zalecana dawka przyjmowania jest bezpieczna.
Według WHO, produkt który jest całkowicie bezpieczny dla ludzi, dla zwierząt może stanowić śmiertelne zagrożenie. Trzustka naszych pupili po dostarczeniu nawet niewielkiej ilości zaczyna wydzielanie znacznie za dużej ilości insuliny.
Ksylitol w ciąży
Przyszłe mamy, którym zależy zarówno na zdrowiu jak i dobrej kondycji zaleca się stosowanie jako zamiennik cukru zwykłego – cukier brzozowy. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje nadmiernego przyrostu wagi i hamuje łaknienie na słodycze. Jednocześnie pozwala od czasu do czasu, bez wyrzutów sumienia skusić się na kawałek ciasta. Jest też wprost niezbędny dla kobiet które zagrożone są wystąpieniem cukrzycy ciążowej.
Ksylitol dla dzieci
Każdy rodzic wie jak trudno jest odmówić dziecku słodyczy. Należy jednak zrobić wszystko aby podawane maluchom przysmaki były jak najmniej szkodliwe. Odpowiednim zamiennikiem cukru w diecie dla dzieci powyżej trzeciego roku życia ( u tych młodszych nie wykształcił się odpowiednio dojrzały system trawienny) jest cukier brzozowy. Powodów jest kilka. Jednym z najważniejszym jest ochrona przed otyłością u dzieci. Już co piąte dziecko w okresie szkolnym cierpi na nadwagę i otyłość. Konsekwencje otyłości powodują rozwój szeregu chorób m.in. układu krążenia, stawów i przemian materii.
Nadmiar cukru białego zawartego na przykład w słodyczach i napojach przyczynia się do rozwoju próchnicy. Zagrożenie to spada jeżeli w diecie dziecka zamiast białego cukru użyjemy ksylitolu.
W okresie dorastania jednym z najważniejszych pierwiastków jest wapń niezbędny w kształtowaniu się układu kostnego. Czynnikiem wspierającym prawidłową struktrę kości jest właśnie ksylitol, który zwiększa przyswajanie tego pierwiastka.
Kontakt dziecka z innymi dziećmi czy to przedszkolu czy już w samej szkole przyczynia się także zwiększenia ryzyka infekcji. Ksylitol który hamuje rozwój bakterii znacznie zmniejsza ryzyko przeziębienia.
Gdzie kupić ksylitol?
Ksylitol jest doskonałym produktem, który powinien znaleźć się w każdym domu.
Jednak aby zachować wszystkie jego cenne właściwości należy sięgnąć po ksylitol od sprawdzonego producenta lub dostawcy. Na rynku jest wiele produktów nie spełniających najwyższych norm. Sprawdzony, ekologiczny i najwyższej jakości produkt dostaną Państwo na stronie biopunkt.pl . Ceny zaczynają się już od 11 zł za 250 gr. Dostępny jest w formie krystalicznej oraz pudru. Pomimo wyższej ceny od białego cukru, produkt zawiera tyle korzystnych właściwości, że warto zadbać o swoje zdrowie.