Kurkuma

Ojczyzną kurkumy są, położone na Bliskim Wschodzie, Indie. Pozyskuje się ją z rośliny, która swoim wyglądem przypomina powszechnie znany imbir. Przyprawa zdobyła ogromną popularność w kuchni azjatyckiej, gdzie jest często stosowana, ze względu na swój intensywny, ciemnożółty kolor. Ludzie używają kurkumy od ponad 2,5 tysięcy lat, głownie do barwienia artykułów spożywczych. Historia Indii i Chin dowodzi, że przyprawa miała różnorodne funkcje lecznicze. Dzięki bogactwu naturalnych składników odżywczych, pomagała kobietom łagodzić uciążliwe bóle miesiączkowe. Skutecznie zwalczała także choroby dróg oddechowych oraz wszelkie stany zapalne. Dzisiejsze badania i analizy dowodzą, iż kurkuma ma różnorodne właściwości, stąd jej ogromna popularność. Często określa się ją jako ostryż, szafran indyjski lub żółty imbir.

Właściwości kurkumy

Kurkuma korzystnie wpływa na pracę ludzkiego mózgu. W 2014 roku niemieccy naukowcy oświadczyli, że związek, zawarty w kurkumie, umożliwia odbudowę komórek nerwowych, które uległy uszkodzeniu w wyniku urazu, czy też choroby Alzheimera. To bardzo ważne dla rozwoju medycyny, ponieważ współczesne hipotezy zakładają, że to właśnie ta substancja będzie stanowiła zasadniczy składnik leków stosowanych w neurologii za parę lat. Badania Milana Fiala z Los Angeles potwierdziły założenia, według których kurkuma miałaby stanowić naturalne źródło substancji, chroniącej ludzki organizm przed wirusami i bakteriami.

Dokładne analizy wykazały, że regularne spożywanie szafranu indyjskiego hamuje rozwój białek, blokujących przewodzenie sygnałów nerwowych między neuronami. Kurkuma może być zatem za parę lat stosowana do produkcji leków, zwalczających problemy z epilepsją, ponieważ reguluje zaburzenia pamięci. Żółty imbir zabezpiecza także układ trawienny człowieka, stanowiąc naturalną barierę przed rozwojem szkodliwych bakterii i pasożytów. Zwiększa on produkcję enzymów, które regulują właściwą pracą trzustki, a także wspomaga pracę żołądka. Właściwości lecznicze kurkumy korzystnie wpływają na wątrobę, ponieważ aktywne substancje rośliny powstrzymują rozwój stanów zapalnych, dlatego stosuje się ją w leczeniu biegunki, wrzodów oraz grypy żołądkowej.

Kurkuma działanie

Badacze z Kopenhagi i Oregonu są zgodni co do tego, że indyjski szafran to idealne rozwiązanie w zwalczaniu gruźlicy oraz chorób, wywołanych wirusami lub bakteriami. Kurkuma pobudza organizm do produkcji peptydów, chroniących organizm przed wieloma infekcjami. Ekstrakt ma właściwości wielu leków, które obniżają gorączkę oraz innych środków, stosowanych w przypadku zapalenia opon mózgowych. Co więcej, kurkuma wzmacnia działanie innych preparatów leczniczych, działając kojąco na pacjenta i zapewniając mu dobry nastrój. Jej unikalne właściwości okazały się bardzo ważne w rozwoju badań nad chorobami oczu. Wiele osób sądzi, że indyjski szafran może okazać się skuteczny w leczeniu zapalenia spojówek, czy też jaskry.

Naukowcy wykonali świadomą symulację, zwiększając poziom cukru u gryzoni. Podana im dawka kurkumy w znaczący sposób obniżyła stężenie insuliny we krwi. Zmniejszył się także poziom lipidów, a uszkodzenia nerek zostały usunięte. Co ciekawe, badania, prowadzone w nowojorskiej klinice jasno wskazują, że kurkuma przedłużyła życie grupy kontrolnej szczurów o 12%

Indyjski szafran przyśpiesza proces gojenia się ran oraz łagodzi wszelkie stany zapalne skóry. Dawne zapiski dowodzą, że chińska i indyjska ludność od dawna używała rośliny, by leczyć różnorodne podrażnienia. Roślina wspomaga także pracę serca, likwidując problemy z nadciśnieniem i krążeniem krwi. Jej obecność w codziennej diecie jest niezwykle istotna dla alergików. Kurkuma osłabia bowiem gwałtowne reakcje organizmu m.in. na pyłki kwiatowe. Co więcej, zaleca się jej stosowanie astmatykom, ponieważ zabezpiecza ona drogi oddechowe i łagodzi wszelkie stany zapalne.

Kurkuma na raka

Instytut ds. Nowotworów w Ameryce określił kurkumę jako naturalne remedium, zwalczające rozwój komórek rakowych w organizmie. Przyczyniło się to do intensywnych badań, które wykazały, że substancje, zawarte w roślinie, wychwytują szkodliwe cząsteczki, by następnie zniszczyć je, za pomocą tzw. śmierci programowej. Kurkuma w znacznym stopniu wypłynęła na rozwój badań nad białaczką, rakiem piersi, szyi, skóry oraz jelita.

Wartości odżywcze

  • Białko ogółem – 9.68/0.29 g
  • Tłuszcz – 3.25/0.10 g
  • Cukry- 67.14/2.01 g (w tym cukry proste 3.21/0.10)
  • Błonnik – 22.7/0.7 g
  • Tiamina – 0.058/0.002 mg
  • Niacyna – 1.350/0.041 mg
  • Kwas foliowy –  20/1 µg
  • Minerały
  • Wapń – 168/5 mg
  • Żelazo – 55.00/1.65 mg
  • Magnez – 208/6 mg
  • Fosfor – 299/9 mg
  • Potas – 2080/62 mg
  • Sód – 27/1 mg
  • Cynk – 4.50/0.14 mg

Zastosowanie

Bezpośrednim źródłem kurkumy są korzenie Curcuma longa – rośliny uprawianej na szeroką skalę w Indiach i krajach o tropikalnym klimacie. Można spożywać ją na surowo, jednak większość ludzi stosuje ją jako przyprawę o intensywnym, żółtym zabarwieniu. W przemyśle spożywczym występuje nierzadko jako barwnik o numerze E100. Stosowana jest do produkcji szminek, podkładów oraz płukanek do włosów. Wiele drogich perfum ma w swoim składzie olejek z kurkumy. Złoty proszek jest także ważnym składnikiem maseczki, zwalczającej problemy z trądzikiem, stanami zapalnymi skory oraz tłustą cerą.

Kurkuma w kuchni

Mocny smak kurkumy podkreśla wiele mięsnych, warzywnych oraz rybnych potraw. Przyprawa świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek. Najbardziej popularnym produktem, który powstaje na bazie indyjskiego szafranu jest „złote mleko”. Napój działa rozgrzewająco na ludzkie ciało, skutecznie zwalczając oznaki przeziębienia. Co więcej, ekstrakt chroni organizm przed wirusami i bakteriami oraz poprawia ogólny nastrój, „Złote mleko” często bywa stosowane jako odpowiednik silnych leków, dlatego wielu mieszkańców Azji określa napój mianem naturalnej aspiryny. Na Bliskim Wschodzie kurkuma jest powszechnie stosowaną przyprawą, którą używa się m.in. do przyrządzenia curry. Wiele sosów i intensywnych w smaku dodatków powstaje na jej bazie. Kurkuma jest również zamiennikiem szafranu – najdroższej przyprawy na świecie.

Kurkuma i pieprz

Kurkuma jest rośliną o wielu zaletach. Niektóre osoby mają jednak problemy z jej spożyciem. Niewielka ilość czarnego pieprzu zwiększa wchłanianie kurkumy do 200%. Dodatkowo, połączenie tych dwóch przypraw korzystnie wpływa na właściwą pracę organizmu. Lekarze z Michigan odkryli, że czarny pieprz i indyjski szafran niszczą komórki rakowe, szczególnie w okolicach piersi, co jest istotne dla kobiet. Substancje, zawarte w roślinach hamują także rozwój choroby u osób, które się z nią zmagają. Kurkuma i czarny pieprz łagodzą ponadto wszelkie stany zapalne oraz dokuczliwe bóle. Ich regularne spożywanie wspomaga właściwą równowagę organizmu, niwelując problemy z pamięcią.. Przyprawy poprawiają również ogólny nastrój Kurkumę i pieprz zaleca się stosować osobom, które chcą utrzymać dobrą kondycję oraz odpowiednią wagę, nie pozbawiając jednocześnie organizmu substancji odżywczych.

Kurkuma kwiat

Kurkuma wąskolistna pochodzi z Indii i Chin. W Polsce uprawiana jest w warunkach domowych jako kwiat doniczkowy. Jej specyficzną cechą są spiralnie skręcone liście o zielonej barwie. Kurkuma dobrze znosi ciepłe i wilgotne otoczenie, dlatego należy zapewnić jej dobre światło i codzienną dawkę świeżej wody.

Kurkuma Biała

Roślina pochodzi z Azji i określa się ją jako plamistą. Znana była już w czasach Starożytnych i dopiero w IV wieku zaczęto używać ją w krajach Europy. W wiekach średnich przyprawa zyskała największą sławę. Kurkuma biała została obecnie wyparta przez imbir i bardzo trudno dostać ją w krajach, które leżą w zachodniej części naszego kontynentu. Mieszkańcy Indii wciąż jednak używają przyprawy, stanowi ona bowiem ważny składnik perfum. Sprzedaje się ją najczęściej w formie drobnego proszku Znane są dwa rodzaje kurkumy plamistej. Pierwsza z nich jest mała i wygląda jak imbir, a druga ma podłużny i smukły kształt.

Kurkuma w tabletkach

Suplement można kupić w formie kapsułek, pokrytych warstwą skrobi, która zapewnia dobre przyswajanie tabletek przez organizm. Preparat zawiera w sobie enzymy roślinne, wzmagające działanie aktywnej substancji. Odpowiada ona za właściwości lecznice kurkumy. Kapsułki zostały wzbogacone o witaminę D, a przyjmując je, wzmacniamy pracę całego organizmu. Najlepiej spożywać ok. 3 tabletek dziennie.

Dawkowanie

Najlepsza dawka kurkumy dla dorosłych to ok. 1,5 g. na dobę. Można ją zażywać od razu lub podzielić na klika mniejszych partii w ciągu całego dnia. Lecznicza dawka kurkumy waha się pomiędzy 2, a 3 gramami. Osoby powyżej 65. roku życia powinny stosować połowę tej porcji.

Przeciwwskazania

W Azji kurkumę stosuje się doustnie jako lek lub dodatek do potraw. Roślina określa się jako remedium na wiele chorób, ze względu na wiele właściwości. Jednak zwolennicy medycyny naturalnej zalecają podawać kurkumę w formie dożylnej. Jade Erick, która wybrała taki sposób leczenia, zmarła parę dni po przebytej terapii. Przyjmując złoty proszek, należy zatem zachować zdrowy rozsądek. U szczególnie wrażliwych osób roślina może wywołać biegunkę, nudności, niestrawność oraz zawroty głowy. Nie powinno się jej także stosować z lekami na cukrzycę, środkami na rozrzedzenie krwi.

Cena/Gdzie kupić?

Drobny proszek z kurkumy należy kupować w małych ilościach i u dobrego producenta. Zaleca się trzymać ją w szczelnych torebkach lub butelkach. Nabywając świeżą kurkumę, należy zwrócić uwagę na jej zapach i właściwy wygląd kłączy. 50 g rośliny można kupić za jedyne 6 zł. Nie trzeba przy tym wychodzić z domu, bowiem sklep www.biopunkt.pl zapewnia wybór ekstraktu w najlepszej formie.

Kurkuma
5 (100%) 1 vote

Udostępnij:

Grzegorz Sędkowski

Jeden z twórców sklepu biopunkt.pl. Informatyk z wykształcenia, miłośnik zdrowego odżywiania i sportów ekstremalnym. Od rozpoczęcia przygody ze zdrowym żywieniem katar leczy we współpracy z matką naturą. Po antybiotyki nie sięgnął od ponad 10 lat (wówczas nie był świadomy możliwości matki natury ;)

Dodaj komentarz