maca

Maca

Maca

Maca to roślina, której „korzenie” sięgają peruwiańskich Andów. Jest unikatowa nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale także otoczenie, w którym się rozwija. Rośnie w egzotycznych warunkach klimatycznych, wykorzystując właściwości skalistych gleb. Maca idealnie spożytkowuje niedostępność natury, dostarczając organizmom tego, co dla innych roślin jest nieosiągalne. Góruje ona nad całą przyrodą, gdyż jej  korzenie rozwijają się na wysokości 3500 m.n.p.m, przypominając kształtem pospolitą rzodkiew. Maca to roślina z wielowiekową tradycją. Stosowano ją już 2000 lat temu w San Blas, Junin (obecne tereny Peru) przez Inków. Pierwsze wzmianki o wykorzystaniu jej korzenia pochodzą z 1553 roku. 100 lat później hiszpański kapłan Cobo określił Macę jako roślinę, polepszającą płodność. Do Europy sprowadził ją kapitan de Soto około 1549 roku. Otrzymał ja w darze. Od tamtej pory zyskiwała rozgłos o swoich fantastycznych właściwościach nie tylko w Ameryce Południowej. Do dziś mieszkańcy Peru wykorzystują ją jako źródło żywności.
 
Maca sklep
 
Jedna roślina – wiele nazw

Maca jest rośliną wielowymiarową, także ze względu na swoje oryginalne nazewnictwo:

  • Lepidium meyenii, Walpers(od niemieckiego botanika Gerharda Walpersa, który ją badał) i jest to główna nazwa, inaczej też Lepidium affine Wedd. czy Lepidium gelidum Wedd.
  • Lepidium peruvianum G.Chacón ( Chacón to pracownik Walpersa, który próbował zmienić nazwę. Jednak to Lepidium meyenii, Walpers jest uznawane przez rząd Peru za prawidłowe)
  • Peruwiański żeń-szeń
  • Trawa pieprzowa
  • Pieprzowe ziele
  • Maca (z hiszpańskiego)
  • Maca-Maca (z keczuańskiego)
  • Maino (z keczuańskiego)
  • Ayak Willku (z kiczuańskiego)

Działanie i właściwości

Maca wyrasta z nasion i jest podobna do rzodkiewki.  Można rozróżnić parę kolorów korzenia: kremowy, żółty, jasnoróżowy, czerwony, czarny, fioletowy, zielony. Jest pieprzycą i należy do rodziny kapustowatych, podobnie jak rzepak, czy gorczyca. Mimo tego, że uprawia się ją na dużych wysokościach, sama roślina nie osiąga wielkich rozmiarów (10-20 cm). Maca ma natomiast bardzo solidny korzeń, o obwodzie około 15 cm. Niektórzy badacze uważają, że peruwiański żeń-szeń jest rośliną dwuletnią, inni są przekonani, iż może być uprawiana dłużej. Maca dojrzewa przez 8 miesięcy, a jej liście przypominają w swojej formie rozetę. Kwiaty występują w niewielkich skupiskach wokół podstawy rośliny. Owoce, będące zarazem korzeniami, są twarde i różnokolorowe. Trawa pieprzowa nie ma uniwersalnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Kobiety i mężczyźni reagują na nią w sposób zróżnicowany.

U kobiet:

– czarna maka odpowiada za budowę mięśni

– roślina to doskonałe źródło energii

– odpowiada za wytrzymałość organizmu

– czerwona Maka zwiększa libido i płodność oraz reguluje gospodarką hormonalną w czasie menopauzy

– decyduje o poprawie kolorytu skóry

– Zapobiega osteoporozie. W trakcie badań część z badanych gryzoni otrzymywała wyciąg etanolowy z korzeni maki w dawce 240 mg/kg drogą doustną przez 28 tygodni. Grupę kontrolną stanowiły samice szczurów po owariektomii, które nie otrzymywały wyciągu, a także gryzonie nie poddane zabiegowi usunięcia jajników. Okazało się, że podawanie korzenia maki powoduje wyraźny przyrost masy kostnej, przywraca normalną strukturę kości i zwiększa zawartość wapnia w tkance kostnej. Na tej podstawie można przyjąć, że podawanie dużych dawek maki przez odpowiednio długi czas kobietom w okresie pomenopauzalnym, pozwala na całkowite zabezpieczenie przed usuwaniem estrogenów z organizmu i utrzymanie gęstości mineralnej kości.

– Ma działanie antydepresyjne. Korzeń Maca jest silnym adaptogenem, mającym właściwości wspomagające odporność. Przy swoim szerokim działaniu nie jest toksyczna i może być spożywana przez dłuższy okres czasu. Pozwala przetrwać ciężkie chwile obciążania psychicznego i fizycznego, które związane są z naszym codziennym szybkim życiem. Pomaga naszemu organizmowi utrzymać się w stanie homeostazy, stabilizuje i równoważy systemy w naszym organizmie.

– poprawia koncentrację

U mężczyzn:

– czarna Maca odpowiada za budowę mięśni

– zwiększa energię i wytrzymałość

– niweluje zaburzenia erekcyjne

– polepsza wzrost włosów

– decyduje o mocnych zębach i kościach

– odpowiada za zdrowie prostaty

– odpowiada za poprawę parametrów nasienia; w badaniach uzyskano około 80-90% wzrostu liczby plemników w ejakulacie, przy zwiększeniu ich ruchliwości. Poprawia się także liczba plemników.

Trawa pieprzowa to doskonały aktywator energii. Testy pływania, przeprowadzone na gryzoniach dowiodły, iż myszy, karmione Macą pływały o 30% dłużej niż te z grupy kontrolnej. Roślina ma takie same właściwości jak selektywne modulatory receptora estrogenowego, dzięki czemu aktywuje ścieżki odpowiedzialne za budowę nowych kości. Ponadto, zmniejsza ryzyko powstania komórek nowotworowych, dzięki metabolitom wtórnym (benzyloglukozynolatom i antocyjanianom). Maca spowalnia również procesy starzenia się, dzięki antyoksydantom, które redukują wolne rodniki. Indianie Q’ero, zamieszkujący tereny płaskowyżu Junin w Peru, żyjący na podobieństwo przodków, dożywali zazwyczaj 100 lat. Trawa pieprzowa świetnie sprawdza się również w walce z anemią. Ma również swój udział w obniżeniu prolaktyny w połączeniu z dietą. Proszek korzenia Maca stosuje się w kosmetykach do pielęgnacji włosów i skóry, zwiększając syntezę kolagenu. Tym samym roślina poprawia napięcie i wygląd naszej cery. Dzięki wieloletniej tradycji zwalcza problemy naszych czasów i przyszłych pokoleń. Mieszkańcy Peru zaparzają ususzony korzeń mlekiem lub wodą dla osiągnięcia aromatycznej papki. Poza tym z wysuszonego korzenia wytwarzają mącę, którą potem stosują do przygotowywania codziennych potraw i wypieków.

Z korzenia maca można również przyrządzić popularny, słodki, aromatyczny, sfermentowany napój o nazwie „maca chicha”, który jest często mieszany z mocnym alkoholem dla przyrządzenia „coctel de maca”.

Wartości odżywcze

Maca zawiera w sobie  dużo aminokwasów, składników odżywczych, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Według NutritionData.com roślina składa się z:

– 59% węglowodanów, które w połączeniu z alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi, zawartymi w trawie pieprzowej, są źródłem energii

– 10,2 % białka roślinnego, które jest łatwo przyswajalne dla organizmów

– 8,5% błonnika – Maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego

Roślina jest kompletnym źródłem aminokwasów, szczególnie tych, odpowiedzialnych za funkcje seksualne. W jej skład wchodzą:

–  kwas asparaginowy (97 mg/1g białka)

– kwas glutaminowy (156 mg/1g białka)

– Seryna (50 mg/1g białka)

– Histydyna (22mg/1g białka)

– Walina (79mg/1g białka)

– Glicyna (68 mg/1g białka)

– Treonina (33 mg/1g białka)

– Alanina (63 mg/1g białka)

– Tyrozyna (31 mg/1g białka)

– Fenyloalanina (55 mg/1g białka)

– Metionina (28 mg/1g białka)

– Prolina (5 mg/1g białka)

– Lizyna (55 mg/1g białka)

– Leucyna (91 mg/1g białka)

Maca zawiera aż dwadzieścia kwasów tłuszczowych ważnych dla organizmu, w tym 40% nasyconych i 55% nienasyconych. W roślinie występuje:

– kwas linolowy – 33%

– kwas palmitynowy – 24%

– kwas oleinowy – 11%

– kwas stearynowy – 7%

– kwas palmitoleinowy – 3%

Maca jest również doskonałym źródłem witamin:

– Tiaminy (B1) – 1 mg/100g. Odpowiada ona za oddychanie tkankowe, przemianę węglowodanów. Ponadto jest elementem koenzymu karboksylazy, dzięki czemu pobudza pracę hormonów i gruczołów płciowych. Tiamina przyśpiesza regenerację ran, wspomaga pracę serca i układu nerwowego.

– Ryboflawiny (B2) – 76 mg/100g. Jest ona ważna dla rozwoju ciała, odpowiadając za produkcję czerwonych krwinek.

– Niacyny (B3) – 35 mg/100g; substancja poprawia krążenie, współdziałając w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Witamina bierze udział w przemianach metabolicznych, odpowiedzialnych za uwalnianie energii. Ponadto reguluje poziom cholesterolu, rozszerzając naczynia krwionośne.

Trawa pieprzowa jest również bogata w minerały:

– Miedź (5 mg/100g) odpowiada za powstawanie czerwonych krwinek, wpływając na błonę, otaczającą komórki nerwowe, dzięki czemu tworzą się niezbędne impulsy w mózgu. Miedź wchodzi w skład dysmutazy, enzymu o działaniu przeciwutleniającym.

– Cynk (12 mg/100g) bierze udział w przemianach metabolicznych, wpływając na podstawowe procesy życiowe. Ponadto, zapewnia odpowiedni poziom mineralizacji kości oraz odpowiada za wydzielanie insuliny przez trzustkę.

– Mangan (8 mg/100g) jest niezbędny do rozwoju tkanki kostnej i odpowiedniej pracy układu nerwowego. Wchodzi w skład barwników włosów i skóry. Dodatkowo, wpływa na rozwój płciowy i poprawę procesów rozrodczych.

– Żelazo (25 mg/100 g) należy do mikroelementów, wpływających na prawidłową pracę organizmu. Występuje w wielu ważnych enzymach: katalaza, peroksydaza oraz cytochromach.

Maca, poprzez swoje bogate właściwości odżywcze, jest naturalnym „złotym środkiem”, wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Metabolity wtórne są to wytwarzane przez rośliny związki chemiczne. W korzeniu maca występują:

  • glukozynolany
  • steroidy
  • izotiocyjaniany
  • flawonoidy
  • saponiny
  • alkaloidy
  • antocyjaniny
  • alkamidy
  • prostaglandyny
  • taniny
  • urydyna
  • beta-karboliny
  • kwas jabłkowy
  • macamidy
  • macaeny  ( macaenesy)

Każdy z tych metabolitów ma pewne właściwości. Flawonoidy pozbywają się powstających wolnych rodników, które nie są naszym sprzymierzeńcem. Izotiocyjaniany wpływają na zmniejszenie prawdopodobieństwa powstania nowotworów wątroby i piersi.

 

Dawkowanie

Najbardziej skutecznym sposobem na przyjmowanie proszku Maca jest mieszanie go z wodą lub sokiem owocowym i spożycie go na pusty żołądek, 10-15 minut przed zjedzeniem śniadania. Spożycie trawy pieprzowej na pusty żołądek zwiększa ilość wchłoniętych składników odżywczych. Roślina doskonale się sprawdza jako dodatek do koktajli warzywno-roślinnych, przecierów i innej żywności. Produkt ten można obecnie kupić zarówno w tabletkach, kropelkach jak i proszku. Przyjmuję się ramy od małej łyżeczki do nawet łyżki czy dwóch dziennie. Gramatura produktu jest różna, zależy to od potrzeb organizmu i zastosowania. Można zacząć od małych ilości i zwiększać w razie potrzeby, gdy organizm się zaadaptuje. Nie spowoduje to zbyt dużego szoku ze strony układu endokrynnego. Warto robić sobie przerwy w suplementacji. Proszek można stosować jako dodatek do koktajli, sałatek czy zup.

Wątpliwości i obawy

Korzeń Maki jest adaptogenem, dzięki czemu może być stosowany bezproblemowoNie jest toksyczny, a wręcz usuwa z naszego organizmu substancje szkodliwe. Jednak panowie ze stanem zapalnym gruczołu krokowego mogą odczuwać jakieś dolegliwości bólowe z powodu zwiększonego ukrwienia narządu płciowego. Uważać powinny także osoby z chorobami tarczycy. Maca posiada sporo potasu, powinny zatem uważać na nią osoby, borykające się z chorobami nerek.

Cena:

Ekologiczny korzeń Maca w formie sproszkowanej można kupić już za 11 zł. Zalecana dawka to ok. 5 g (mała łyżeczka) dziennie z wodą lub ulubionym napojem. Produkt polecany jest również do koktajli, soków, sałatek, surówek, jogurtów, deserów lub jako mąkę do domowych wypieków. Maca pasuje także jako składnik nadzienia lub jako posypka. Na stronie internetowej sklepu biopunkt.pl można znaleźć wszelkie informacje na temat właściwości odżywczych oraz wybrać odpowiednią porcję i formę suplementu. Warto zadbać o odpowiednią ilość Maca w codziennej diecie, korzystając z wieloletniej tradycji starożytnych Inków i, tak jak oni, cieszyć się długim i zdrowym życiem.

Maca
5 (100%) 5 votes

Udostępnij:

Grzegorz Sędkowski

Jeden z twórców sklepu biopunkt.pl. Informatyk z wykształcenia, miłośnik zdrowego odżywiania i sportów ekstremalnym. Od rozpoczęcia przygody ze zdrowym żywieniem katar leczy we współpracy z matką naturą. Po antybiotyki nie sięgnął od ponad 10 lat (wówczas nie był świadomy możliwości matki natury ;)

Dodaj komentarz