Miód Manuka

właściwości, opinie, cena

Miody Manuka

Jeżeli tu trafiłeś, oznacza to, że ktoś z Twojego otoczenia doradził Ci miód Manuka. Produkt ten sprzedaje się bardzo dobrze, mimo swojej ceny. Wszystko to dzięki temu, iż przetestowali go nasi najbliżsi i potwierdzili na sobie jego skuteczność. Wiemy o tym bowiem, wśród naszych klientów jeszcze nie znaleźliśmy takiego, który postanowiłby kupić miód, bo zobaczył reklamę. Zawsze jest to zakup z polecenie.

 
Miód Manuka sklep
 

Spis treści


  1. Wstęp
  2. Miód Manuka – co to takiego?
  3. Pochodzenie miodu Manuka
  4. Methylglyoxal – MGO
  5. Miód Manuka właściwości
  6. Jak stosować miód Manuka
  7. Miód Manuka przeciwwskazania
  8. Cena miodu Manuka
  9. Miód Manuka – uwaga na podróbki!
  10. Gdzie kupić miód Manuka
  11. Często zadawane pytania o miodzie Manuka
  12. Miód Manuka opinie

 

Wstęp


W poniższym artykule postaram się jak najdokładniej opisać „czym jest miód Manuka”. Co go wyróżnia na tle innych miodów? Na jakie dolegliwości będzie pomocny? Jak go stosować i przechowywać? Dodatkowo wskażę, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie, tak aby uniknąć ewentualnych podróbek, które niestety zdarzają się na naszym rynku.

miód manuka

 

Miód Manuka – co to takiego?


Miód Manuka to nic innego jak „normalny” miód pochodzący z Nowej Zelandii. Powstaje z herbacianych krzewów manuka, które rosną jedynie w tamtych regionach. To właśnie dzięki nim miód ten zyskuje swoje wyjątkowe właściwości. O nich za chwilę. W roku 2013  w Nowej Zelandii powołano specjalną grupę, której zadaniem było określenie kryteriów dla produktów pszczelich. Miały one definiować te miody, które można określać mianem Miodów Manuka. W lipcu 2014 roku powstało opracowanie określające cechy miodów z krzewów Manuka.

miód manuka krzew herbaciany

 

Miodem Manuka nazywany miody:

  • Jednorodne, które pochodzą jedynie z krzewów Manuka.
  • Zostały wyprodukowane na terenie Nowej Zelandii.
  • Okres ich produkcji pokrywa się z okresem kwitnieniem krzewów Manuka.
  • Posiadające aromatyczny zapach. Wyczuwalna jest w nim nuta wilgotnej ziemi i wrzosu.
  • Charakteryzujący się smakiem określanym jako mineralny – lekko gorzki (tego smaku nie da się pomylić z innym miodem).
  • Posiadający aktywny składnik, jakim jest methylglyoxal, określany skrótem MGO.

 

Pochodzenie miodu Manuka


Jeżeli miód Manuka miałby drugie imię, to brzmiałoby ono „miód z Nowej Zelandii„. Nie jest on jednak produkowany na terenie całego kraju. Wręcz przeciwnie. Tylko w najczystszych regionach, gdzie uprawia się krzewy herbaciane Manuka.

Miód Manuka - pochodzenie

Są to wybrzeża Północnej i Południowej wyspy. Tym samym miód ten powinien być nazywany produktem regionalnym jak nasz oscypek.

 

Methylglyoxal – MGO


Każdy z miodów Manuka charakteryzuje się stężeniem methylglyoxal‚u podawanym na opakowaniu w skrócie MGO np. 400+. Jest to naturalny składnik występujący w miodach Manuka. Nie jest zarezerwowany tylko i wyłącznie dla nich. Znajdziemy go również w naszych rodzimych miodach. Niestety stężenie będzie zdecydowanie niższe, a jest to związane z krzewem herbacianym, z którego pszczoły zbierają pyłek.

Metoda badania

Jako pierwszy badania nad składnikami miodów Manuka rozpoczął profesor Thomas Genle z Politechniki w Dreznie. Jako jeden z czołowych badaczy żywności na świecie, dostarczył wyniki, które posłużyły jako podstawa innemu naukowcy, jakim jest profesor Molana. Jego specjalizacją są właśnie miody Manuka. Dzięki tej współpracy udało się stworzyć powtarzalną i obiektywną metodę służącą określaniu jakości miodów Manuka, poprzez dokładne określenie stężenia methylglyoxalu. W roku 2007 pojawiły się pierwsze miody Manuka z określonym stężeniem MGO. Ich producentem jest firma „Manuka Health New Zealand„, która uważana jest za prekursora i lidera w produkcji tych miodów.

Aktywny składnik

Aktywny składnik, jakim jest nazywany methylglyoxal, jest podstawowym bakteriobójczym związkiem w miodach Manuka. Im wyższe stężenie, tym większa skuteczność działania. Co istotne wartość MGO podawana na opakowaniu określa minimalną ilość związku, jaka występuje w kilogramie danego miodu. Oczywiście nie jest to produkcja fabryczna i ilości te różnią się od siebie w zależności od partii. Gdy kupujemy słoiczek miodu z określeniem MGO 400+ możemy dostać miód o stężeniu MGO równym 460, a nawet 500. Dokładną wartość zawsze możemy sprawdzić na certyfikacie, ale o nim napiszę w następnej części.

Na rynku dostępne są następujące miody Manuka:

Na rynku pojawiły się niedawno miody, na których możemy znaleźć informację, że stężenie MGO jest na poziomie 800+. Z informacji, do których udało mi się dotrzeć, wynika, że „matka natura” jest w stanie osiągnąć wynik maksymalnie koło MGO 650. Dlatego przed zakupem zastanówmy się, czy na pewno chcemy się wspierać produktem naturalnym, który podlegał dodatkowej obróbce.

 

Miód Manuka właściwości


Miód Manuka swoją popularność zawdzięcza wspaniałym właściwościom, które stały się podstawą sukcesu na całym świecie.

Miody o stężeniu powyżej MGO 100+ mają właściwości:

  • Antybakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwgrzybiczne
  • Przeciwwirusowe

To stało się podstawą do wykorzystywania miodu jako dodatkowe wsparcie przy leczeniu wielu chorób. Idealnie nadaje się do leczenia chorób związanych z przewodem pokarmowym. Wiele badań potwierdziło jego skuteczność w leczeniu takich chorób jak:

  • wrzody żołądka,
  • nadkwasota,
  • zaburzenia trawienia,
  • zespół jelita wrażliwego

Antybakteryjne działanie miodu Manuka hamuje rozwój:

  • Gronkowca
  • Helicobacter pylori
  • Paciorkowca
  • Pałeczki jelitowej
  • Pałeczki okrężnicy

Wykorzystywany jest również w przypadku zakażenia dróg moczowych oraz trudno gojących się ranach, odleżyn, egzemie i dolegliwościach takich jak trądzik. Często podawany jest profilaktycznie w okresie zimowym. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Jeżeli chcemy zadbać o wzmocnienie organizmy w okresie wzmożonych zachorowań, wówczas polecamy miód Manuka o niższym stężeniu MGO. Czyli MGO 100+ bądź MGO 250+.

Miód Manuka MGO 400+

Jeżeli choroba już nas dopadła, zachęcamy do codziennego zażywania miodu o stężeniu MGO 400+ bądź MGO 550+, aż do wyleczenia choroby. Poza wsparciem leczenia łagodzi on objawy tych chorób i zwalcza ból gardła.

 

Jak stosować miód Manuka


Najprostszą metodą jest spożywanie od 2 do 3 łyżeczek miodu Manuka, na czczo, z samego rana. Jeżeli jest taka możliwość zrobić to na nie mniej niż 20 minut przed śniadaniem. Inna metoda to jedna łyżeczka na 20 minut przed każdym posiłkiem (śniadanie, obiad i kolacja). Co niektórzy starają się rozpuszczać miód w szklance wody. Należy pamiętać, aby woda była chłodna. Każdy miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.

Półkilogramowe opakowanie miodu Manuka powinno wystarczyć nam na miesięczną kurację.

 

Miód Manuka przeciwwskazania


Miodu Manuka NIE WOLNO PODAWAĆ osobom mających alergie na produkty pszczele bądź chorującym na cukrzycę. Nie podaje się go również dzieciom do pierwszego roku życia. To tyczy się wszystkich miodów. Poza tymi przypadkami miód Manuka może spożywać każdy. Zarówno w przypadku leczenia, jak i profilaktycznie. Korzystnie wpływają na zdrowie i odporność organizmy oraz idealnie wspomagają leczenie chorób.

 

Cena miodu Manuka


Cena miodu Manuka jest uzależniona od stężenia methylglyoxalu, określanego skrótem MGO, oraz oczywiście od wielkości opakowania. Poniżej przedstawiam przybliżone ceny, jakie powinniśmy zapłacić za dany typ miodu. Cena nie powinna znacząco od nich odbiegać. W szczególności, jeżeli znajdziemy znacznie tańszy miód, powinna zapalić nam się czerwona lampka. Niestety miody te ze względu na swoją cenę bywają podrabiane.

Miód Manuka MGO 30+

  • 250g – cena około 50 złotych
  • 500g – cena około 90 złotych
  • 1kg – cena około 183 złotych

Miód Manuka MGO 100+

  • 250g – cena około 72 złotych
  • 500g – cena około 135 złotych
  • 1kg – cena około 265 złotych

Miód Manuka MGO 250+

  • 250g – cena około 99 złotych
  • 500g – cena około 190 złotych
  • 1kg – cena około 374 złotych

Miód Manuka MGO 400+

  • 250g – cena około 140 złotych
  • 500g – cena około 269 złotych
  • 1kg – cena około 530 złotych

Miód Manuka MGO 550+

  • 250g – cena około 220 złotych
  • 500g – cena około 430 złotych

 

Najczęściej wybieranym i polecanym, również przez nas, słoiczkiem miodu Manuka jest MGO 400+ o gramaturze 500g. Polecamy ten miód wszystkim, którzy pierwszy raz chcą go przetestować. Jest to bowiem wysokie stężenie methylglyoxalu i miód ten pomoże nam na wiele bakterii i pasożytów. Stosunek ceny do stężenia w tym opakowaniu jest najkorzystniejszy. Opakowanie starczy dla jednej osoby na miesięczną kurację. Jest to okres, w którym zaobserwujemy pozytywnych zmian. Po tym czasie rozwiejemy wszystkie wątpliwości, jakie targały nami przed pierwszym zakupem i będziemy mogli swobodnie podjąć decyzję o kontynuowaniu kuracji bądź zmianie stężenia.

miód manuka mgo400+
 

Miód Manuka – uwaga na podróbki!


Ten akapit stworzyłem ze względu, iż w rozmowach z Wami bardzo często pytacie, czy miód na pewno jest oryginalny. To jest największa obawa, jaką mają osoby kupujące go po raz pierwszy. Na szczęście jest kilka sposobów, aby zwiększyć swoje szanse w walce z nieuczciwymi sprzedawcami. Pierwszą i najlepszą jest oczywiście znajomość oryginalnego smaku miodów Manuka. Gdy jednak jest to nasz pierwszy zakup, polecamy poprosić sprzedawcę o certyfikat. W sklepach stacjonarnych jest z tym duży problem, gdyż certyfikaty takie sprowadza się bezpośrednio od producenta z Nowej Zelandii. Nie są automatycznie dołączane do miodów.

Na każdą partię miodu jest oddzielny certyfikat. Aby sprawdzić, czy dostarczony nam dokument jest związany naszym słoiczkiem miodu, wystarczy porównać numery seryjne partii. Poniżej przedstawiam Wam wzór takiego certyfikatu.

miod-manuka-certyfikat

Przy zamówieniu w każdym sklepie macie prawo zażądać certyfikatu. Firma Manuka Health New Zealand wystawia certyfikaty na każdą partię miodu z każdym dostępnym stężeniem MGO. W razie jakichkolwiek wątpliwości zachęcam do kontaktu z nami. Jeżeli będziemy w stanie pomóc i doradzić chętnie to zrobimy.

We wcześniejszej części tego artykułu podałem koszty za każdy z typów miodu. Jeżeli znaleziony przez Was sklep sprzedaje poniżej tych kwot, bądźcie czujni. Pszczoły mają ograniczoną moc produkcyjną, dlatego w przypadku tego produktu istnieje jasna polityka cenowa. Jeżeli sklep sprzedaje poniżej ustalonej ceny, oznacza to, że prawdopodobnie nie jest to oryginalny produkt.

miód manuka mgo 550

Nie szukajmy również owych miodów w supermarketach. Tam ich na pewno nie ma. Znajdziemy miody z napisem „Miód z Manuka” jednak często wystarczy sprawdzić pochodzenie, aby zrozumieć, że to nie są oryginalne miody. Sprzedawane są one jedynie w sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością i nigdzie więcej.

 

Gdzie kupić miód Manuka


Nie będzie to dla Was zaskoczenie, jak zachęcać będę do zakupu w naszym sklepie ze zdrową żywnością :]. Jesteśmy autoryzowanym sklepem Manuka i do każdego miodu, na prośbę kupującego, sprowadzamy certyfikaty. Jeżeli chcesz przejść do sklepu, kliknij poniższy baner.

miód manuka mgo550+

Pamiętajmy, co nami kieruje przy zakupie tego miodu – dobro nasze i naszych bliskich. Oszczędność 10-20 złotych na słoiczku niekiedy może nas kosztować znacznie więcej, gdy zamiast miodu Manuka otrzymamy wyrób miodo-podobny. Dokonujmy zakupów u sprawdzonych i w autoryzowanych sklepach Manuka.

 

Często zadawane pytania o miodzie Manuka


Poniżej zamieszczamy najczęściej zadawane pytania związane z miodami Manuka. Jeżeli chcecie zadać własne pytania, zapraszamy do kontaktu z nami.

Który miód Manuka wybrać?

To, co wszystkim polecamy to profilaktycznie zażywanie miodów Manuka w okresie, gdy za oknem pogoda sprzyja rozwojowi chorób. W takim przypadku polecamy miody z oznaczeniem MGO 100+ bądź MGO 250+. W przypadku gdy choroba już nas zmogła, powinniśmy sięgnąć po miód o stężeniu MGO 400+. Osobiście nie uważam, aby była potrzeba na sięgać tu po MGO 550+. Ten miód polecamy w przypadku już większych problemów ze zdrowiem bądź układem pokarmowym. Głównie chodzi tu o gronkowca, helicobacter pylori, paciorkowca, pałeczki jelitowej oraz pałeczki okrężnicy. Tu najlepszy będzie miód z największym stężeniem, aczkolwiek MGO 400+ również daje radę.

Czy miód Manuka można podawać dzieciom?

Po pierwszym roku życia miód Manuka można podawać dzieciom. Jeżeli chodzi o dawkę, to oczywiście należy ją zmniejszyć z 3 łyżeczek do 1-1,5. Jak dziecku smakuje i jest w stanie zjeść z łyżeczki, to będzie to najlepszy sposób podawania. W innym wypadku rozpuszczamy w letniej/chłodnej wodzie i podajemy z butelki.

Miód Manuka z MGO powyżej 550

Na rynku można znaleźć już miody, które mają oznakowanie MGO 600, 800, a nawet 900. Z informacji, jakie posiadamy, jasno wynika, że osiągnięcie takiego stężenia MGO nie jest możliwe w naturalny sposób i musi być wspierane. Dlatego kupując taki miód, miejmy świadomość, że został on poddany dodatkowej obróbce i nie jest wyrobem w 100% naturalnym.

 

Miód Manuka opinie


Ten fragment jak zawsze pozostawiamy na opinie zebrane od naszych klientów. Mamy nadzieję, że będą dla Was przydatne. Jeżeli natomiast chcecie podzielić się swoimi doświadczeniami, serdecznie zapraszamy do pozostawienia ich w komentarzach poniżej. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy do Waszej dyspozycji.

Miód Manuka opinie klientów biopunkt.pl


Od czasu kiedy zaczęłam podawać dziecku miód Manuka, praktycznie skończyły się problemy z przeziębieniami. Klasa córeczki zdziesiątkowana przez panującą grypę, a ona niewzruszona. Podaję miód Manuka MGO 250+ przez cały okres wzmożonych zachorowań. Teoretycznie od września do marca. Polecam wszystkim rodzicom!

Kasia


Miód poleciła mi sąsiadka i nabyłam w ramach testów. MGO 400+ słoiczek stoi niczym apteczka pierwszej pomocy. Jak tylko łapie mnie przeziębienie rozpoczynam tygodniową kurację. Po 2-3 dniach kataru nie ma, ale profilaktycznie do końca tygodnia zajadam się z rana miodkiem ;]. Polecam DZIAŁA!

Agnieszka


Od pewnego czasu stosuję miód Manuka na refluks żołądkowy. Oczywiście nie zrezygnowałam z leków przypisanych przez lekarza, ale muszę przyznać, że widzę znaczącą poprawę. Czy to zasługa miodu, czy leków, trudno mi określić, ale najważniejsze, że efekt osiągnięty. 

Bożenka


Miód Manuka polecił mi lekarz jako wsparcie przy leczeniu helicobacter pylori. Po dwóch miesiącach widać znaczącą poprawę. Gorąco polecam!

Waldemar


Mój przypadek jest dość specyficzny bowiem zamówiony miód Manuka MGO 550+ był przeznaczony dla psa, którego stratował dzik. Ogromna rana mimo antybiotyków nie goiła się. Sprowadzałem leki z Niemiec, które też nie pomogły. Dopiero weterynarz zaproponował miód Manuka o najwyższym stężeniu. Ku mojemu zaskoczeniu POMOGŁO! Polecam wraz z psem! ;]

Artur

 

Pomóż nam się rozwijać


Jeżeli artykuł był pomocny będziemy wdzięczni za udostępnienie go dalej i ocenę w postaci przyznania gwiazdek. Bardzo pomoże nam to w rozwoju bloga i niewątpliwie również sklepu. Wszystkich, którzy mają jakiekolwiek uwagi bądź pytania zachęcamy do komentowania, bądź kontaktu mailowego lub telefonicznego.

Pozdrawiamy
Zespół Biopunkt.pl

Miody Manuka
5 (99.56%) 228 votes

Udostępnij:

Grzegorz Sędkowski

Jeden z twórców sklepu biopunkt.pl. Informatyk z wykształcenia, miłośnik zdrowego odżywiania i sportów ekstremalnym. Od rozpoczęcia przygody ze zdrowym żywieniem katar leczy we współpracy z matką naturą. Po antybiotyki nie sięgnął od ponad 10 lat (wówczas nie był świadomy możliwości matki natury ;)

11 komentarzy

  1. strasznie drogi ten miód. z drugiej strony jak ktoś jest chory to zapewne na leki wyda więcej niż 200-300 zł, a tu ominie całą tą chemie. może warto spróbować.

  2. Pierwszy raz słyszę o tym miodzie. Trafiłam tu z innego artykułu, ale widzę, że podobnie jak inne artykuły porządny kawał dobrej roboty. Cena miodu mnie odstrasza, ale nie ukrywam, że ciągnie mnie aby przetestować 🙂

  3. Miód ten jest tez bardzo dobry na zatoki.

  4. Jestem pełna podziwu dla Waszego zespołu. Widzę że nie idziecie na ilość artykułów, a na jakość. Bardzo dobrze się czyta i są bardzo rzetelnie przygotowane. SUPER!

  5. POLECAM MIÓD MANUKA! Został mi polecony na gronkowca i POMOGŁO!

  6. Nie przepadam za miodem, ale tekst nawet mnie przekonuje. Może odważę się i spróbuję tego od Manuka. :]

  7. Który miód będzie najlepszy na wrzody?

    1. Osobiście na początek wziąłbym najwyższe stężenie MGO 550+. Proponowałbym opakowanie 250g. Powinno starczyć na około dwa tygodnie. Następnie przez miesiąc MGO 400+. W tym przypadku opakowania 500g. Po tym okresie powinniśmy zaobserwować pozytywne zmiany. W razie pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam

      1. Dziękuje za bardzo szybką odpowiedź!

  8. Dla mnie miód manuka jest rewelacyjny, bardzo mi pomógł, podaje go też mojemu dziecku na wzmocnienie odporności tylko ze stężeniem 100+. Jak do tej pory chwalimy sobie. W całym tym fenomenie miodów manuka nie można zapominać, że nie jest to lek, a zdrowa żywność. Czytając różne komentarze w sieci mam wrażenie, że wiele osób o tym zapomina i myślą.

  9. Bardzo dobrze napisane, szczególnie część z podróbkami. Pierwszy raz widzę u jakiegokolwiek sprzedawcy informację i wzór certyfikatu. Brawo!

Dodaj komentarz