Jeżeli tu trafiłeś, oznacza to, że ktoś z Twojego otoczenia polecił lub doradził Ci właśnie miód Manuka. Niewątpliwie, jest to dość specyficzny produkt. Pomimo swojej ceny, zainteresowanie nim stale rośnie, a wynika to z coraz większej świadomości konsumentów. Wśród naszych klientów jeszcze nie znaleźliśmy takiego, który postanowiłby kupić miód, dlatego bo zobaczył reklamę. Zawsze jest to zakup z polecenia. Skuteczność potwierdzają nie tylko osoby, które zmagają się chociażby z nawracającymi przeziębieniami, ale przede wszystkim liczne badania naukowe.
Spis treści
- Wstęp
- Miód Manuka – co to takiego?
- Pochodzenie miodu Manuka
- Methylglyoxal – MGO
- Miód Manuka właściwości
- Jak stosować miód Manuka
- Miód Manuka przeciwwskazania
- Cena miodu Manuka
- Miód Manuka – uwaga na podróbki!
- Gdzie kupić miód Manuka
- Często zadawane pytania o miodzie Manuka
Wstęp
W poniższym artykule postaram się jak najdokładniej opisać „czym jest miód Manuka”. Dlaczego i co go wyróżnia na tle innych miodów? Na jakie dolegliwości będzie pomocny? Jak go stosować i przechowywać? Co oznacza skrót MGO? Dodatkowo wskażę, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie, tak aby uniknąć ewentualnych podróbek, które niestety zdarzają się na naszym rynku.
Miód Manuka – co to takiego?
Miód Manuka to nic innego jak „normalny” miód pochodzący z Nowej Zelandii. Powstaje z herbacianych krzewów manuka, które naturalnie występują przede wszystkim w tamtych regionach oraz południowo-wschodniej Australii. To właśnie dzięki tym niepozornym krzewom, miód zyskuje swoje wyjątkowe właściwości. O nich za chwilę. W roku 2013 w Nowej Zelandii powołano specjalną grupę, której zadaniem było określenie kryteriów dla produktów pszczelich. Miały one definiować te miody, które można określać mianem Miodów Manuka. W lipcu 2014 roku powstało opracowanie określające cechy miodów z krzewów Manuka.
Miodem Manuka nazywany miody:
- Jednorodne, które pochodzą jedynie z krzewów Manuka.
- Zostały wyprodukowane na terenie Nowej Zelandii.
- Okres ich produkcji pokrywa się z okresem kwitnieniem krzewów Manuka.
- Posiadające aromatyczny zapach. Wyczuwalna jest w nim nuta wilgotnej ziemi i wrzosu.
- Charakteryzujący się smakiem określanym jako mineralny – lekko gorzki (tego smaku nie da się pomylić z innym miodem).
- Posiadający aktywny składnik, jakim jest methylglyoxal, określany skrótem MGO.
Pochodzenie miodu Manuka
Jeżeli miód Manuka miałby drugie imię, to z pewnością brzmiałoby ono „miód z Nowej Zelandii„. Nie jest on jednak produkowany na terenie całego kraju. Wręcz przeciwnie, tylko w najczystszych regionach, gdzie uprawia się krzewy herbaciane Manuka. Są to wybrzeża Północnej i Południowej wyspy oraz południowo-wschodnia część Austalii. Tym samym miód ten powinien być nazywany produktem regionalnym jak nasz oscypek.
Methylglyoxal – MGO
Każdy z miodów Manuka charakteryzuje się stężeniem methylglyoxal’u podawanym na opakowaniu w skrócie MGO np. 400+. Jest to naturalny składnik występujący w miodach Manuka. Nie jest zarezerwowany tylko i wyłącznie dla nich. Znajdziemy go również w naszych rodzimych miodach. Niestety stężenie będzie zdecydowanie niższe, a jest to związane z krzewem herbacianym, z którego pszczoły zbierają pyłek.
Metoda badania
Jako pierwszy badania nad składnikami miodów Manuka rozpoczął profesor Peter Molan z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii, który juz w 1981r. odkrył, że miód manuka ma niezwykły typ o działaniu przeciwbakteryjnym. Taką właściwość posiada większość innych gatunków miodów, jest ona związana głównie z niskim pH, wysokim stężeniem węglowodanów oraz z wysoką zawartością nadtlenku wodoru. Dzięki cukrom komórki bakterii zostają zniszczone, a kwaśne środowisko hamuje wzrost mikroorganizmów.
Co zatem tak wyjątkowego jest w miodzie manuka? Podobnie do reszty miodów posiada on zarówno niskie pH jak i wysoką zawartość cukru. Różnica polega ma stężeniu nadtlenku wodoru, które w przypadku miodów manuka jest zaskakująco niskie. Właśnie ze względu ten czynnik, poszerzono badania. Dzięki nim w roku 2008 udało się to odkryć methylglyoxal.
Proferor Thomas Henle wykazał związek między zawartością MGO a działaniem antybakteryjnym. W rezultacie pojawiły się pierwsze miody Manuka z określonym stężeniem MGO. Ich producentem jest firma „Manuka Health New Zealand„, która uważana jest za prekursora i lidera w produkcji tych miodów.
Aktywny składnik
Aktywny składnik, jakim jest nazywany methylglyoxal, jest podstawowym bakteriobójczym związkiem w miodach Manuka. Im wyższe stężenie, tym większa skuteczność działania. Co istotne wartość MGO podawana na opakowaniu określa minimalną ilość związku, jaka występuje w kilogramie danego miodu. Oczywiście nie jest to produkcja fabryczna i ilości te różnią się od siebie w zależności od partii. Gdy kupujemy słoiczek miodu z określeniem MGO 400+ możemy dostać miód o stężeniu MGO równym 460, a nawet 500. Dokładną wartość zawsze możemy sprawdzić na certyfikacie, ale o nim napiszę w następnej części.
Na rynku dostępne są następujące miody Manuka:
- MGO 30+ – niskie stężenie
- Nieco wyższe czyli MGO 100+
- – Średnie stężenie – MGO 250+
- MGO 400+ – wysokie stężenie
- MGO 550+ – najwyżesze stężenie
Na rynku pojawiły się niedawno miody, na których możemy znaleźć informację, że stężenie MGO jest na poziomie 800+. Z informacji, do których udało mi się dotrzeć, wynika, że „matka natura” jest w stanie osiągnąć wynik maksymalnie koło MGO 650. Dlatego przed zakupem zastanówmy się, czy na pewno chcemy się wspierać produktem naturalnym, który podlegał dodatkowej obróbce.
Miód Manuka właściwości
Miód Manuka swoją popularność zawdzięcza wspaniałym właściwościom, które stały się podstawą sukcesu na całym świecie.
Miody o stężeniu powyżej MGO 100+ mają właściwości:
- Antybakteryjne
- Przeciwzapalne
- Przeciwgrzybiczne
- Przeciwwirusowe
To stało się podstawą do wykorzystywania miodu jako dodatkowe wsparcie przy leczeniu wielu chorób. Idealnie nadaje się do leczenia chorób związanych z przewodem pokarmowym. Wiele badań potwierdziło jego skuteczność w leczeniu takich chorób jak:
- wrzody żołądka,
- nadkwasota,
- zaburzenia trawienia,
- zespół jelita wrażliwego
Antybakteryjne działanie miodu Manuka hamuje rozwój:
- Gronkowca
- Helicobacter pylori
- Paciorkowca
- Pałeczki jelitowej
- Pałeczki okrężnicy
Wykorzystywany jest również w przypadku zakażenia dróg moczowych oraz trudno gojących się ranach, odleżyn, egzemie i dolegliwościach takich jak trądzik. Często podawany jest profilaktycznie w okresie zimowym. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Jeżeli chcemy zadbać o wzmocnienie organizmu w okresie wzmożonych zachorowań, wówczas polecamy miód Manuka o niższym stężeniu MGO. Czyli MGO 100+ bądź MGO 250+.
Jeżeli choroba już nas dopadła, zachęcamy do codziennego zażywania miodu o stężeniu MGO 400+ bądź MGO 550+, aż do wyleczenia choroby. Poza wsparciem leczenia łagodzi on objawy tych chorób i zwalcza ból gardła.
W tym miejscu zachęcamy również do zapoznania się z produktami takimi jak zioło czystek oraz ziemia okrzemkowa, która pozwoli nam przeprowadzić kompleksowe oczyszczenie organizmu.
Jak stosować miód Manuka
Najprostszą metodą jest spożywanie od 2 do 3 łyżeczek miodu Manuka, na czczo, z samego rana. Jeżeli jest taka możliwość zrobić to na nie mniej niż 20 minut przed śniadaniem. Inna metoda to jedna łyżeczka na 20 minut przed każdym posiłkiem (śniadanie, obiad i kolacja). Co niektórzy starają się rozpuszczać miód w szklance wody. Należy pamiętać, aby woda była chłodna. Każdy miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.
Półkilogramowe opakowanie miodu Manuka powinno wystarczyć nam na miesięczną kurację.
Miód Manuka przeciwwskazania
Miodu Manuka NIE WOLNO PODAWAĆ osobom mających alergie na produkty pszczele bądź chorującym na cukrzycę. Nie podaje się go również dzieciom do pierwszego roku życia. To tyczy się wszystkich miodów. Poza tymi przypadkami miód Manuka może spożywać każdy. Zarówno w przypadku leczenia, jak i profilaktycznie. Korzystnie wpływają na zdrowie i odporność organizmy oraz idealnie wspomagają leczenie chorób.
Cena miodu Manuka
Cena miodu Manuka jest uzależniona od stężenia methylglyoxalu, określanego skrótem MGO, oraz oczywiście od wielkości opakowania. Poniżej przedstawiam przybliżone ceny, jakie powinniśmy zapłacić za dany typ miodu. Cena nie powinna znacząco od nich odbiegać. W szczególności, jeżeli znajdziemy znacznie tańszy miód, powinna zapalić nam się czerwona lampka. Niestety miody te ze względu na swoją cenę bywają podrabiane.
Miód Manuka MGO 30+
- 250g – cena około 52 złotych
- 500g – cena około 100 złotych
- 1kg – cena około 195 złotych
Miód Manuka MGO 100+
- 250g – cena około 75 złotych
- 500g – cena około 140 złotych
- 1kg – cena około 275 złotych
Miód Manuka MGO 250+
- 250g – cena około 100 złotych
- 500g – cena około 200 złotych
- 1kg – cena około 395 złotych
Miód Manuka MGO 400+
- 250g – cena około 125 złotych
- 500g – cena około 245 złotych
Miód Manuka MGO 550+
- 250g – cena około 195 złotych
- 500g – cena około 380 złotych
Najczęściej wybieranym i polecanym, również przez nas, słoiczkiem miodu Manuka jest MGO 400+ o gramaturze 500g. Polecamy ten miód wszystkim, którzy pierwszy raz chcą go przetestować. Jest to bowiem wysokie stężenie methylglyoxalu i miód ten pomoże nam na wiele bakterii i pasożytów. Stosunek ceny do stężenia w tym opakowaniu jest najkorzystniejszy. Opakowanie starczy dla jednej osoby na miesięczną kurację. Jest to okres, w którym już jesteśmy w stanie zaobserwować pozytywne zmianu. Po tym czasie rozwiejemy wszystkie wątpliwości, jakie targały nami przed pierwszym zakupem i będziemy mogli swobodnie podjąć decyzję o kontynuowaniu kuracji bądź zmianie stężenia.
Miód Manuka – uwaga na podróbki!
Ten akapit stworzyłem ze względu, iż w rozmowach z Wami bardzo często pytacie, czy miód na pewno jest oryginalny. To jest największa obawa, jaką mają osoby kupujące go po raz pierwszy. Na szczęście jest kilka sposobów, aby zwiększyć swoje szanse w walce z nieuczciwymi sprzedawcami. Pierwszą i najlepszą jest oczywiście znajomość oryginalnego smaku miodów Manuka. Gdy jednak jest to nasz pierwszy zakup, polecamy poprosić sprzedawcę o certyfikat. W sklepach stacjonarnych jest z tym duży problem, gdyż certyfikaty takie sprowadza się bezpośrednio od producenta z Nowej Zelandii. Nie są automatycznie dołączane do miodów.
Na każdą partię miodu jest oddzielny certyfikat. Aby sprawdzić, czy dostarczony nam dokument jest związany naszym słoiczkiem miodu, wystarczy porównać numery seryjne partii. Poniżej przedstawiam Wam wzór takiego certyfikatu.
Przy zamówieniu w każdym sklepie macie prawo zażądać certyfikatu. Firma Manuka Health New Zealand wystawia certyfikaty na każdą partię miodu z każdym dostępnym stężeniem MGO. W razie jakichkolwiek wątpliwości zachęcam do kontaktu z nami. Jeżeli będziemy w stanie pomóc i doradzić chętnie to zrobimy.
We wcześniejszej części tego artykułu podałem koszty za każdy z typów miodu. Jeżeli znaleziony przez Was sklep sprzedaje poniżej tych kwot, bądźcie czujni. Pszczoły mają ograniczoną moc produkcyjną, dlatego w przypadku tego produktu istnieje jasna polityka cenowa. Jeżeli sklep sprzedaje poniżej ustalonej ceny, oznacza to, że prawdopodobnie nie jest to oryginalny produkt.
Nie szukajmy również owych miodów w supermarketach. Tam ich na pewno nie ma. Znajdziemy miody z napisem „Miód z Manuka” jednak często wystarczy sprawdzić pochodzenie, aby zrozumieć, że to nie są oryginalne miody. Sprzedawane są one jedynie w sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością i nigdzie więcej.
Gdzie kupić miód Manuka
Nie będzie to dla Was zaskoczenie, jak zachęcać będę do zakupu w naszym sklepie ze zdrową żywnością :]. Jesteśmy autoryzowanym sklepem Manuka i do każdego miodu, na prośbę kupującego, sprowadzamy certyfikaty. Jeżeli chcesz przejść do sklepu, kliknij poniższy baner.
Pamiętajmy, co nami kieruje przy zakupie tego miodu – dobro nasze i naszych bliskich. Oszczędność 10-20 złotych na słoiczku niekiedy może nas kosztować znacznie więcej, gdy zamiast miodu Manuka otrzymamy wyrób miodo-podobny. Dokonujmy zakupów u sprawdzonych i w autoryzowanych sklepach Manuka.
Często zadawane pytania o miodzie Manuka
Poniżej zamieszczamy najczęściej zadawane pytania związane z miodami Manuka. Jeżeli chcecie zadać własne pytania, zapraszamy do kontaktu z nami.
Który miód Manuka wybrać?
To, co wszystkim polecamy to profilaktycznie zażywanie miodów Manuka w okresie, gdy za oknem pogoda sprzyja rozwojowi chorób. W takim przypadku polecamy miody z oznaczeniem MGO 100+ bądź MGO 250+. W przypadku gdy choroba już nas zmogła, powinniśmy sięgnąć po miód o stężeniu MGO 400+. Osobiście nie uważam, aby była potrzeba na sięgać tu po MGO 550+. Ten miód polecamy w przypadku już większych problemów ze zdrowiem bądź układem pokarmowym. Głównie chodzi tu o gronkowca, helicobacter pylori, paciorkowca, pałeczki jelitowej oraz pałeczki okrężnicy. Tu najlepszy będzie miód z największym stężeniem, aczkolwiek MGO 400+ również daje radę.
Czy miód Manuka można podawać dzieciom?
Po pierwszym roku życia miód Manuka można podawać dzieciom. Jeżeli chodzi o dawkę, to oczywiście należy ją zmniejszyć z 3 łyżeczek do 1-1,5. Jeśli dziecku smakuje i jest w stanie zjeść z łyżeczki, to będzie to najlepszy sposób podawania. W innym wypadku rozpuszczamy w letniej/chłodnej wodzie i podajemy w formie do picia.
Miód Manuka z MGO powyżej 550
Na rynku można znaleźć już miody, które mają oznakowanie MGO 600, 800, a nawet 900. Z informacji, jakie posiadamy, jasno wynika, że osiągnięcie takiego stężenia MGO nie jest możliwe w naturalny sposób i musi być wspierane. Dlatego kupując taki miód, miejmy świadomość, że został on poddany dodatkowej obróbce i nie jest wyrobem w 100% naturalnym.
Artur
Pomóż nam się rozwijać
Jeżeli artykuł był pomocny będziemy wdzięczni za udostępnienie go dalej i ocenę w postaci przyznania gwiazdek. Bardzo pomoże nam to w rozwoju bloga i niewątpliwie również sklepu. Wszystkich, którzy mają jakiekolwiek uwagi bądź pytania zachęcamy do komentowania, bądź kontaktu mailowego lub telefonicznego.
Pozdrawiamy
Zespół Biopunkt.pl
Ciekawy artykuł. Właśnie takich informacji szukałam. Sama zmagam się z sezonowymi przeziębieniami gdy są duże wachania temperatur. Znajoma aptekarka doradziła mi ten miód ale pod warunkiem że dobrze zapoznam się z właściwościami.
Dzisiaj skończyłam terapię antybiotykami na Helikobakter P.Niestety nadal czuję lekki ból pod lewym i prawym biodrem.Nie wiedziałam że ten miód zwalcza tą bakterię.Ten artykuł dał mi nadzieję.Serdecznie dziękuję.
Prawdę mówiąc, to nie słyszałam wcześniej o tym miodzie i widzę, że chyba warto go wypróbować …
Czy miod 250 mgo pomoze na refluks czy lepszy bylby 400 mgo I jak jak oddawac Ile lyzeczek dziennie. Pozdrawiam
Super artykuł przeczytałam z zaciekawieniem i kupuję.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Mam gronkowca, który od czasu do czasu sprawia mi problemy. Powoduje on u mnie raz na jakiś czas (od wielu lat) czyraki oraz bytuje w gardle (badanie to wykazało; mam kamienie migdałkowe oraz dość często bóle gardła i zatok) . Czy można się definitywnie wyleczyć stosując miód manuka? Czy może on pomóc tylko doraźnie np w okresie występowania problemów? Czy wiedzą Państwo o jakichś badaniach na ten temat?
Jaki miód będzie najlepszy na zapalenie żołądka i Helikobakter Pyroli. Od paru dni biorę 2 razy dziennie 400+. Może to za mało i nie ten co powinnam? Dodam, że zapisano mi antybiotyki ale nie biorę bo mój organizm na to nie pozwala. Nie wiem jak jeszcze mogą się wyleczyć a bez antybiotyku lekarz rozkłada ręce.
Jaki miód będzie dobry na częsty ból gardła i chrypka . 400+ czy 550+
Osobiście polecam 400+. Na wszelkiego rodzaju choroby sezonowe ten miód jest wystarczający. Pozdrawiam
Proszę o poradę mój mąż jest juz 2 lata po operacji jelita grubego zrobiły mu się dwie przetoki i ciągle leci mu ropa lekarz twierdzi że przetoki mogą sie zagoić nawet po kilku latach czy można zastosować na te rany Miód Manuka ? bardzo proszę o pomoc Dziękuje z góry za informacje
jaki bedzie najlepszy miod na zapalenie sluzówki żołądka i opuszki dwunastnicy,jestem tez po ostrym zapaleniu trzustki,z gory dziekuje
Witam, chcialam zamówić ten miód dla dzieci, ponieważ często chorują. Chciałabym aby ten miód dzieciom pomógł nie tylko na przeziębienia ale i na gronkowca, który z tych miodów będzie najlepszy dla nich.
Witam
Proszę mi polecić miód na refluks żołądka,obrzęknięty,przekrwiony żołądek i i zbyt dużą ilość żółci
W tym przypadku polecam MGO 400+. Najlepiej opakowanie 500g. Starczy na około miesiąc i jest to już czas, po którym będzie można zaobserwować poprawę.
Informacje zawarte w tym artykule promują tylko jedną markę miodu manuka, manuka health. Owszem marka ta jest bardzo dobrze promowana w Polsce ale nie jest to JEDYNY, oryginalny miód manuka . To tak jakby w Polsce była tylko jedna pasieka produkująca miód gryczany. Co oczywiście nie jest prawdą.
Miód manuka powinien spełniać określone parametry, poza tymi które wymaga prawo UE ,(np liczba diastazowa, HMF, odpowiednia zawartość nektaru manuka etc). jeszcze te które czynią go prawdziwym, aktywnym miodem manuka. NATURALNA zawartość MGO(może być wyższa niż 650 mg/kg) co za tym idzie odpowiednie NPA(czy UMF) czyli aktywność nieutleniająca się.
strasznie drogi ten miód. z drugiej strony jak ktoś jest chory to zapewne na leki wyda więcej niż 200-300 zł, a tu ominie całą tą chemie. może warto spróbować.
Pierwszy raz słyszę o tym miodzie. Trafiłam tu z innego artykułu, ale widzę, że podobnie jak inne artykuły porządny kawał dobrej roboty. Cena miodu mnie odstrasza, ale nie ukrywam, że ciągnie mnie aby przetestować 🙂
Miód ten jest tez bardzo dobry na zatoki.
Jestem pełna podziwu dla Waszego zespołu. Widzę że nie idziecie na ilość artykułów, a na jakość. Bardzo dobrze się czyta i są bardzo rzetelnie przygotowane. SUPER!
POLECAM MIÓD MANUKA! Został mi polecony na gronkowca i POMOGŁO!
Nie przepadam za miodem, ale tekst nawet mnie przekonuje. Może odważę się i spróbuję tego od Manuka. :]
Który miód będzie najlepszy na wrzody?
Osobiście na początek wziąłbym najwyższe stężenie MGO 550+. Proponowałbym opakowanie 250g. Powinno starczyć na około dwa tygodnie. Następnie przez miesiąc MGO 400+. W tym przypadku opakowania 500g. Po tym okresie powinniśmy zaobserwować pozytywne zmiany. W razie pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam
Dziękuje za bardzo szybką odpowiedź!
Dla mnie miód manuka jest rewelacyjny, bardzo mi pomógł, podaje go też mojemu dziecku na wzmocnienie odporności tylko ze stężeniem 100+. Jak do tej pory chwalimy sobie. W całym tym fenomenie miodów manuka nie można zapominać, że nie jest to lek, a zdrowa żywność. Czytając różne komentarze w sieci mam wrażenie, że wiele osób o tym zapomina i myślą.
Bardzo dobrze napisane, szczególnie część z podróbkami. Pierwszy raz widzę u jakiegokolwiek sprzedawcy informację i wzór certyfikatu. Brawo!