Nasiona chia – czyli po prostu szałwia hiszpańska – to roślina, która pochodzi z Meksyku oraz Gwatemali, a nie tak jak mogłaby wskazywać jej nazwa – z Hiszpanii. Osiąga metr wysokości, z kwiatów wykształca się zazwyczaj szare nasiono mające ok 2 mm. Aztekowie wykorzystywali ją przede wszystkim jako produkt spożywczy, a także jako składnik leków. Nazwa szałwii hiszpańskiej pochodzi od słowa 'chian’ co w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'oleisty’, chia to jej nazwa potoczna. Do Europy przywędrowała dość późno, gdyż w 2009 roku Unia Europejska zezwoliła na stosowanie nasion w przemyśle spożywczym. Początkowo jako dodatek do wyrobu chleba, z zaznaczeniem iż chia nie może przekraczać 5% masy finalnego produktu.
Właściwości nasion chia
Jedna łyżeczka to 49 kalorii, w tym aż 3,8 mg błonnika pokarmowego. Jest bogata również w białko, magnez, potas, wapń, cynk, sód, żelazo czy fosfor. Dzięki bogactwu aminokwasów, zwłaszcza argininie oraz kwasowi glutaminowemu przyspiesza regenerację wątroby, wspomaga układ odpornościowy, przyspiesza gojenie się ran. Dla osób zmagających się z celiakią będzie idealna, gdyż nasiona chia są bezglutenowe. Roślina ta posiada najwyższą procentową zawartość kwasu α-linolenowego (nawet 68% wszystkich kwasów tłuszczowych), z rodziny n-3 (omega-3), który jest niezbędnych nienasyconym kwasem tłuszczowym. Pomaga zatem w walce z chorobami serca, cukrzycą czy otyłością, wspomagając odchudzanie. Kwasy omega -3 są odpowiedzialne za spowalnianie starzenia się skóry.
Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą nasilać działanie leków nasercowych i przeciwcukrzycowych. Nie są polecane dla kobiet karmiących piersią, gdyż szałwia działa wysuszająco i może przedwcześnie zakończyć laktację. Osoby starsze, również nie powinny spożywać jej w nadmiarze.
W tym miejscu zachęcamy do zapoznania się z superfoods jakimi są chlorella, spirulina bądź korzeń maca. Niewątpliwie będą stanowiły doskonałe uzupełnienie dla nasion chia.
Nasiona Chia zastosowanie
Polecana jest zwłaszcza w diecie odchudzającej, gdyż posiada dużo błonnika. Nasiona chia dadzą uczucie sytości na dłużej, dzięki zdolności do pęcznienia.
Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy nasypać je do miseczki i zalać mlekiem, sokiem, lub napojem roślinnym i pozostawić na noc w lodówce. Rano dodać ulubione owoce sezonowe i śniadanie gotowe!
Nasiona Chia dawkowanie
Dzienne dawkowanie szałwii hiszpańskiej nie powinno przekraczać 15-20 g, czyli około 3 łyżeczek. W większej ilości może mieć działanie przeczyszczające.
Nasiona chia można kupić w wielu sklepach internetowych czy stacjonarnych sklepach ze zdrową żywność, a cena będzie uzależniona od wielkości opakowania. Coraz częściej można je także znaleźć w sklepach z suplementami i odżywkami dla sportowców (zwłaszcza tych internetowych), a także w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością. Jedyną formą w jakiej można nabyć szałwię hiszpańską są jej nasiona.
Jest to nieodłączny element mojego codziennego śniadania – nasiona chia z owocami. Nie wyobrażam sobie jeść zamiast tego niezdrowych rzeczy jak np. parówki czy inne tego typu podobne rzeczy…
Bo jeżeli raz zasmakujesz zdrowego żywienia to nie chce się po prostu wracać do starych przyzwyczajeń. Parówki, czy kanapeczki? Nie lepiej zrobić np. owsiankę ze zdrowych płatków górskich, z kawałkami owoców i orzechami tudzież nasionami? Pychota 🙂