Nasiona chia

Szałwia hiszpańska

Nasiona chia – szałwia hiszpańska

Nasiona chia – szałwia hiszpańska

Chia – czyli po prostu szałwia hiszpańska – to roślina, która pochodzi z Meksyku oraz Gwatemali, a nie tak jak mogłaby wskazywać jej nazwa – z Hiszpanii. Osiąga metr wysokości, z kwiatów wykształca się zazwyczaj szare nasiono mające ok 2 mm.  Aztekowie wykorzystywali ją przede wszystkim jako produkt spożywczy, a także jako składnik leków. Nazwa szałwii hiszpańskiej pochodzi od słowa ‘chian’ co w dosłownym tłumaczeniu oznacza ‘oleisty’, chia to jej nazwa potoczna.
Do Europy przywędrowała dość późno, gdyż w 2009 roku Unia Europejska zezwoliła na stosowanie nasion w przemyśle spożywczym. Początkowo jako dodatek do wyrobu chleba, z zaznaczeniem iż chia nie może przekraczać 5% masy finalnego produktu.

 

Właściwości

Jedna łyżeczka to 49 kalorii, w tym aż 3,8 mg błonnika pokarmowego. Jest bogata również w białko, magnez, potas, wapń, cynk, sód, żelazo czy fosfor. Dzięki bogactwu aminokwasów, zwłaszcza argininie oraz kwasowi glutaminowemu przyspiesza regenerację wątroby, wspomaga układ odpornościowy, przyspiesza gojenie się ran. Dla osób zmagających się z celiakią będzie idealna, gdyż nasiona chia są bezglutenowe. Roślina ta posiada najwyższą procentową zawartość kwasu α-linolenowego (nawet 68% wszystkich kwasów tłuszczowych), z rodziny n-3 (omega-3), który jest niezbędnych nienasyconym kwasem tłuszczowym. Pomaga zatem w walce z chorobami serca, cukrzycą czy otyłością, wspomagając odchudzanie. Kwasy omega -3 są odpowiedzialne za spowalnianie starzenia się skóry.

Nasiona chia – szałwia hiszpańska
4.8 (96.67%) 12 votes

Udostępnij:

Agnieszka Sędkowska

Od kilku lat fanka zdrowego odżywiania. Przeciwniczka wszelkich sportów, dumnie głosząca hasło "każdy wysiłek fizyczny prowadzi do kalectwa" ;) Wyjątek zrobiła dla roweru, bez którego nie wyobraża sobie życia :)

Dodaj komentarz