Olej z czarnuszki

Naturalnym źródłem oleju z czarnuszki jest znany powszechnie czarny kminek. Jego nasiona poddaje się specjalnej obróbce, w wyniku której powstaje produkt, określany jako panaceum ludzkości. Odżywcze właściwości nigella sativa zostają zachowane, dzięki starannemu procesowi wytwarzania. Małe ziarenka czarnuszki tłoczone są w odpowiednio niskiej temperaturze, a ostateczny wyrób ma mocny, intensywny zapach i lekko gorzki smak. Olej z czarnuszki ceniony jest przede wszystkim jako naturalna ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem atomów, niszczących błonę komórkową. Można go spożywać przez około 3 miesiące od otwarcia butelki, jednak należy zadbać o jego właściwe przechowanie, ponieważ źle reaguje on na wysoką temperaturę otoczenia.

Olej z czarnuszki siewnej

Receptura, według której wytwarza się olej z czarnuszki siewnej, znana jest od wieków. Różnorodne właściwości czarnego kminku wciąż intrygują naukowców. Nieustannie prowadzą oni intensywne badania nad tą rośliną, ulepszając dawne sposoby produkcji złota faraonów. Użyteczność oleju została doceniona w przemyśle kosmetycznym, farmacji, a szczególnie w lecznictwie. Okazało się bowiem, iż ma on duże znaczenie w zwalczaniu szkodliwych wirusów, bakterii, czy też pasożytów. Nie ma na świecie podobnego oleju o tak silnych właściwościach i różnorodnym użyciu. Lekarze określają produkt jako naturalny hamulec rozwoju komórek rakowych. Wszystko to za sprawą dużej zawartości olejków eterycznych, działających kojąco na ludzkie ciało.

Olej z czarnuszki egipskiej

Nazywany „złotem faraonów”, był niezwykle ceniony przez władców dawnego Egiptu, którzy wierzyli, że ekstrakt nawet po śmierci zapewni im ochronę przed nieznanym. Dzisiejsze badania potwierdzają jego odżywcze właściwości. Według niektórych naukowców, olej z czarnuszki egipskiej działa podobnie jak aspiryna, niwelując dokuczliwy ból i chroniąc nerki oraz wątrobę. Stosować powinny go również osoby, które zmagają się z wszelkim stanami zapalnymi. Ekstrakt to naturalne remedium na te kłopoty. Wszystko dzięki bogactwu składników odżywczych. Olej jest źródłem wielu naturalnych witamin, kwasów i tłuszczów, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować.

Olej z czarnuszki właściwości

Olej z czarnuszki ma unikalne właściwości zdrowotne. Jest on niezwykle skuteczny w zwalczaniu alergii, dlatego osoby, które zmagają się z chorobami tego rodzaju powinny zadbać o jego odpowiednią ilość w przyswajanej diecie. Badania potwierdzają, że regularne zażywanie oleju powstrzymuje objawy astmy oskrzelowej, kataru siennego, czy egzemy atopowej. Stan zdrowia 80% spośród przebadanych pacjentów uległ znacznej poprawie. Olej z czarnuszki jest bowiem naturalnym źródłem substancji, blokującej rozwój białka, które wywołuje alergiczne reakcje. Stosując go bezpośrednio na skórę lub doustnie, ochraniamy organizm przed działaniem wirusów.

Badania, prowadzone na zwierzętach dowiodły, iż olej z czarnuszki redukuje ilość komórek rakowych w organizmie, hamując zarazem powstawanie nowych. Analizy lekarzy w Ameryce wskazują, że ekstrakt jest szczególnie skuteczny w zwalczaniu przewlekłych chorób skóry. Według egipskich badaczy olej jest świetnym remedium na raka wątroby, a saudyjscy naukowcy odkryli, że zapobiega on rozwojowi choroby w okolicach płuc. Olej z czarnuszki nie tylko chroni organizm w walce z rakiem, ale stanowi doskonałe lekarstwo, które pomaga odzyskać równowagę po szkodliwej radioterapii.

Olej z czarnuszki działanie

Ekstrakt jest bardzo ceniony w Azji, gdzie ludność często zmaga się z przewlekłymi chorobami żołądka. Olej okazał się skutecznym remedium na większość problemów zdrowotnych, redukując objawy m.in. grypy żołądkowej. Sytuacja ta skłoniła naukowców do dokładniejszych badań, które pomogły ustalić tak efektywne działanie substancji. Ekspertyzy wykazały, iż olej z czarnego kminku bierze czynny udział w prawidłowej pracy wątroby. Ekstrakt jest również niezwykle istotny w codziennej diecie dzieci, ponieważ zabezpiecza je przed rozwojem choroby, wywołanej przez komórki tasiemca. Kuracja jest nie tylko skuteczna, ale przede wszystkim bezbolesna i mało uciążliwa, co jest ważne w przypadku wrażliwych organizmów najmłodszych. Substancja wykazuje o wiele silniejsze działanie niż ceniony powszechnie olej czosnkowy.

Olej z czarnuszki zamiast mięsa?

Złoto faraonów jest popularne również w zwalczaniu wielu chorób XXI wieku, m.in. anemii. Olej z czarnuszki stanowi zdrowy odpowiednik dla mięsa, które zaleca się spożywać osobom, walczącym z tą przypadłością. Wspomaga on organizm w produkcji cennego białka. Co więcej, olej z czarnuszki korzystnie wpływa na poprawę zdrowia osób, dotkniętych astmą. To bardzo ważne, ponieważ, pomimo wysokiej wiedzy lekarzy i rozwoju badań, choroba wciąż stanowi wyzwanie dla lekarzy. Badania wykazały, że u 80% pacjentów znacznie poprawiła się wydolność płuc. Co więcej, dzięki naturalnym właściwościom oleju, wspierającym system odpornościowy, u większości astmatyków, możliwe było zwiększenie codziennej dawki leków.

Specyfik powinny stosować kobiety, które zmagają się z uciążliwym bólem w czasie menstruacji. Ekstrakt obniża aktywność mięśni macicy, działając kojąco na organizm. Jest on również niezwykle ważny w utrzymaniu właściwej wagi – pomaga on zachować odpowiedni balans, nie wycieńczając przy tym organizmu. Stosując olejek, można zatem cieszyć się wysokim poziomem składników odżywczych. Ekstrakt pomaga także redukować objawy cukrzycy i odpowiada za właściwe stężenie lipidów we krwi. Badania pokazują, że olejek z czarnuszki w znacznym stopniu obniża poziom glukozy w organizmie. Substancja wspomaga rownież odpowiednią pracę serca, hamując rozwój miażdżycy. Ma także istotny wpływ na nasz nastrój, obniżając stres i redukując objawy stanów depresyjnych.

Olej z czarnuszki na włosy

Regularne stosowanie oleju poprawia kondycję włosów, polepszając ich wygląd i chroniąc je przed wypadaniem. Składniki odżywcze hamują rozwój bakterii i szkodliwych pasożytów, dzięki czemu zniszczone komórki skóry głowy zostają odnowione. Olej z czarnuszki dodatkowo wzmacnia włosy, skutecznie zwalczając problemy z łysieniem. Wystarczy nałożyć odpowiednią ilość ekstraktu na skórę, pozostawić na około pół godziny, a następnie spłukać. Dodatkowo, można użyć oliwy z oliwek, które bardzo dobrze komponuje się ze specyfikiem. Nie trzeba obawiać się niechcianych reakcji organizmu, gdyż olej nie wywołuje reakcji alergicznych. Ekstrakt likwiduje także łupież.

Olej z czarnuszki na twarz

W czasach, kiedy wiele osób zwraca szczególną uwagę na ładny wygląd i właściwą kondycję skóry, niezwykle istotne jest znalezienie właściwego lekarstwa na problemy takie jak trądzik, wysypki, oparzenia, czy inne stany zapalne. Olej z czarnuszki jest idealnym remedium, które natura dała człowiekowi. Wykazuje on bowiem właściwości zbliżone do witaminy E. Chroni twarz przed szkodliwym działaniem promieni UV i działa kojąco na powstałe oparzenia. Ekstrakt hamuje również rozwój wszelkich chorób skórnych i zapobiega powstawaniu ich nowych komórek. Ma on także działanie odżywcze. Opóźnia procesy starzenia się skorzy i powstawania zmarszczek, widocznie napinając skórę i wygładzając ją. Częste wizyty w salonach kosmetycznych nie są już konieczne, tym bardziej, że większość stosowanych przez specjalistów preparatów, zawiera w sobie właśnie olej z czarnuszki. Każdy z nas może zatem zapewnić sobie domową i przyjemną kurację.

Wartości odżywcze

Olej z czarnuszki jest naturalnym źródłem wielu składników odżywczych. To właśnie dzięki nim, wiele osób decyduje się na jego użycie. Obecność oleju w codziennej diecie jest bardzo ważna, ponieważ często zdarza się, że nawet starannie dobierane posiłki nie zawierają właściwej ilości związków, które regulują pracą ludzkiego organizmu. Spożywanie oleju z czarnuszki uzupełnia braki kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za dostarczanie energii komórkom. Ekstrakt zawiera także duże stężenie olejków eterycznych, niezbędnych w zwalczaniu raka i chorób, pasożytniczych. To również naturalne źródło związków, tworzących strukturę błony komórkowej. Olejek z czarnuszki zawiera także substancje, chroniące organizm przed szkodliwym wpływem trujących grzybów i niebezpiecznych owadów. Stanowi bogactwo peptydów oraz białek. Zawiera w sobie wiele witamin, m.in.: A, E, F, B1, B3, B6. Co więcej, jest naturalnym magazynem cennych minerałów, takich jak cynk, magnez, wapń oraz żelazo.

Zastosowanie

Olej z czarnuszki stosowany jest w kuchni, medycynie i przemyśle kosmetycznym. Stanowi idealny dodatek do wielu sałatek lub lekkich przekąsek. Jego silny zapach i korzenny, lekko gorzki smak, nadają potrawom charakteru. Ekstrakt powinien być obecny w codziennej diecie. Wiele firm kosmetycznych stosuje olejek z czarnuszki w produkcji kremów, a koncerny farmaceuty

Olej z czarnuszki
Oceń nasz artykuł

Udostępnij:

Grzegorz Sędkowski

Jeden z twórców sklepu biopunkt.pl. Informatyk z wykształcenia, miłośnik zdrowego odżywiania i sportów ekstremalnym. Od rozpoczęcia przygody ze zdrowym żywieniem katar leczy we współpracy z matką naturą. Po antybiotyki nie sięgnął od ponad 10 lat (wówczas nie był świadomy możliwości matki natury ;)