olejek rycynowy

Olejek rycynowy – olej

Olejek rycynowy swoje unikalne właściwości zawdzięcza roślinie popularnej w Afryce oraz Indiach. Dzięki starannej uprawie i sprzyjającym warunkom klimatycznym, ekstrakt często stosuje się w medycynie, przemyśle kosmetycznym oraz kuchni. Czerpiąc z mądrości dawnych ludów, mieszkańcy Europy rozpoczęli uprawę rośliny na własnym kontynencie. Okazało się, że olejek rycynowy jest naturalnym zamiennikiem powszechnie używanych leków i środków, które redukują stany zapalne. Uważne obserwacje sprawiły, że stał się on ciekawym obiektem dla naukowców z całego świata. Badania i analizy wykazały, że ekstrakt z rącznika poprawia ogólną kondycję ludzkiego organizmu.

Właściwości medyczne to nie jedyny wyróżnik panaceum. Rącznik pospolity przykuwa uwagę wielu osób swoim ciekawym wyglądem. Bardzo często wykorzystuje się ją jako ozdobny krzew. Co ciekawe, jego uprawa jest doskonałym sposobem na pozbycie się niechcianych gryzoni z ogrodu. W Afryce rącznik pospolity rozrasta się nawet do 10 m. Ze względu na mniej sprzyjający klimat, w Polsce roślina zazwyczaj nie osiąga takich rozmiarów, co nie zmienia faktu, że jest równie piękna. Skupiając uwagę tylko na jej liściach, można odnieść mylne wrażenie pokrewieństwa z powszechnie znanym kasztanowcem. Należy pamiętać, że rącznik pospolity zawiera w sobie szkodliwą rycynę, która może przyczynić się do śmierci człowieka. Bezpośredni kontakt z łodygą i nasionami rośliny jest bardzo niebezpieczny. Olejek rycynowy można spożyć dopiero po specjalnej obróbce. Jego konsystencja jest gęsta i kleista. Stosuje się go zewnętrznie albo zażywa doustnie.

Zastosowanie

Ekstrakt z rącznika świetnie sprawdza się w jako remedium na podrażnienia i stany zapalne skóry, problemy z włosami oraz uciążliwe choroby. Stosuje się go w produkcji kosmetyków, olejków do masażu i środków leczniczych.

Olejek rycynowy na włosy

Olejek rycynowy pobudza komórki włosowe, stymulując ich rozwój. Specjaliści zalecają jego bezpośrednie stosowanie na skórę głowy. Świetnie komponuje się on z olejem kokosowym oraz migdałowym, które wzmacniają jego działanie. Ekstrakt chroni włosy przed negatywnym wpływem otoczenia. Co więcej, odpowiada za ich właściwą strukturę na całej długości, dlatego często stosują go osoby, które zmagają się ze zniszczonymi końcówkami. Włosy są wyraźnie nawilżone oraz odżywione. Nie potrzeba specjalnych zabiegów, aby zapewnić sobie taką kurację. Wystarczy nałożyć odpowiednią ilość oleju na docelowe miejsca i pozostawić go na noc, przykrywając głowę czepkiem. Następnego dnia należy spłukać włosy pod bieżącą wodą.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że problemy z łupieżem, uciążliwym swędzeniem, powstają często w wyniku chorób skóry głowy. W takim wypadku stosowanie preparatów jedynie na zewnętrzną warstwę włosów, może okazać się nieskuteczne. Po upływie kilku dni lub tygodni problem i tak powróci. Olejek rycynowy zwalcza wszelkie bakterie, które wywołują szkodliwe infekcje, dlatego regularne stosowanie ekstraktu zabezpiecza włosy i przywraca im właściwą kondycję. Zawarte w nim aktywne substancje, zatrzymują wilgoć na ich całej powierzchni, dzięki czemu zyskują one ciemniejszy kolor. Olejek rycynowy skutecznie reaguje z żółtkami jajek. Powstała maska, nałożona na całą długość włosów, powoduje, że stają się one lśniące, grubsze oraz przyjemne w dotyku.

Olejek rycynowy na rzęsy

Wiele kobiet decyduje się na różnorodne zabiegi w celu upiększenia swoich rzęs. Powszechnie wiadomo, że oczy są zwierciadłem duszy, dlatego bardzo ważne jest, aby były one właściwie podkreślone. Często jednak kuracje zalecane przez gabinety kosmetyczne osłabiają komórki rzęs, przez co stają się one łamliwe i rozrzedzone. Drogie odżywki nierzadko przynoszą więcej problemów niż korzyści. Olejek rycynowy wzmacnia rzęsy, chroniąc je przed szkodliwym działaniem innych preparatów. Jego regularne stosowanie sprawia, że stają się one widocznie mocniejsze oraz naturalnie piękne. Wystarczy czysta szczoteczka po tuszu do rzęs i odrobina cierpliwości. Efekty kuracji olejkiem pojawiają się najczęściej po kilku miesiącach, jeśli nakłada się go codziennie na konkretne miejsce. Co ważne, należy zadbać o właściwą ochroną oczu, aby nie doprowadzić do podrażnień i łzawienia. Rzęsy stają się nie tylko mocniejsze, ale wyraźnie dłuższe i ciemniejsze.

Olejek rycynowy na twarz

Ekstrakt z rącznika działa kojąco na twarz, stanowiąc naturalną barierę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Co więcej, często stosuje się go na powstałe w wyniku działania promieni UV zmiany skórne, dzięki czemu cera jest odpowiednio nawilżona, w efekcie stopniowo zyskując zdrowy wygląd. Silne właściwości oleju skutecznie usuwają problemy z trądzikiem, liszajami i stanami zapalnymi, które powstały przez komórki wirusowe i grzybicze. Środek warto stosować w przypadku skaleczeń i podrażnień. Stanowi on zamiennik drogich kremów, niszczących problem z krostami. Aktywne substancje oleju wnikają w głębokie warstwy skóry, wzmagając produkcję kolagenu, który nawilża skórę oraz usuwa powstałe zmarszczki. Twarz staje się odżywiona, gładka i przyjemna w dotyku.

Olejek rycynowy właściwości oczyszczające

Ekstrakt często stosuje się do produkcji środków, które redukują linie wokół oczu. Trudno znaleźć olej o tak wielu zaletach. Jako magazyn substancji odżywczych nadaje się on dla osoby w każdym wieku. Stosuje się go także, oczyszczając twarz za pomocą Oil Cleansing Method. Polega ona na usuwaniu szkodliwych tłuszczów przy użyciu oleju z rącznika, kokosa i migdałów w właściwych proporcjach. Gotowy preparat stosuje się bezpośrednio na twarz, przykrywając ją ręcznikiem. Po kilku minutach należy zmyć nadmiar substancji. Po takiej terapii cera jest wyraźnie młodsza, a nadmiar tłuszczów zostaje usunięty.

Olej zwalcza również przewlekłe choroby skóry. Wiele osób, które walczą z czerwonymi zmianami grudkowymi, stosuje go w codziennej pielęgnacji. Osoby między 30. a 60. rokiem życia muszą uważać na problem zniszczonych paznokci, cery oraz błony śluzowej, wywołane przez liszaj. W grupie dużego ryzyka są diabetycy oraz osoby o obniżonej odporności. Ekstrakt z rącznika chroni skórę przed zmianami, powstałymi w wyniku tej choroby. Chcąc polepszyć jego działanie, można dodać odrobinę oleju z kokosa. Preparat należy nakładać na uszkodzone miejsca i zostawić go na całą noc. Olej usuwa także blizny, wnikając w ich tkankę i widocznie spłycając. Kurację należy stosować często, aby zmiany uległy redukcji, a zdrowa skóra miała zdrowy wygląd.

Olejek rycynowy na paznokcie

Warto zdawać sobie sprawę, że nasze paznokcie aktywnie reagują na czynniki zewnętrzne. Częste zabiegi z użyciem promieni UV, środki, które mają wiele substancji chemicznych, bardzo często niszczą zdrową płytkę, uszkadzając ją. Olej przywraca zdrową strukturę paznokci, nawilżając je i wzmacniając. Naskórek wokół nich zyskuje ładny wygląd. Ekstrakt odżywia także skórę dłoni, dzięki czemu nie są one tak szorstkie i suche. Wystarczy niewielka ilość ciepłej wody i trochę olejku, aby przywrócić im zdrowy wygląd. Kilka takich zabiegów likwiduje problem z łamiącymi się paznokciami, które mają skłonność do rozdwajania. Wiele firm, które wytwarza odżywki do paznokci, używa ekstraktu do wyrobu swoich produktów, dlatego warto mieć go w swoim domu.

Olejek rycynowy na brwi

Wyciąg z rącznika świetnie łączy się z środkami, które stosuję się w pielęgnacji brwi. Olej zwiększa ich gęstość i wzmacnia strukturę, dzięki czemu zyskują one zdrowy wygląd. Chroni również brwi przed szkodliwymi zmianami. Włoski mają ładny kolor oraz zyskują połysk. Stają się widocznie grubsze nawilżone.

Olej stosuje się także w przemyśle spożywczym. Wiele słodyczy ma w swoim składzie wyciąg z rącznika. Mieszkańcy Włoch używają go, by chronić ryż oraz pszenicę przed rozwojem pleśni. Olej stosuje się także w farmacji. Wiele kropli do oczu oraz środków przeciwko problemom intymnym powstaje na bazie ekstraktu.

Dawkowanie

Najlepsza dzienna dawka preparatu dla dorosłych to 10-20 g na dobę, czyli 1-2 łyżki stołowe. Dzieci powinny natomiast zażywać połowę tej porcji.

Przeciwwskazania

Zdarza się, że olej wywołuje reakcje alergiczne, dlatego przed jego użyciem warto upewnić się, czy możemy go bezpiecznie przyjmować. Preparat czasami zwiększa problem wypadania włosów, tak więc przyjmując go, należy uważnie obserwować organizm i zachować ostrożność.

Opinie

Olej cieszy się powszechnym uznaniem, głównie ze względu na częste użycie w przemyśle kosmetycznym. U osób, które stosowały preparat jako odżywkę do rzęs oraz brwi, szybko pojawiły się pierwsze efekty. Po kilku kuracjach włoski stały się wyraźnie mocniejsze, dzięki czemu ich wygląd znacznie się polepszył. Co ciekawe, olej jest tańszym zamiennikiem wielu leków oraz środków do pielęgnacji ciała. Kobiety często używają go, by zrobić maseczkę na włosy. Jego stosowanie wzmacnia cebulki i chroni skórę głowy przed chorobami. Olej bardzo często sprawdza się jako środek, który zwalcza wypadanie włosów.

Cena/Gdzie kupić?

Kupując olejek rycynowy, należy dokładnie zapoznać się z informacją, dotyczącą sposobu wytłaczania preparatu. Trzeba pamiętać, że pomimo wielu właściwości, ekstrakt wytwarza się z drzewa, które przy kontakcie`z człowiekiem jest bardzo szkodliwe. Najlepiej zamawiać olej od dobrego producenta. Na stronie www.biopunkt.pl można kupić 50 ml butelkę ekstraktu za jedyne 10 zł. Nie ruszając się z własnego domu, każdy ma szansę poczuć się jak w prawdziwym gabinecie kosmetycznym. Olej przy okazji pozytywnie wpływa na kondycję całego ciała.

Olejek rycynowy – olej
3 (60%) 2 votes

Udostępnij:

Grzegorz Sędkowski

Jeden z twórców sklepu biopunkt.pl. Informatyk z wykształcenia, miłośnik zdrowego odżywiania i sportów ekstremalnym. Od rozpoczęcia przygody ze zdrowym żywieniem katar leczy we współpracy z matką naturą. Po antybiotyki nie sięgnął od ponad 10 lat (wówczas nie był świadomy możliwości matki natury ;)

1 komentarz

  1. Właśnie niedawno kupiłam olej rycynowy i zamierzam stosować w celu wzmocnienia włosów. 🙂

Dodaj komentarz