Himalaje od zawsze stanowiły obiekt zainteresowań. Dla wielbicieli górskich wspinaczek zdobycie ich szczytu stało się życiowym celem i największym marzeniem. Dzięki himalajskim morzom możemy korzystać także z popularnej soli, której nazwa wzięła się właśnie od najsłynniejszych gór. Sól himalajska powstała w naturalny sposób, dzięki czemu nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń. Ojczyzną soli himalajskiej jest Pakistan. Produkt zachwyca nie tylko wieloma właściwościami i szerokim zastosowaniem, ale również delikatną strukturą i piękną, różową barwą.
Sól himalajska różowa
Powszechnie uważa się, że różowa sól himalajska jest najzdrowszym tego typu produktem na świecie. Jej właściwości od wieków cenione są w Pakistanie i innych krajach. Należy jednak zdawać sobie sprawę, iż wiele informacji na temat soli himalajskiej nie jest medycznie potwierdzonych. Innymi słowy, nie można jej traktować jako „cudownego leku na wszystkie problemy zdrowotne”. Faktem jest jednak, że krystaliczne drobinki nie są w żaden sposób przetwarzane i zanieczyszczone chemicznie, ponieważ powstawały i naturalnie krystalizowała się miliony lat temu, w czasach, kiedy powietrze było o wiele zdrowsze.
Sól himalajska różowa właściwości
Wiele osób uważa, że różowe kryształki nie różnią się od zwykłej, powszechnie stosowanej soli kuchennej. To nieprawda. Różowa sól himalajska ma o wiele mniej sodu. Ponadto, jej kryształki są o wiele większe, dlatego nie trzeba stosować jej w dużych ilościach. Różowa sól himalajska zwalcza problemy ze zgagą, ponieważ neutralizuje kwasowe środowisko w żołądku. Wystarczy codziennie pić szklankę wody, wymieszaną z jedną łyżeczką soli. Bogactwo minerałów korzystnie oddziałuje na zęby i kości, które stają się zdrowsze i mocniejsze. Sól himalajska wspomaga także proces regeneracyjny mięśni i stawów. Jedna bryłka różowych kryształków oczyszcza powietrze z wszelkich toksyn, negatywnie oddziałujących na nasz organizm. Sól himalajska udrożnia zatoki i pomaga w leczeniu astmy. Jej zalety są różnorodne, dlatego warto stosować ją w codziennej diecie.
Sól himalajska czarna
Czarna sól himalajska cieszy się dużą popularnością wśród mieszkańców Indii, którzy stosują ją jako dodatek do wielu potraw. Hinduscy lekarze używają produktu do leczenia zaparć i problemów z trawieniem. Sól himalajską powinny stosować osoby, których dieta opiera się na spożywaniu niskosodowych produktów.
Sól himalajska wartości
W jednym kilogramie soli himalajskiej znajduje się:
- Sód – 382.61 g
- Potas – 3,5 g
- Magnez 0.16 g
- Fosfor – < 0.10 ppm
- Wapń – 4.05 g
- Chrom – 0.05 ppm
- Mangan 0.27 ppm
- Cynk – 2.38 ppm
- Żelazo – 38.9 ppm
- Selen – 0.05 ppm
- Brom – 2.1 ppm
Sól himalajska zastosowanie
Sól himalajską można stosować w codziennej kuchni jako przyprawę. Nada również orientalnego smaku zwykłej wodzie. Napój wspomoże działanie organizmu, dostarczając mu wartościowych substancji. Najpopularniejsze jednak są kąpiele z użyciem soli himalajskiej. Zabieg pielęgnacyjny powinien trwać kilkanaście minut, jednak nie więcej niż pół godziny. Sól himalajska wzmacnia odporność, dzięki czemu powinny ją stosować osoby, które zmagają się z grypą, przeziębieniami i wszelkimi stanami zapalnymi. Ponadto, ma ona właściwości kojące i odprężające. Sprawdzi się zatem jako uzupełnienie leczenia stłuczeń i innych urazów. Kąpiel doskonale nawilża i odżywia naszą cerę Moczenie nóg w wodzie z solą himalajską wygładza również skórę stóp.
Woda z solą himalajską
Woda z dodatkiem soli himalajskiej to bogactwo minerałów, witamin i innych składników, cennych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Pijąc ją codziennie, nawadniamy organizm i odżywiamy komórki. Sama woda jest bardzo zdrowa, dlatego dietetycy apelują o jej stosowanie. Odrobina soli himalajskiej wspomaga jej działanie, tzn. sprawia, że o nasze ciało przyswaja o wiele więcej elektrolitów. Jest to niezwykle ważne przy codziennym treningu sportowców i bardzo aktywnych osób. Ponadto, sól himalajska powoduje uwalnianie amylazy, która rozkłada cukry złożone na proste i przenosi je do układu pokarmowego, gdzie zostają przetrawione. Enzym pobudza również białka w żołądku, przyśpieszając przemianę materii.
Sól himalajska na sen
Wszystkie składniki odżywcze w soli korzystnie wpływają na nasz prawidłowy sen. Dodatkowo, w trakcie jego trwania, organizm świetnie się regeneruje, dzięki czemu wytwarzana jest energia potrzebna do funkcjonowania. Spożywanie wody z solą himalajską zalecane jest osobą, które cierpią na schorzenia neurologiczne i przebywają w stresującym otoczeniu.
Woda z dodatkiem drobnych kryształów wspomaga leczenie trądziku i przyśpiesza proces gojenia się powstałych blizn. Napój łagodzi wiele stanów zapalnych skóry i przeciwdziała jej wysuszeniu.
Kąpiel w soli himalajskiej
Zabieg można przygotować samemu. Do 1 litra wody należy dodać 10 gram soli. Po półgodzinnej kąpieli zaleca się trzydziestominutowy odpoczynek. Należy unikać przez ten czas wszelkich czynności, które wymagają dużego nakładu energii. Trzeba przy tym uważać, by woda nie była zbyt gorąca – jej temperatura powinna odpowiadać temperaturze naszego ciała.
Kąpiel z dodatkiem soli himalajskiej pomaga w leczeniu chorób ginekologicznych oraz innych infekcji. Ponadto, niweluje ona problem grzybicy stóp i łuszczycy. Kąpiel świetnie oczyszcza, usuwając z organizmu wiele toksyn. Uważa się, że jeden zabieg przynosi takie efekty, jak trzy dni postu
Sól himalajska szkodliwa ?
Kiedy spojrzymy na wartości odżywcze soli himalajskiej, możemy odnieść mylne wrażenie, że nie różni się ona od zwykłej białej przyprawy, którą stosujemy w kuchni. W istocie sól himalajska nie zawiera tak wielkiego stężenia sodu, a ponadto, nie musimy jej używać w bardzo dużych ilościach. Z drugiej strony, nie można traktować produktu jako rozwiązania na wszystkie medyczne problemy. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek. Nie zapominajmy, że każdy organizm reaguje inaczej na dostarczane mu substancje, dlatego nawet produkty bio trzeba spożywać w odpowiednich proporcjach. Kąpiele na bazie soli himalajskie, są ponadto stosowane w wielu salonach kosmetycznych i kobiety zauważają ich korzystny wpływ na pielęgnacje skóry.
Sól himalajska opinie
Sól himalajska ma szerokie zastosowanie w kuchni i codziennej pielęgnacji, dlatego coraz więcej osób decyduje se na jej zakup. Jej fani podkreślają regenerujące właściwości produktu i odprężający charakter kąpieli na jego bazie. Większość z nich dementuje plotki, jakoby sól himalajska miała taki sam skład ja ta, powszechnie stosowana w kuchni przez większość ludzi. Osoby, które zdecydowały się na zakup produktu z Pakistanu, zauważyły wyraźną poprawę zdrowia. Ponadto, w ich przypadku obniżyła się częstotliwość zachorowań na grypę i przeziębienie.
Sól himalajska cena/gdzie kupić
Istnieją różne rodzaje soli himalajskiej – różowa i czarna. Niezależnie od tego, którą zdecydujemy się kupić, musimy uważać na skład produktu. Ważne jest, by kupować ją w dobrych sklepach, takich jak www.biopunkt.pl, gdzie bez problemu znajdziemy informację na temat kraju pochodzenia i wartości odżywczych. Co ciekawe, dzięki szerokiej ofercie, możemy dobrać rodzaj i ilość do indywidualnych wymagań. Jeden kilogram różowej soli himalajskiej kosztuje około 8,50 zł, jeśli chcemy kupić jej grube ziarna. Drobno zmielona jest o dziesięć groszy tańsza. Jeden kilogram czarnej soli kala namak kosztuje natomiast 11,50 zł. Zaleca się jej stosowanie w przypadku grillowania i gotowania ostrych sosów. Pamiętajmy, że 1000 gram soli himalajskiej nie można porównywać z jednym kilogramem soli kuchennej, bowiem opisywany produkt starczy na o wiele dłużej.