Spirulina jest mikroskopijną algą, występującą w krystalicznie czystej wodzie. Istnieje na świecie od kilku miliardów lat. To najprostsza i najbardziej prymarna postać życia na ziemi, która pojawiła się dużo wcześniej od zwierząt. Jej rozmiar naukowcy szacują pomiędzy 2-8 mikrometrami. Jest to porównywalne z wielkością ludzkiej komórki krwi. Uprawa spiruliny wymaga profesjonalnego sprzętu. W warunkach domowych wyhodowanie tej algi jest, więc niemożliwe. Można ją jednak kupić od specjalistycznych firm, na wodnych farmach, zlokalizowanych w tej części świata, gdzie występują odpowiednie warunki atmosferyczne. Spirulina to roślina, która potrzebuje dużo słońca, dlatego równikowy klimat jest dla niej najlepszy. Najbardziej rozwinięta hodowla tego gatunku alg ukształtowała się na kontynencie amerykańskim i azjatyckim. Z biologicznego punktu widzenia spirulina należy do sinic – cyjanobakterii, używanych w celu pozyskania kosmetyków oraz suplementów żywieniowych.
Badania z ostatnich 20 lat udowodniły, że cała ludzkość korzysta z właściwości tej rośliny jako bezpiecznego składnika dietetycznego. Narody Zjednoczone oraz Światowa Organizacja Zdrowia potwierdzają fakt, iż spirulina to także niegroźny i odżywczy środek dla dzieci. Substancja wchodzi w skład produktów odżywczych przeznaczonych dla suplementacji załóg stacji kosmicznych, pracujących dla NASA.
Spirulina działanie i właściwości
U większości ludzi istnieje przekonanie, że życie bez mięsa nie jest możliwe. W istocie, nasz organizm mógłby w pełni prawidłowo funkcjonować, gdybyśmy spożywali tylko mikroalgi. Jak to możliwe? Mówiąc wprost, spirulina to bogactwo wartościowych składników. To tak jakby w jednym mikroorganizmie zawierało się największe dobro świata. Dlatego właśnie osoby, spożywające spirulinę chudną nawet 25 kg. Poza tym, spirulina jest świetnym pożywieniem dla osób aktywnych fizycznie. Zawiera ponad 60% białka, Proteiny algi, w przeciwieństwie do tych pochodzenia zwierzęcego,. dostarczają substancji budulcowych bez wykorzystania energii. Jej proste węglowodany są źródłem witalności, a kwasy tłuszczowe GLA (związki organiczne z grupy omega-6) odpowiadają za gospodarkę hormonalną.
Spirulina – witaminy i minerały
Naturalne witaminy i minerały, dostarczane przez spiruline, wchłaniane są przez organizm lepiej niż te, które są wytworzone w sztuczny sposób. Ten mikroorganizm to doskonałe źródło magnezu i beta-karotenu. Oczywiste jest, że spirulina, jako roślina, zawiera chlorofil. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jest go aż 10 razy więcej niż w warzywach liściastych. Warto sięgnąć po ten gatunek alg, ponieważ to doskonały sposób, by pozbyć się wszelkiego rodzaju toksyn z naszej krwi. Spirulina i tlen to idealne połączenie dla naszego organizmu. Dzięki nim w prawidłowy sposób pracują nasze jelita, a system immunologiczny ulega aktywizacji. Odpowiada za właściwy poziom cholesterolu. Zawarte w niej polisacharydy są o wiele bardziej skuteczne w leczeniu chorób nowotworowych niż te, które są stosowane w standardowej immunoterapii.
Badania nad spiruliną
Badania na gryzoniach udowodniły, że po doustnym dostarczeniu im dawki spiruliny, wszczepione szkodliwe ogniwa czerniaka stopniowo znikały, aż uległy całkowitej redukcji. Roślina to nośnik antyoksydantów, dzięki czemu komórki, zaatakowane przez rodniki zostają uzdrowione. Żyjemy w czasach masowej produkcji, gdzie jedzenie naszpikowane jest konserwantami i toksynami. Spirulina jest odpowiedzią na spożywcze zagrożenie współczesności – działa jak antidotum. Roślina hamuje rozwój tak niebezpiecznych chorób jak: HIV, świnka, odra. Osoby cierpiące na anemię powinny zadbać o odpowiedni poziom spiruliny w swoim organizmie, bowiem zawiera ona dużo żelaza, które łatwo się przyswaja. Co więcej, roślina to idealny pomysł na wzbogacenie diety wegetariańskiej.
Spirulina na odchudzanie
Spirulina wspomaga odchudzanie. W celu osiągnięcia optymalnych efektów, zaleca się jej stosowanie każdego dnia, godzinę przez jedzeniem. Najlepsza dawka suplementu to od 5 do 6 tabletek.Działanie odbywa się dwufazowo – spirulina redukuje apetyt i powoduje większość aktywność komórek organizmu. Co więcej, zmniejsza ilość glukozy we krwi. Naukowcy ostrzegają jednak swoich pacjentów, bowiem nie istnieją rzetelne badania potwierdzające, iż cyjanobakteria faktycznie wzmaga efekt redukcji wagi.
Co ciekawe, w 2014 roku poddano specjalistycznym testom mieszkańców Krety, którzy przez 12 tygodni przyjmowali 1g spiruliny greckiej produkcji. 3 miesięczne badania wykazały u nich obniżenie parametrów profilu lipidowego o ok. 10%. Nie stwierdzono jednak istotnych zmian w masie ciała i BMI badanych osób. Podobne wyniki uzyskano w okresie trwania eksperymentu przeprowadzonego w Seulu w 2008 roku, podczas którego uczestnicy badania przyjmowali wraz z dietą porcję 8 g spiruliny przez 12 tygodni. U nich również nie nastąpił spadek masy ciała. Tak więc nie należy traktować suplementu jako złotego środka na nadwagę. Warto jednak pomyśleć o jego zastosowaniu, gdy uprawiamy sport i zdrowo się odżywiamy.
Spirulina uczestniczy też w biosyntezie związków, które obniżają ciśnienie krwi oraz zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych. Dodatkowo, poprawia ona wygląd skóry, włosów i paznokci. Rośliny nie można jednak określić jedynie jako zdrowego suplementu i naturalnego „reduktora” szkodliwych substancji. Jej zastosowanie jest istotne w odchudzaniu, ale i rozwiązaniu problemu niedożywienia. Uprawa spiruliny jest efektywna – można z niej uzyskać 10 razy więcej białka niż z hodowli krów. To właśnie ten mikroorganizm, a nie wołowina jest największym magazynem zdrowych protein.
W tym miejscu zachęcamy do zapoznania się również z właściwościami produktu jakim jest chlorella, jak również nasiona chia.
Wartości odżywcze Spiruliny
Powszechnie uważa się, że najlepszym generatorem białka i aminokwasów są: ryby, drób, wołowina i produkty mleczne. Tymczasem ilość protein w opisywanym gatunku alg jest trzy razy większa w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału. Suplement nie powoduje również obciążających organizm efektów ubocznych. Jego skład wzbogacają niezbędne kwasy tłuszczowe (GLA), których w większości brakuje w diecie wielu ludzi, a są substancjami, przyczyniającymi się do poprawnego funkcjonowania naszego mózgu
Według National Nutrient Database for Standard Reference spirulina zawiera:
Białko – 57.47 g
Tłuszcz – 7.72 g
Węglowodany – 23.90 g (w tym cukry: 3.10 g)
Błonnik – 3.6 g
Witaminy
Witamina C – 10.1 mg
Tiamina – 2.380 mg
Ryboflawina – 3.670 mg
Niacyna – 12.820 mg
Witamina B6 – 0.364 mg
Kwas foliowy – 94 µg
Witamina A – 570 IU
Witamina K – 25.5 µg
Minerały
Wapń – 120 mg
Żelazo – 28.50 mg
Magnez – 195 mg
Fosfor – 118 mg
Potas – 1363 mg
Sód – 1048 mg
Cynk – 2 mg
Dla porównania w mikroorganizmie występuje:
- 3900% więcej beta karotenu niż w karotce
● 2300% więcej żelaza niż w szpinaku
● 375% więcej białka niż w tofu
● 300% więcej wapnia niż w mleku
Wartość energetyczna spiruliny wynosi 290 kcal.
Spirulina dawkowanie
Badania naukowe dowodzą, że spiruline należy przyjmować w celu uzupełnienia diety. Zalecana dawka to 4 gramy suplementu, czyli 8 tabletek. Z innych źródeł wynika, że optymalna ilość substancji dla naszego organizmu wynosi 3-5 kapsułek. Należy więc dostosować dozowanie preparatu do własnych potrzeb. Przy zażywaniu spiruliny ważna jest systematyczność. Zmiany spowodowane przez suplement następują stopniowo, dlatego należy zachować cierpliwość i rozsądek. Pierwsze efekty widać po ok. 2 tygodniach. Poprawia się wówczas nasza kondycja i stan ogólny, czujemy się zdrowsi i odzyskujemy dobre samopoczucie. Suplementy złożone należy przyjmować, jeśli jest to konieczne. Stosując pełnowartościową dietę, mając odpowiednie stężenie minerałów i witamin w organizmie, nie potrzebujemy zażywać dużej dawki spiruliny.
Opisywany preparat znalazł zastosowanie we współczesnej medycynie. Stosuje się ją jako suplement diety w celu polepszenia rezultatów leczenia. Substancja wchodzi w reakcje z innymi lekami, dlatego zanim zaczniemy ją przyjmować, konieczna jest pomoc lekarza.
Poniżej przedstawiam statystyki, które potwierdzają pozytywne działanie spiruliny w zwalczaniu najbardziej popularnych chorób oraz ukazują zależności stosowania suplementu w konkretnych schorzeniach. Dane te zostały udostępnione przez „National Research Commision Office Volume No. 105”:
Nazwa schorzenia | Zalecana dzienna dawka spiruliny | Uwagi |
Cukrzyca | 3 x 5 drażetek | Poziom cukru powinien zostać zredukowany do prawie normalnego po 2 miesiącach |
Anemia | 3 x 5 drażetek | Znaczna poprawa w ciągu 15 – 30 dni |
Nadwaga | 3 x 6 drażetek | (15 – 30 minut przed posiłkiem) Może być spożywana ciągle |
Alergia | 3 x 6 drażetek | Może być spożywana ciągle |
Rak | 3 x 5 drażetek | Może być spożywana ciągle |
Choroby nerek | 2 x 2 drażetki | Może być spożywana ciągle |
Spirulina wątpliwości i obawy
Substancja może być przyczyną alergii, a u niektórych osób, które w swojej dziennej racji żywnościowej przekroczyły dawkę 1g. preparatu, wystąpiły bóle głowy, mięśni i zaczerwienienia twarzy. Największe wątpliwości związane z zażywaniem spiruliny spowodowane są głównie brakiem rzetelnych badań. Preparat może również zaburzyć wyniki laboratoryjne, jeśli dana osoba nie cierpiała na problemy, związane z profilem lipidowym. Praca spiruliny nie jest bowiem w żaden sposób weryfikowana przez mechanizmy obronne. Dlatego działanie suplementu czasem powoduje osłabienie organizmu.
Ludzie często rezygnują z diety, wzbogaconej spiruliną. Zastępują ją natomiast kompleksowymi preparatami. To błąd, gdyż najlepszym rozwiązaniem jest po prostu ograniczenie ilości przyjmowanego specyfiku z alg, by osiągnąć pożądane rezultaty. Skutki uboczne spiruliny występują rzadko, jeśli przyjmujemy ją regularnie we właściwych ilościach. Jednak jeśli już pojawią się jakieś dolegliwości, wywołane zażywaniem preparatu, szybko ustępują samoistnie. Należy jednak pamiętać, by kupować specyfik dobrej jakości z pewnego źródła. Wtedy możemy czuć się bezpiecznie. Podsumowując: spirulina i zdrowy rozsądek w połączeniu z dietą, a wszystko będzie dobrze.
Rodzaje spiruliny (w proszku, tabletki, spirulina hawajska)
Tabletki spiruliny, a raczej pastylki, to sprasowane algi, zwane potocznie spiruletkami. Ich zaletą jest łatwość dawkowania. Jedyny problem wynika z faktu, iż nasz układ pokarmowy musi samodzielnie poradzić sobie z rozdrobnieniem preparatu, co jest niezbędne, gdyż enzymy trawienne działają tylko na powierzchni. Nie stanowi to jednak większego kłopotu, bowiem działania perystaltyczne przełyku spełniają tutaj bardzo dobrze swoje zadanie, a płynne środowisko żołądka sprzyja szybszemu rozpadowi spiruletek. Należy jednak uważać na tańsze suplementy, w których występują związki pomocnicze, odpowiadające za utrzymanie kształtu. Często jest ich dużo, więc suplementacja nie ma sensu. mija się z celem.
Sproszkowane algi nie są smaczne. Można z nich przygotować koktajl albo użyć ich jako przyprawy, ale w czystej postaci trudno je zażyć. W sproszkowanych algach prawie każda komórka glonu jest dostępna dla enzymów, które działają przecież już na wysokości jamy ustnej, co teoretycznie ułatwia przyswajanie składników odżywczych, jednak nasz układ trawienny i tak je rozłoży. Spirulina w proszku powstaje bez zbędnych substancji pomocniczych, dzięki czemu nie trzeba już przyjmować kilkunastu gramów suplementu, a wystarczy najwyżej kilka do dziesięciu, w zależności od potrzeb i szczególnych zaleceń.
Spirulina hawajska ceniona jest przez mieszkańców Azji, Afryki i Ameryki Południowej, gdzie panują idealne warunki atmosferyczne do uprawy rośliny. Produkt sprawdza się jako dodatek do żywności, koktajli, smoothies czy też maseczka na skórę. Produkowana jest na Hawajach w Kailua Kona gdzie panują najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe do jej produkcji. Odpowiednia ilość dostarczanego słońca, powoduje dużą ilość wartościowych karotenoidów w roślinie. Do jej uprawy nie używa się żadnych pestycydów ani herbicydów. Końcowy produkt podlega kontroli laboratoryjnej. Po pozytywnym przejściu testów, zostaje wprowadzony do produkcji. Istotne jest również samo opakowanie, w którym przechowywana jest spirulina hawajska – zabezpiecza ono suplement przed utlenianiem. Ta odmiana zawiera najwięcej substancji odżywczych.
Spirulina opinie
Większość osób, które przyjmuje preparat w swojej diecie, zauważa większą aktywność organizmu, polepszenie koncentracji, spadek wagi i zmniejszenie głodu oraz wzmocnioną odporność. Spirulina jest środkiem dla ludzi w każdym wieku, także dzieci, ponieważ łatwo się przyswaja. Sportowcy podkreślają że dostarcza energii, zwiększa wytrzymałość i przyspiesza regenerację. Osoby, borykające się z problemem zatkanych zatok, po zażyciu specyfiku, zauważyły znaczną poprawę swojego stanu zdrowia. Środek sprawdzi się również w codziennych dolegliwościach, takich jak katar, czy kaszel. Dodatkowo, przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
Spirulina cena
Środek nie jest lekarstwem, produkowanym w laboratorium, a więc jego cena nie osiąga niebotycznych rozmiarów 400zł za gram. W rzeczywistości, koszt 1 grama preparatu wynosi 1 zł. Zamawiając 500 tabletek spiruliny, zapłacimy około 56 złotych. Możemy zdecydować się również na mniejszy zestaw. Kupując 100g. produktu, wydamy 22 zł. 200-gramowa sproszkowana spirulina to koszt w granicach 32 zł. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i możliwości finansowych.
Spirulina gdzie kupić?
Spirulina dostępna jest bez recepty. Należy jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Algi podobne do szpinaku, o lekko orzechowym posmaku, można z łatwością znaleźć w sklepach ekologicznych i mają szerokie zastosowanie – idealnie komponują się z miksowanych koktajlami. Są też ciekawym dodatkiem do chleba. Algi wzbogacają codzienną dietę o nowe smaki, ale również o niezwykły efekt kolorystyczny. Wybór opakowania spiruliny podyktowany jest kwotą jaką możemy wydać na preparat. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na jakość oferowanego produktu. Niewskazany jest zakup spiruliny, zawierającej szkodliwe wypełniacze. Na stronie internetowej sklepu biopunkt.pl można wybrać odpowiednią wersję dla siebie w korzystnej cenie. Bez wychodzenia z domu otrzymają Państwa najbardziej wartościowych środek odżywczy na ziemi. Może warto zmienić coś w swojej codziennej diecie?
Przyznam, że pierwszy raz słyszę o spirulinie. Jestem ciekawa czy faktycznie będzie przydatna dla diabetyków.
Spirulina jest bardzo ciekawa, lecz spotkałam się też z duża krytyką pod jej adresem i sama już nie wiem do końca jak z nią jest. Sama miałam okazie ją wypróbować i… nie wiem. Dosłownie nie wiem. 🙂
Bardzo dobrze napisany artykuł. Poruszasz wszystkie najważniejsze tematy związane ze Spiruliną. Wiele ciekawych informacji – czekam na kolejne dobre publikacje.