Stewia

Tereny uprawne stewii występują w Ameryce Południowej i Środkowej. Jej nazwa jest upamiętnieniem Padro Jaime Esteve’a, hiszpańskiego botanika i lekarza. Roślina jest naturalnym cukrem, który spożywali dawni Indianie. Od wieków cieszy się ona dużym uznaniem, jednak dopiero na przełomie XIX wieku odkryto jej liczne właściwości. Obecnie stewię uprawia się także w Azji. W Europie zdania na temat rośliny są podzielone. Antagoniści jej zażywania sądzą, że wywołuje one choroby nowotworowe i stanowi zagrożenie dla kobiet w ciąży. Nie istnieją jednak żadne ekspertyzy, które potwierdzałyby te obawy. W Polsce stewię sprzedaje się na szeroką skalę dopiero od 2011 roku. Pomimo tego, że jest klasyfikowana jako naturalny słodzik, nie zagraża ona organizmowi tak, jak zwykły cukier. Ponadto, sztuczne zamienniki mają mało atrakcyjny smak i nierzadko zawierają szkodliwe substancje. Słodziki nie są więc dobrą alternatywą cukru. Przeciwnie.niekorzystnie wpływają one na ludzki organizm. To słodziki, a nie jak się powszechnie uważa stewia, wywołują procesy nowotworowe.Duża popularność rośliny wynika z kontrowersyjnych opinii na jej temat, bowiem powszechnie wiadomo, że „zakazany owoc smakuje najlepiej”, a jeśli jest zdrowy, to dlaczego nie?

Stewia nasiona

W pełni dojrzała roślina ma czarne lub brązowe nasiona. Zawierają one wiele składników odżywczych, potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Nasiona stewii są bardzo lekki – w 1 g produktu siewnego znajduję się aż 1000 nasion. Spośród nich tylko niewielki procent może wykiełkować. Stewie można uprawiać w domowych warunkach. Należy pamiętać, by kupować nasiona od sprawdzonych ogrodników. Można także zdecydować się na sadzonki.

Liście stewie

Liście stewie są bardzo słodkie. Pozyskiwany z nich proszek nie wymaga specjalnych warunków, dlatego można przechowywać go przez długi czas. Co ciekawe, jedna garść wyciągu ze stewii jest o wiele słodsza niż kilogram cukru. Porównanie tych dwóch, podobnych w wyglądzie proszków, nie do końca jest słuszne. Liście stanowi zawierają glikozydy, które odpowiadają za smak stewii. Związki te to połączenie glukozy i aglikonemu. Stewia pobudza komórki na języku, dzięki czemu odczuwamy słodki smak. Co ciekawe, glikozydy nie są trawione przez ludzki organizm. To dlatego stewia nie ma kalorii.

Czy stewia jest zdrowa?

Ludzki organizm, po dostarczeniu mu stewii, nie magazynuje jej zapasów. Jest ona rozkładana przez bakterie jelitowe, które umożliwiają wchłonięcie produktu do krwiobiegu. Innymi słowy, stewia nie szkodzi naszemu organizmowi. Wręcz przeciwnie, bardzo korzystnie wpływa na jego ogólną kondycję. Nie zaleca się jednak podawanie stewii dzieciom, które nie ukończyły dwóch lat. W przypadku kobiet w ciąży, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby nie mogły one przyjmować produktu. Co więcej, stewia jest o wiele zdrowsza niż cukier, dlatego osoby, które spodziewają się dziecka, powinny stosować ją w codziennej diecie.

Stewia w płynie

Płynna postać stewii nie zawiera żadnych kalorii. To istotna wiadomość, dla osób, dbających o swoją sylwetkę. Bardzo ważne, by kupować produkty, które nie zawierają konserwantów i innych szkodliwych substancji. Stewia w płynie zalecana jest diabetykom, ze względu na niski indeks glikemiczny. Można stosować ją przez długi czas, ponieważ nie powoduje poważnych skutków ubocznych. Stewia świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Stewia w tabletkach

Tabletki ze stewią można stosować zamiast zwykłego cukru do słodzenia wszelkich napojów. Kapsułki nie zawierają kalorii i szybko ulegają rozpuszczeniu. Ich zażywanie jest proste i, co ważne, bardzo tanie. 1 kostka cukru odpowiada tabletce stewii.

Stewia właściwości

Ekspertyzy in vitro wykazały, że związek zawarty w stewii obniża stężenie cukru w organizmie. Zaleca się jej spożywanie osobom, które muszą przyjmować pokarmy o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto, ekstrakt zwalcza problemy z próchnicą, niszcząc szkodliwe bakterie. Pobudza on organizm do obrony przed szkodliwymi wirusami, które zagrażają naszemu zdrowiu. Stewia jest zalecana osobom, zmagającym się z wysokim ciśnieniem. Zbliżone właściwości do ekstraktu ma ksylitol. Jednak jego nadmierna ilość, niszczy układ pokarmowy. Badania nad właściwościami stewie trwają od dawna – w Ameryce Południowej od 50 lat, a Japonii od ćwierć wieku. Wykazano, że produkt zmniejsza łaknienie i nie uzależnia. Stewia łagodzi objawy kandydozy, hamując rozwój szkodliwego drożdżaka. Towarzyszące chorobie biegunka, nudności i wymioty, mają o wiele łagodniejszy przebieg, a z czasem ustają. Produkty na bazie stewii są bogactwem witaminy C i wielu minerałów. Regularne zażywanie suplementów chroni organizm przed infekcjami i stanami zapalnymi. Stomatolodzy stosują stewie w leczeniu parodontozy. Płyny do płukania jamy ustnej z liści rośliny, redukują kamień nazębny i mało estetyczny osad. Stewia przyśpiesza procesy regeneracyjne i łagodzi wszelkie skaleczenia i podrażnienia. Maseczki na bazie rośliny poprawiają wygląd skóry, głęboko ją nawilżając i odżywiając. Ekstrakt z rośliny spłyca zmarszczki i likwiduje inne niedoskonałości.

Jak słodzić stewią?

Stewie w formie tabletek można używać do słodzenia kawy, herbaty i innych ciepłych napojów. Jest mniej kaloryczna niż cukier i nie potrzeba jej dużo, by uzyskać podobny smak. Kryształki stewii można stosować także jako dodatek do wielu pieczonych i gotowanych potraw oraz wielu przetworów i sałatek. Produkt jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego nie ulega zgorzknieniu.

Stewia indeks glikemiczny

Stewia powinna być obecne w diecie cukrzyków, ponieważ jej indeks glikemiczny wynosi 0. Ponadto, diabetycy nie powinni spożywać cukru, który pogarsza ich stan zdrowia. Osoby, niemające problemów ze stężeniem glukozy, również powinny stosować stewie w codziennej diecie. Ekstrakt wspomaga układ krwionośny i pracę naszego serca.

Stewia kalorie

Stewia zawiera wiele cennych składników. Uznaje się, że jej odpowiednikiem jest cukier. To nieprawda. W przeciwieństwie, do powszechnie stosowanego słodkiego proszku, stewia ma w sobie znikomą ilość kalorii. Co więcej, zaleca się jej stosowanie, osobom, będącym na diecie. Właściwości lecznicze sprawiają, że stewia jest rośliną, które korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Stewia opinie

Osoby, które stosują stewie, podkreślają jej liczne walory. Jest ona w pełni naturalna i niskokaloryczna. Stanowi ona idealnie rozwiązanie dla cukrzyków. Osoby, które zmagają się z nadciśnieniem, podkreślają, że stewia ma korzystny wpływ na wyniki badań i ogólna kondycję organizmu. Co więcej, wiele kobiet w ciąży stosuje produkt w codziennej diecie. Zauważyły one znaczną poprawę swojego stanu zdrowia. W przypadku używania cukru i słodzików, nierzadko odczuwały one bóle głowy i kłopoty trawienne. Stewia poprawiła ich ogólną kondycję. Co ciekawe, przyszłe mamy zauważyły, że wszelkie infekcje zdarzały im się o wiele rzadziej. To bardzo ważne, ponieważ muszę one dbać o siebie, jak i zdrowie swojego dziecka.

Gdzie kupić stewię/cena

100 gram stewii to koszt 40 złotych. Warto zdecydować na jej zakup, ponieważ można ją przechowywać przez długi czas i nie potrzeba wiele proszku, aby uzyskać słodki smak. Na stronie internetowej www.biopunkt.pl dostępne szczegółowe informacje na temat konkretnego produktu. To bardzo ważne, gdyż istnieje wiele tanich zamienników, które zawierają konserwanty i szkodliwe substancje. Stewia, kupiona w sklepie www.biopunkt.pl jest w pełni naturalna, dzięki czemu jej właściwości zostają zachowane.

Stewia
5 (100%) 1 vote

Udostępnij:

Grzegorz Sędkowski

Jeden z twórców sklepu biopunkt.pl. Informatyk z wykształcenia, miłośnik zdrowego odżywiania i sportów ekstremalnym. Od rozpoczęcia przygody ze zdrowym żywieniem katar leczy we współpracy z matką naturą. Po antybiotyki nie sięgnął od ponad 10 lat (wówczas nie był świadomy możliwości matki natury ;)

Dodaj komentarz