Witamina B12 jest niezwykle istotna dla sprawnego działania organizm. Dotyczy to zarówno sfery fizycznej jak i psychicznej. Jednak mimo to, nadal jest mało znana. Spożywanie jej pozwala zachować dobry nastrój, podnosi odporność na stres i istotnie zmniejsza ryzyko zawału mięśnia serca lub udaru. Inaczej nazywa się ją czerwoną witaminą, ze względu na swoją barwę, należy do grupy związków mających w swym składzie kobalt.
Ponieważ obecne warunki życia, skażenie środowiska, używanie chemicznych nawozów przy produkcji żywności sprawiają, że trudno jest nam zachować bogatą w wartości odżywcze dietę, lekarze wskazują konieczność brania witaminy B12.
Działanie witaminy B12
Działanie witaminy B12 na organizm człowieka jest wszechstronne. Jedną z ważniejszych funkcji jest jej korzystny wpływ na układ krwionośny. Bardzo ważna jest jej rola przy produkcji erytrocytów czyli czerwonych krwinek, a to zapobiega anemii. Ponadto, u kobiet mających obfite, nieczęste krwawienia branie powyższej witaminy reguluje cykle miesiączki oraz ich obfitość. Wspomaga również funkcje układu nerwowego. Pobudza mózg do pracy oraz wspomaga jego koncentrację. Jest to szczególnie istotne dla osób młodych, uczących się oraz osób pracujących umysłowych. Witamina B12 przyczynia się do zwiększonej produkcji aminokwasów (syntezy metioniny będącej w komórkach). Jej brak źle wpływa na układ pokarmowy.
Witamina B12, a anemia i miażdżyca
Witamina B12 wspomaga produkcję erytrocytów w szpiku kostnym. Jej niedobór często przyczynia się do anemii. Głównymi objawami przez brak witaminy B12 anemii są: bladość skóry, utrata apetytu, biegunka, wzdęcia brzucha, żółty kolor twardówek. Zapobiega także nadmiarowi substancji powstającej w wyniku zamiany białek w energię. Substancja ta w zbyt dużej ilości może być szkodliwa dla zdrowia oraz źle wpływać na układ krążenia. Chroni także przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych, które są czestym powodem zawału serca, udaru mózgu czy zakrzepów.
Witamina B12 na wątrobę
Ostatnie badania dowiodły, że osoby cierpiące na zapalenie wątroby typu c, powinny sięgnąć po witaminę B12. Okazało się, że wspomaga ona działanie leków przy normalnej kuracji. Włoscy uczeni podzielili 94 osoby, które podzielili na dwie grupy. Pierwsza z nich dostawała tylko interferon i rybawirynę, druga zaś była dodatkowo wspierana dawką 5000 µg witaminy B12. W wynikach badań stwierdzono, że pacjenci przyjmujący leki i witaminę B12 mieli aż o 34% lepszą odporność wirusową.
Witamina B12 a depresja
Kluczową rolą witaminy B12 jest pomoc przy dobrej pracy układu nerwowego. Już w latach 50 XX wieku odkryto istotną zależność pomiędzy witaminą B12 a depresją. Lekarze podczas trwających badań przez kilka dni dawali kobietom cierpiącym na depresję duże dawki czerwonej witaminy. Stwierdzono przy tym, że z dnia na dzień stan pacjentek poprawiał się. Przez dwadzieścia lat nieoficjalnie dawano zastrzyki w celu eliminacji chronicznego zmęczenia, osłabienia lub załamania nerwowego. Badania z 1973 roku potwierdziły skuteczność zastrzyków i zaczęto jest stosować w uznanych przez medycynę terapiach. Jednymi z psychicznych objawów niedoborów mogą być: apatia, drażliwość, stany depresyjne, zaburzenia mogące przypominać schizofrenię, paranoja, nerwowość.
Badania wykazały, że 30% pacjentów będących w trakcie leczenia w szpitalach psychiatrycznych cierpi na poważne niedobory witaminy B12. U osób starszych, znacznie bardziej narażonych na niedobory witaminy B12, ryzyko choroby na depresję wzrasta aż do 70%.
W jakich produktach znajdziemy witaminę B12?
Witamina B12 występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Osoby które usunęły mięso ze swojej diety ( a nie biorące jej w tabletkach) mogą mieć problemy z jej niedoborem . To może przyczyniać się do problemów zdrowotnych zarówno w sferze fizycznej oraz psychicznej.
Największe ilości zawierają produkty:
- Wątroba ( 20µg/100 g).
- Nerki (20µg/100 g).
- Szczupak (20µg/100 g).
- Ryby i owoce morza ( od 5 do 20µg/100 g).
- Chude mięso ( od 1 do 5 µg/100 g).
- Wędliny ( od 1 do 5 µg/100 g).
- Jaja ( od 1 do 5 µg/100 g).
- Sery ( od 1 do 5 µg/100 g).
- Produkty mleczne; kefir, jogurt, śmietana, mleko (poniżej 1 µg/100 g).
Witamina B12 w diecie wegańskiej
Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego dlatego weganie, którzy dodatkowo nie sięgają po preparaty z witaminą B12 często są narażeni na jej niedobory. Warzywa czy produkty typu piwo lub kapusta kiszona nie są wstanie utrzymać w organiźmie odpowiednich norm. Ostatnie badania wykazały, że ponad 60% wegan cierpi na jej niedobory. Wszyscy dietetycy są zgodnego zdania, że dieta wegańska powinna absolutnie zostać uzupełniana przez suplementy z witaminą B12. Dotyczy to szczególnie kobiet w okresie ciąży lub karmięcych piersią.
Witamina B12 norma
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali indeks dziennej dawki witaminy B12.
- U dzieci -0,9 µg/d od roku do lat trzech, 1,2 µg/d od czterech do sześci lat, 1,8 µg/d od siedmiu do dziewięciu lat.
- U dzieci starszych i młodzieży dawkowanie waha się od 1,8 do 2,4 µg/d.
- Optymalna dawka dla osób dorosłych to 2,4 µg/d.
- U kobiet w ciąży wzrasta do 2,6 µg/d.
- Zaś u matek karmiących 2,8 µg/d.
Od norm występują jednak wyjątki. Zwiększoną ilość powinny przyjmować osoby cierpiące na zaburzenia pracy jelit, defekty flory jelitowej, pasożyty. Również wyższe dawki zalecane są pacjentom przy nadprodukcji kwasu solnego oraz przy stosowaniu określonych leków.
Tabletkę powinno przyjmować się raz dziennie najlepiej w połączeniu z kwasem foliowym. Zaleca się również aby tabletkę umieścić pod językiem w celu polepszenia wchłanialności leku.
Niedobór witaminy B12
Brak w organiźmie witaminy B12 może skutkować licznymi schorzeniami. Odpowiada ona za biosyntezę komórek wchodzących w skład osłonek nerwowych, dlatego pierwsze symptomy jej braku zaburzają funkcję ośrodka nerwowego. Przejewiają się one w rozdrażnieniu, zmęczeniu,stanach depresyjnych, brakiem orientacji i utratą pamięci oraz uczuciem niepokoju. Brak może skutkować również problemami z cerą (trądzik, zapalenie skóry, wysypki) i wypadaniem włosów.
Zaburza motorykę ciała powodując mrowienie, drętwienie kończyn, często utratę ich czucia. Osłabia układ sercowo – naczyniowy, zwiększa ryzyko miażdżycy wieńcowej. Ponato może powodować problemy z układem trawiennym w postaci biegunek lub zaparć.
Aż 20% populacji cierpi na niedobór witaminy B12. Dotyczy to zwłaszcza osób po 50-tym roku życia, gdyż z wiekiem organizm powoli traci możliwość przyswajania tej witaminy. Również osoby mające problemy z chorobą wrzodową, chorobą jelit, padaczką i dną moczową zaleca się zwiększoną ilość.
Nadmiar witaminy B12
Witamina B12 jest bardzo bezpieczną substancją. Przy dobrej diecie i zdrowym dawkowaniu trudno przekroczyć zalecane dawki. Jednak branie zbyt dużych dawek może przejawić się uczuleniem. Zdarza się jednak to bardzo rzadko, gdyż zwykle nadmiar tej witaminy jest wydalany z organizmu wraz z moczem.
Gdzie kupić witaminę B12?
Nawet idealnie dobrana dieta często nie gwarantuje uzyskania dobrej ilości witaminy B12 w organizmie. Witaminę B12 można kupić zarówno w formie proszku, tabletek jak i… spray’u! Sprawdzone, bezpieczne dla ciała produkty z witaminą B12 znajdą Państwo na stronie www.biopunkt.pl . Cena waha się od 29 złoty za 60 porcji do 87 za 100 tabletek. Jest to niewielka cena, a należy pamiętać, że w zdrowym ciele, zdrowy duch!
Ciekawy artykul, duzo przydatnych informacji!