Witamina C (kwas heksuronowy, częściej używana nazwa to kwas askorbinowy, jako że zapobiega szkorbutowi), to niezbędny do życia związek chemiczny. Organizmy naczelnych utraciły możliwość wytwarzania tej witaminy już ok. 60-75 mln lat temu, wkrótce po rozdzieleniu się małp właściwych i małpiatek. Od tamtej pory aby utrzymać zdrowie i życie musimy witaminę C dostarczać wraz z pożywieniem.
Właściwości witaminy C
Jest to witamina znajdująca się we wszystkich świeżych owocach i jarzynach.
- Jest „witaminą kolagenową”: pomaga utrzymać ten niezbędny składnik skóry, kości i tkanki łącznej. To ona pomaga goić się ranom i wszelkim obrażeniom.
- Potrzebujemy witaminy C do tworzenia czerwonych komórek krwi.
- Wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów.
- Witamina C pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
- Niweluje skutki substancji powodujących alergie.
- Potrzebujemy witaminy C do wchłaniania żelaza oraz do ochrony kwasu foliowego i witaminy E przed utlenieniem.
- Ogranicza toksyczne działanie metali ciężkich, szczególnie ołowiu i kadmu.
- Bierze udział w przemianach tyrozyny, która jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, nadnerczy i przysadki mózgowej .
- Bierze udział w wytwarzaniu adrenaliny, norepinefryny i dopaminy, związków odpowiedzialnych za równowagę psychiczną i właściwe reakcje na stres.
Ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie, witamina C nie zatrzymuje się zbyt długo w naszym organizmie. Zazwyczaj wydalamy jej nadmiar wraz z moczem już 3 lub 4 godziny po spożyciu. Ważne jest zatem aby regularnie dostarczać tą witaminę organizmowi. Zapotrzebowanie na witaminę C znacząco rośnie jeśli palimy papierosy, mamy wysoką gorączkę, doświadczamy dużego stresu lub zażywamy antybiotyki, sterydy czy preparaty kwasu acetylosalicylowego (np. Aspirynę). Zwiększone zapotrzebowanie mają też alergicy, diabetycy i reumatycy.
Witamina C na przeziębienie
Istnieje wiele kontrowersji dotyczących zdolności witaminy C do zwalczania przeziębień i grypy. Niektórzy badacze twierdzą, że u przeciętnego Kowalskiego podawanie witaminy C nie ma większego znaczenia w procesie leczenia tych chorób. Pożądany skutek występuje jedynie w przypadku osób intensywnie uprawiający sport lub ciężko pracujących fizycznie.
Jednak te wyniki badań podważają inni badacze. Między innymi dr Robert Cathart czy Frederick Klenner, którzy zauważyli błędy w przeprowadzonych badaniach i zwrócili szczególną uwagę na zbyt małą ilość oraz częstość podawania witaminy C. Z ich praktyki medycznej wynikało, że ilość podawanej witaminy C jest różna dla każdego przypadku i nie może być mniejsza od tej, która wywołuje zmniejszenie objawów choroby po upływie 2 godzin od pierwszego podania. Według nich taki skutek można osiągnąć po podaniu kilku lub kilkudziesięciu tysięcy, a nie kilkuset miligramów witaminy oraz podawaniu tej dawki co 2-3 godziny, a w niektórych przypadkach odstępy czasowe powinny być krótsze. Warto też wspomnieć, że przy gigantycznych dawkach witaminy C podawali ją też pozajelitowo. Tym sposobem leczyli nie tylko przeziębienie i grypę ale też ciężkie zakażenia bakteryjne i wirusowe typu: odra, polio, półpasiec, sepsa oraz nowotwory. Z ich praktyk wynika, że przeciwutleniające właściwości witaminy C moją bardzo szerokie zastosowanie.
Witamina C i profilaktyka
A co z profilaktyką? Czy witamina C chroni przed chorobą wieńcową i rakiem?Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badanie epidemiologiczne i dotyczące odżywiania, prowadzone przez 10 lat na grupie 11 tys. dorosłych stwierdza, że tak, zwłaszcza w odniesieniu do mężczyzn. U mężczyzn spożywających 1000mg witaminy C dziennie, wskaźnik umieralności z przyczyn wszystkich raków zmniejszył się o 22%, a z przyczyn wszystkich chorób sercowo-naczyniowych o 42%! U kobiet zażywających tę samą dawkę witaminy C dziennie wskaźnik umieralności zmniejszył się o 14% – dla wszystkich raków, i o 25% – dla wszystkich chorób sercowo-naczyniowych. Musimy założyć, że wiele objętych badaniem osób, które regularnie przyjmowały suplement witaminy C, brało również witaminy E i A oraz inne środki odżywcze. Ale jeśli analizować samą witaminę C, wydaje się, że ma ona swoje własne działanie przeciw chorobowe.
Zachęcamy również do zapoznania się z artykułem na temat witaminy D oraz kwasu foliowego. Dlaczego odpowiednia suplementacja jest niezbędna oraz jak ułożyć dietę aby osiągnąć najlepszy efekt.
Witamina C w proszku
Zważywszy na to, że gotowanie, przechowywanie i długotrwałe wystawianie na działanie powietrza może zniszczyć witaminę C w owocach i warzywach. Musimy się zatem upewniać, czy dostajemy świeży towar. Jeśli nie, suplementacja wydaje się rozsądna. Inna sprawa to, ileż tych świeżych owoców i warzyw musielibyśmy zjeść w ciągu doby aby osiągnąć skutki wymienione w powyższych badaniach? Z pomocą idą nam suplementy. W aptekach możemy kupić witaminę C 1000mg w kapsułkach lub w tabletkach. Jednak na dłuższą metę zażywanie tych preparatów może okazać się drogie. Zwłaszcza w momencie kiedy dopadnie nas grypa i mamy zamiar zażywać 4 gramy witaminy C w ciągu doby. Rozwiązaniem jest witamina C w proszku sprzedawana w sklepach ze zdrową żywnością. Możemy ją zażywać w dowolnych ilościach i dowolnej częstotliwości, nie obciążając przy tym zbytnio budżetu domowego.
W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, że osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym tj chorobą wrzodową, jelitem wrażliwym, nadkwasotą i innymi, powinny zachować ostrożność w zażywaniu dużych ilości czystej witaminy C w postaci suplementu. Już przy niewielkiej ilości mogą wystąpić dolegliwości, biegunka itp. W przeciwieństwie do tabletek, Witamina C w proszku daje nam możliwość manipulacji typu: mniejsza ilość ale częściej, tak by wynik był zbliżony do pożądanej dawki na dobę. Albo pić rozpuszczoną w większej ilości wody lub z wodą ze szczyptą sody oczyszczonej, by zmniejszyć kwasowość.
Polecamy również zapoznanie się z właściwościami rośliny jaką jest czarnuszka.
Witamina C lewoskrętna
Lewoskrętna, czy po prostu Witamina C, to wciąż jedna i ta sama molekuła kwasu L-askorbinowego oznaczonego również jako E300. Obecnie nazwę „lewoskrętna” używa się potocznie, a jej „lewoskrętność” istnieje jedynie na rynku komercyjnym czyli w umysłach konsumentów.
Serum z witaminą C
Na rynku kosmetyków możemy kupić różne specyfiki wzbogacone o witaminę C co na pewno wspomaga kurację skóry twarzy, włosów i paznokci, ale czy na pewno musimy kupować te drogie sera? Przecież można zrobić je w domu.
Użyj:
1 łyżkę oleju lnianego wysokolinolenowego,
1 łyżeczkę oleju z kiełków pszenicy,
świeżo wyciśniętego soku z cytryny około 1 łyżeczka
Wszystko wstrząśnij (roztrzep) przed użyciem i odrobinę nałóż na twarz i szyję. A jeśli chcesz, to też na dłonie czy inne części ciała. Resztę po prostu WYPIJ i tak codziennie. Dostarczysz w ten sposób, i wewnętrznie, i zewnętrznie potrzebne skórze wartości odżywcze niezbędne by wyglądała młodo, jędrnie i świetliście (witaminę E, witaminę C, kwasy tłuszczowe Omega-3). Efekt redukcji zmarszczek, przebarwień i zmian trądzikowych będzie widoczny już po kilkukrotnym zastosowaniu.
Kosmetyk w postaci Serum z witaminą C to wersja dla zamożnych, co nie oznacza, że jest lepszy. Tak, czy inaczej, nawet drogi specyfik nie przyniesie pożądanych efektów jeśli nie będziemy dbać o zdrowie wewnątrz naszego organizmu.
Serum przetestowałam na sobie i potwierdzam jego skuteczność 🙂 Dodatkowo stosuje korzeń maca, więc może to być wspólne działanie tych czynników.
Pozdrawiam